Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Link afiliacyjny

🔧 Szukasz fachowca?

Wybierz branżę i porównaj oferty firm z Twojego regionu

Opublikowano (edytowane)

Witam, mam pytanie. Wydaje mi się że mam źle zamontowany zawór 4d ponieważ na żadnym schemacie nie znalazłam takiego ustawienia. Strona lewa kocioł, prawa powrót zimnej , góra grzejniki, dół powrót do pieca. Wydaje mi się, że w tym ustawieniu puszcza ciepłą wodę na powrót. Proszę o podpowiedź

16390548754533112786035446885908.jpg

16390549153936322191395006245272.jpg

Edytowane przez Ryszard
Dodano prefiks
Opublikowano

Dobrze masz zamontowany

Opublikowano

To zdjęcie z zamontowaną wajchą wtedy jest ustawiony na max 6. Woda w kaloryferach szybko się nagrzewa a pięć się wychładza.. Nic się nie znam ale obawiałam się że woda wtedy idzie na pompkę i powrót zimnej wody.16390597173245179567595240762649.thumb.jpg.76cd2cefbe60946849517671cdf07172.jpg

Opublikowano

Porównując to do zdjęcia, które ja wstawilem, to zawór masz ustawiony na "0" i jest otwarty na max, a to dlatego, że został zamontowany o 90 stopni w prawo. 

Jak ustwisz w połowie wajche, to przegroda w srodku będzie w poziomie, a powinna być w pionie... No chyba, że się mylę. 

Opublikowano

Jak wajcha równo, to zawór widoczny na na zdjęciu. Pionowo nie da rady ustawić. A na poprzednim zdjęciu zawór był otwarty na max 6

16390618933563590205577153879634.jpg

16390619422805180771676428411159.jpg

• Rozwiązanie
Opublikowano
2 godziny temu, Ela6 napisał:

Strona lewa kocioł, prawa powrót zimnej , góra grzejniki, dół powrót do pieca.

@Trener40 jeśli jest tak jak pisze to ma dobrze. Nie sugerowałem się pokrętłami

Godzinę temu, Ela6 napisał:

To zdjęcie z zamontowaną wajchą wtedy jest ustawiony na max 6. Woda w kaloryferach szybko się nagrzewa a pięć się wychładza..

No i dobrze, otwierasz na maksa przepływ na grzejniki.

Opublikowano

Samo podłączenie OK, a mi chodzi o przegrodę, bo wyglada to tak, jakby byl o te 90st w prawo przekrecony i przegroda będzie w poziomie. 

Opublikowano

Hydraułlik pokazywał skalę do ustawiania z lewej strony (zasilania od pieca)a przy tym ustawieniu opiera się na 6 i temperatura wzrasta na termometrze do kaloryferów.

Opublikowano

Krótka piłka, bez patrzenia na skalę i cyferki:

1-wajcha w prawo - gorąca na grzejniki

2-wajcha w lewo - goraca na powrót

Jeśli powyższe się zgadza a nie pasuje ze skalą, to obrócić skalę.

Jak jest odwrotnie, znaczy, że przegroda przy 50% jest poziomo a powinna być pionowo. Wtedy najpierw ustawić przegrodę, potem skalę.

Opublikowano

Dziękuję za informację to zdjęcie dużo tłumaczy, teraz mam wyobrażenie ( jako kobieta 😉) jak to działa. Dziękuję

Opublikowano (edytowane)

Dziękuję 😉, czasami i kobieta musi myśleć o ustawieniach

Edytowane przez Ela6
Opublikowano
1 godzinę temu, digi napisał:

Masz dobrze zamontowany.

Z przegrodą w poziomie 😁, bo wajche w pionie nie da się ustawić. Nie mój zawór, nie moje rybki 😜

Screenshot_2021-12-13-20-02-17-1~2.png

Trzeba tak ustawić przegrodę, aby na kolorze niebieskim bylo na max otwarte na grzejniki, a na kolorze czerwonym całkowicie zamkniety, a wtedy na kolorze zielonym będzie przegroda w pionie. 

Opublikowano

@Trener40 jeśli masz na myśli to zdjęcie:

16390619422805180771676428411159.jpg

-to zgadzam się, że na nim jest pełny przepływ na instalację ( "6" ). "Zawleczka" jest prostopadle do przegrody.

Opublikowano

Ja mam tę Witę od 2006 z siłownikiem SM4.6. Bezawaryjnie od tamtego czasu.

Z tego co pamiętam wejścia nie są kryzowane w żaden sposób, a lustro jest symetryczne. Położenie nie ma znaczenia dla działania.

@Trener40 Wiem o czym myślisz.Gdyby instalator zainstalował go do śrub w pionie to wajcha, byłaby tak jak wszędzie intuicyjnie w prawo lewo, a nie góra dół. Z tym, że moim zdaniem nie ma znaczenia dla działania poza nieco "dzikim" ustawianiem. O ile dobrze pamiętam to można te śruby na śrubokręt płaski nieco poluzować po to, aby lustro przestawić. Ja tym kręciłem kiedyś o 180st. Raczej nie mam wajchy do przestawiania i już nie sprawdzę.

Opublikowano

Ja nie wiem po co drążyć temat. Jeśli działa to tak jak jest opisane w pierwszym poście to jest dobrze. 

Link afiliacyjny

🔧 Potrzebujesz serwisu kotła gazowego?

Diagnostyka, naprawa, przegląd — porównaj oferty serwisantów z okolicy

Znajdź serwis