Skocz do zawarto艣ci

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

聽Witam, mam pytanie. Wydaje mi si臋 偶e mam 藕le zamontowany zaw贸r 4d poniewa偶 na 偶adnym schemacie nie znalaz艂am takiego ustawienia. Strona lewa kocio艂, prawa powr贸t zimnej , g贸ra grzejniki, d贸艂 powr贸t do pieca. Wydaje mi si臋, 偶e w tym ustawieniu puszcza ciep艂膮 wod臋 na powr贸t. Prosz臋 o podpowied藕

16390548754533112786035446885908.jpg

16390549153936322191395006245272.jpg

Edytowane przez Ryszard
Dodano prefiks
Opublikowano

Dobrze masz zamontowany

Opublikowano

To zdj臋cie z zamontowan膮 wajch膮 wtedy jest ustawiony na max 6. Woda w kaloryferach szybko si臋 nagrzewa a pi臋膰 si臋 wych艂adza.. Nic si臋 nie znam ale obawia艂am si臋 偶e woda wtedy idzie na pompk臋 i powr贸t zimnej wody.16390597173245179567595240762649.thumb.jpg.76cd2cefbe60946849517671cdf07172.jpg

Opublikowano

Por贸wnuj膮c to do zdj臋cia, kt贸re ja wstawilem, to zaw贸r masz ustawiony na "0" i jest otwarty na max, a to dlatego, 偶e zosta艂 zamontowany o 90 stopni w prawo.聽

Jak ustwisz w po艂owie wajche, to przegroda w srodku b臋dzie w poziomie, a powinna by膰 w pionie... No chyba, 偶e si臋 myl臋.聽

Opublikowano

Jak wajcha r贸wno, to zaw贸r widoczny na na zdj臋ciu. Pionowo nie da rady ustawi膰. A na poprzednim zdj臋ciu zaw贸r by艂 otwarty na max 6

16390618933563590205577153879634.jpg

16390619422805180771676428411159.jpg

• Rozwi膮zanie
Opublikowano
2 godziny temu, Ela6 napisa艂:

Strona lewa kocio艂, prawa powr贸t zimnej , g贸ra grzejniki, d贸艂 powr贸t do pieca.

@Trener40聽je艣li jest tak jak pisze to ma dobrze. Nie sugerowa艂em si臋 pokr臋t艂ami

Godzin臋 temu, Ela6 napisa艂:

To zdj臋cie z zamontowan膮 wajch膮 wtedy jest ustawiony na max 6. Woda w kaloryferach szybko si臋 nagrzewa a pi臋膰 si臋 wych艂adza..

No i dobrze, otwierasz na maksa przep艂yw na grzejniki.

Opublikowano

Samo pod艂膮czenie OK, a mi chodzi o przegrod臋, bo wyglada to tak, jakby byl o te 90st w prawo przekrecony i przegroda b臋dzie w poziomie.聽

Opublikowano

Hydrau艂lik pokazywa艂 skal臋 do ustawiania z lewej strony (zasilania od pieca)a przy tym ustawieniu opiera si臋 na 6 i temperatura wzrasta na termometrze do kaloryfer贸w.

Opublikowano

Kr贸tka pi艂ka, bez patrzenia na skal臋 i cyferki:

1-wajcha w prawo - gor膮ca na grzejniki

2-wajcha w lewo - goraca na powr贸t

Je艣li powy偶sze si臋 zgadza a nie pasuje ze skal膮, to obr贸ci膰 skal臋.

Jak jest odwrotnie, znaczy, 偶e przegroda przy 50% jest poziomo a powinna by膰 pionowo. Wtedy najpierw ustawi膰 przegrod臋, potem skal臋.

Opublikowano

Dzi臋kuj臋 za informacj臋 to zdj臋cie du偶o t艂umaczy, teraz mam wyobra偶enie ( jako kobieta 馃槈) jak to dzia艂a. Dzi臋kuj臋

Opublikowano (edytowane)

Dzi臋kuj臋 馃槈, czasami i kobieta musi my艣le膰 o ustawieniach

Edytowane przez Ela6
Opublikowano
1 godzin臋 temu, digi napisa艂:

聽Masz dobrze zamontowany.

Z przegrod膮 w poziomie 馃榿, bo wajche w pionie nie da si臋 ustawi膰. Nie m贸j zaw贸r, nie moje rybki 馃槣

Screenshot_2021-12-13-20-02-17-1~2.png

Trzeba tak ustawi膰 przegrod臋, aby na kolorze niebieskim bylo na max otwarte na grzejniki, a na kolorze czerwonym ca艂kowicie zamkniety, a wtedy na kolorze zielonym b臋dzie przegroda w pionie.聽

Opublikowano

@Trener40聽je艣li masz na my艣li to zdj臋cie:

16390619422805180771676428411159.jpg

-to zgadzam si臋, 偶e na nim jest pe艂ny przep艂yw na instalacj臋 ( "6" ). "Zawleczka" jest prostopadle do przegrody.

Opublikowano

Ja mam t臋 Wit臋 od 2006 z si艂ownikiem SM4.6. Bezawaryjnie od tamtego czasu.

Z tego co pami臋tam wej艣cia nie s膮 kryzowane w 偶aden spos贸b, a lustro jest symetryczne. Po艂o偶enie nie ma znaczenia dla dzia艂ania.

@Trener40 Wiem o czym my艣lisz.Gdyby instalator zainstalowa艂 go do 艣rub w pionie to wajcha, by艂aby tak jak wsz臋dzie intuicyjnie w prawo lewo, a nie g贸ra d贸艂. Z tym, 偶e moim zdaniem nie ma znaczenia dla dzia艂ania poza nieco "dzikim" ustawianiem. O ile dobrze pami臋tam to mo偶na te 艣ruby na 艣rubokr臋t p艂aski nieco poluzowa膰 po to, aby lustro przestawi膰. Ja tym kr臋ci艂em kiedy艣 o 180st. Raczej nie mam wajchy do przestawiania i ju偶 nie sprawdz臋.

Opublikowano

Ja nie wiem po co dr膮偶y膰 temat. Je艣li dzia艂a to tak jak jest opisane w pierwszym po艣cie to jest dobrze.聽

Do艂膮cz do dyskusji

Mo偶esz doda膰 zawarto艣膰 ju偶 teraz a zarejestrowa膰 si臋 p贸藕niej. Je艣li posiadasz ju偶 konto, zaloguj si臋 aby doda膰 zawarto艣膰 za jego pomoc膮.
Uwaga: Tw贸j wpis zanim b臋dzie widoczny, b臋dzie wymaga艂 zatwierdzenia moderatora.

Go艣膰
Dodaj odpowied藕 do tematu...

×   Wklejono zawarto艣膰 z formatowaniem.   Usu艅 formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odno艣nik zosta艂 automatycznie osadzony.   Przywr贸膰 wy艣wietlanie jako odno艣nik

×   Przywr贸cono poprzedni膮 zawarto艣膰.   Wyczy艣膰 edytor

×   Nie mo偶esz bezpo艣rednio wklei膰 grafiki. Dodaj lub za艂膮cz grafiki z adresu URL.

艁adowanie
  • Dodaj now膮 pozycj臋...

Powiadomienie o plikach cookie

U偶ywaj膮c tej strony zgadzasz si臋 na Polityka prywatno艣ci.