Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam, jestem nowym użytkownikiem forum jak i wyżej wymienionego pieca. 

Jestem po serwisie fabrycznym pieca, niestety mam problem z utrzymaniem temperatury w domu, 20stopni to max co uzyskuję przy nastawach serwisanta. 
Dodam ze jestem zielony totalnie w tym wiec posiłkowałem się Internetem ale teraz zużycie pelletu jest okolo 35-45kg. Dodam że nie mam jeszcze termostatów pokojowych. 

• Powierzchnia użytkowa134,2 m2
  • Powierzchnia garażu18,7 m2
  • Garaż/wiata (stanowiska)1/0
  • Powierzchnia netto(piwnica parter piętro)260,5 m
  • Powierzchnia zabudowy133,9 m2

Ogrzewanie podłogowe.

Ustawienia serwisanta 
podawanie 6sek 
przerwa 22sek 
palnik 20% 
Ilość peletu 0,9g 
Ustawienie cwu 45 stopni 
Płomień 250-350

Moje ustawienia 
podawanie 7sek
przerwa 20sek 
palnik 33%
ustawienie cwu 58stopni
Płomień 160-250 

Piec skacze od około 41 do 50 stopni. 

Czy to nie za duża temperatura jak na ogrzewanie podłogowe? 
Czy jest ktoś kto może mi pomóc w ustawieniu tego typu pieca i sterownika?  

Edytowane przez Ryszard
Dodano prefiks
Opublikowano

To za mało dla pieca który wymaga min 60 stopni, a za dużo do podlogowki która potrzebuje niższych temperatur

Jaka jest zadana temp na piecu, z jaką nocą pracuje? Co steruje jego gaszeniem/rozpalaniem
I dlaczego nie masz ochrony powrotu albo ona nie działa inaczej byś nie miał takich temp na piecu

Opublikowano (edytowane)

Pomimo ustawienia temperatury piec nie osiąga powyżej  60stopni. Pracuje w zakresie 41-55. Sam piec.

Przy czym po osiągnięciu 46 otwierają się zawory mieszające, wpuszczają gorąco wodę i temperatura się stabilizuje do osiągnięcia 21-26 stopni. Pięć nagrzewa się do 52 i spada do 41. I ponowna i znów czekamy na to aż się zagrzeje.

O ochronę pieca muszę spytać instalatora.  

Edytowane przez Kopyt
Opublikowano

Chyba już wiem w czym był problem. Temperatura uruchomienia pomp była ustawiona na 46 stopni. W tej temperaturze był wyrzut wody i praktycznie od razu zbicie do 25-30 na mieszalniki.

Temperatura na kotła to 67 stop. To co skakało to temperatura na wyjściu z kotła. I chyba w tym był problem, bo gdy wypuszczał gorąca wodę automatycznie domieszywala się zimna. I cały proces musiał być na nowo rozpalany.

Zmieniłem na 25 stopni temperaturę, zasypiałem kocioł i zobaczymy jak to będzie.

jak na razie nie mam spadku z wyjścia kotła 54* a tak skakało jak głupie.