Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 godzin temu, Pomorski napisał:

Myślałem nad takim rozwiązaniem jak mpm wood 10kw, dotacja nawet by na to była bo to papierowo na drewno tylko jest.

Niestety jest jeszcze jeden problem cena drzewa w stosunku do pelletu. 0,5 tony pelletu to 1m3 drewna tak podają w internecie, czyli po mojemu 1 tona pelletu to 2m3 drzewa czyli u mnie pewnie to będzie 3 metry przestrzenne wysuszonego drzewa czyli okolice 900zł.. Na kombinacje ze świeżym tańszym drzewem jego składowaniem itd... nie mam niestety miejsca na działce, mam wspólnotę, dużo kombinacji.

Dzisiaj tona pelletu kosztuje tyle co 4m3 drewna lub 6 mpu. 

Nie w każdym województwie można wsadzić zasypowca na węgiel. Np w Wielkopolsce nie można, tylko kotły zgazowujace drewno.

Opublikowano
19 godzin temu, Kordjano napisał:

@mac65To odkręć tą czujkę , na szmatkę trochu alkoholu i zobaczysz czy się okopciła , bo mogła jak się palnik zatkał , nie sądzę by się soczewka przytopiła . To bardzo łatwa czynność i 10 minut roboty .

I to musi być drożne. Po jakimś czasie to zarasta syfem a przez te dziurki foto łapie płomień

modul-dociskacza-350x309~2.png

Opublikowano (edytowane)

Sprawa została załatwiona ale męczyłem się z tym, szukałem rozwiązań, zamówiłem dzisiaj Tekla Draco Compact F II 12KW, dodatkowe zabezpieczenie w postaci klapki nad palnikiem i palnik który będzie sobie radzić z gorszym pelletem to też miało wpływ na decyzję .Na decyzję też miał wpływ serwisant - dystrybutor 25km ode mnie. Dziękuję za wypowiedzi.

Edytowane przez Pomorski
Opublikowano

Palnik w kotle to nie wszystko. Ważne jest sterowanie. A tu jest Igneo… po drugie wymiennik poziomy. I wszystko wiadomo.

• 5 miesięcy temu...