Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ja myślę że tutaj obroty motoreduktora na tym etapie są nieistotne, chodzi o to by ustawił czas obrotu ślimaka- ilość podanego węgla do czasu przerwy podawania w sposób który zapewni spalenie tej porcji paliwa beż przesypywania i umożliwi kociołkowi osiągnięcie zadanej temperatury w przyzwoitym tempie. jak tego się nauczy to potem dopiero będzie mógł iść dalej żeby "dopieścić" spalanie. Niech mu się najpierw zacznie efektywnie palić :lol:

Opublikowano

voytekm

jak sytuacja ??? jakieś wyniki po zmianach????

Opublikowano

Witam. Niestety. bardzo to dziwne, ale zero jakichś pozytywów. Non stop wszystko pracuje, paliwa bierze od cholery, spieki i jeszcze raz spieki. Zmieniłem kabelki na regulatorze pokojowym i nic. dalej to samo. Na sterowniku mam załączona funkcje regulatora pokojowego. Dzwoniłem juz do producenta i w niedzielę ma przyjechac do mnie. Twierdzi, ze prawdopodobnie cos mi firma instalacyjna popierdzieliła. A gość w sumie niedaleko mnie mieszka wiec akurat w niedziele bedzie. Na pewno dam znać co bylo przyczyną.

Opublikowano

Pierwszą przyczyną jest brak dopływu świeżego powietrza i to potwierdza się zawsze gdy występują tego typu objawy. Wykuć otwór w ścianie i podprowadzić rurę fi 100 pod sam wentylator a efekt będzie niespodziewany. Pozdrawiam - fan ogrzewania.

Opublikowano

Witam. Niestety. bardzo to dziwne, ale zero jakichś pozytywów. Non stop wszystko pracuje, paliwa bierze od cholery, spieki i jeszcze raz spieki. Zmieniłem kabelki na regulatorze pokojowym i nic. dalej to samo. Na sterowniku mam załączona funkcje regulatora pokojowego. Dzwoniłem juz do producenta i w niedzielę ma przyjechac do mnie. Twierdzi, ze prawdopodobnie cos mi firma instalacyjna popierdzieliła. A gość w sumie niedaleko mnie mieszka wiec akurat w niedziele bedzie. Na pewno dam znać co bylo przyczyną.

a spróbuj go wyłączyć i niech piec pracuje tylko na tym co Ty mu podasz bez patrzenia na pokojówkę?????

potem weź stoper kartkę długopis i pisz:

1nastawy jakie masz zrobone

2 ile czasu piec na nich pracuje żeby dojść do temperatury zadanej

3 ile potem czasu jest w podtrzymaniu

4 zanotuj kilka takich cykli żeby obejmowały dłuższy okres czasu

5 zamieść swoje wyniki i będziemy myśleć dalej

Ja tak siedziałem często nim ogarnąłem swój kocioł.

może paliwo masz kiepskie i na spieki nie da się nic zaradzić ze względu na jego charakterystykę ale można zacząć od prowadzenia kotła tak żeby spalał efektywniej i mniejsze ilości opału

cierpliwości

Opublikowano

Pierwszą przyczyną jest brak dopływu świeżego powietrza i to potwierdza się zawsze gdy występują tego typu objawy. Wykuć otwór w ścianie i podprowadzić rurę fi 100 pod sam wentylator a efekt będzie niespodziewany. Pozdrawiam - fan ogrzewania.

Co to daje, że pod sam wentylator?

Opublikowano

Ja tak zrobiłem na sugestię NT z Katowic i mogę z spokojem napisać że to co było a jest nijak ma się do tego co było a jest obecnie, jeśli wypowiedź ta jest z treści zrozumiała to wyjaśnienia do niej są zbędne. W końcu powietrze to tylko rozrzedzona woda i gazy. Pozdrawiam

Opublikowano

Może i masz rację, ale kocioł jest w dużej piwnicy zrobionej z 3 mniejszych. W tym dużym pomieszczeniu są 3 okienka zsypowe na węgiel. Czyli chyba powietrza jest sporo

Opublikowano

a spróbuj go wyłączyć i niech piec pracuje tylko na tym co Ty mu podasz bez patrzenia na pokojówkę?????

potem weź stoper kartkę długopis i pisz:

1nastawy jakie masz zrobone

2 ile czasu piec na nich pracuje żeby dojść do temperatury zadanej

3 ile potem czasu jest w podtrzymaniu

4 zanotuj kilka takich cykli żeby obejmowały dłuższy okres czasu

5 zamieść swoje wyniki i będziemy myśleć dalej

Ja tak siedziałem często nim ogarnąłem swój kocioł.

może paliwo masz kiepskie i na spieki nie da się nic zaradzić ze względu na jego charakterystykę ale można zacząć od prowadzenia kotła tak żeby spalał efektywniej i mniejsze ilości opału

cierpliwości

Zrobie tak z rana. Spieki przesiewam i jeszcze raz idą do kotła

Opublikowano

Witam

Nim zdemolujesz całą kotłownię powiedz z kąd jesteś może uda się wysłać kogoś kto posprząta ten bałagan

Dzisiaj walczyłem z gosciem który nie wie co to doszczelnienie retorty :rolleyes:, ma zamontowaną podłogówkę bez czujników oczywiście odkreconą na max, pompy jak to bywa na 3 biegu i płacz.Jakiej firmy masz palnik

Opublikowano

Dzięki za pocieszenie. Ale nie wiem co dzis zrobiłem, ale zaczął działać regulator pokojowy. Hurrraaaaaaaaaaa!!!!. Poczekam teraz ze 2 dni i zobaczymy jak to wszystko bedzie sie zachowywać. Pompa się wyłącza i włącza tak jak powinna. a więc teraz pozostalo mi trzymanie kciuków, że to był ten powód i wreszcie zacznie sie normalne spalanie groszku. Na razie pozdrawiam. Na pewno dam znać co i jak.

Opublikowano

Ja tak zrobiłem na sugestię NT z Katowic i mogę z spokojem napisać że to co było a jest nijak ma się do tego co było a jest obecnie, jeśli wypowiedź ta jest z treści zrozumiała to wyjaśnienia do niej są zbędne. W końcu powietrze to tylko rozrzedzona woda i gazy. Pozdrawiam

Nie, nie jest zrozumiała z samej treści, dlatego dopytuję.

Czyli zrobiłeś dziurę w ścianie i podciągnąłeś pod wentylator czy dziurę już miałeś wcześniej a tylko podciągnąłeś pod wentylator?

Pozdrawiam.

Opublikowano (edytowane)

Dzięki za pocieszenie. Ale nie wiem co dzis zrobiłem, ale zaczął działać regulator pokojowy. Hurrraaaaaaaaaaa!!!!. Poczekam teraz ze 2 dni i zobaczymy jak to wszystko bedzie sie zachowywać. Pompa się wyłącza i włącza tak jak powinna. a więc teraz pozostalo mi trzymanie kciuków, że to był ten powód i wreszcie zacznie sie normalne spalanie groszku. Na razie pozdrawiam. Na pewno dam znać co i jak.

to tylko pogratulować koledze :D

teraz tylko żeby jeszcze efektywnie spalał i nie za dużo i będziesz zimę na salonach spędzał

Pzdr.

Edytowane przez TIMON120777
Opublikowano

Nie, nie jest zrozumiała z samej treści, dlatego dopytuję.

Czyli zrobiłeś dziurę w ścianie i podciągnąłeś pod wentylator czy dziurę już miałeś wcześniej a tylko podciągnąłeś pod wentylator?

Pozdrawiam.

Wpierw miałem dziurę w ścianie i to gdzieś tak 2 m od kotła. Spalanie nie było najgorsze ale jak można zrobić lepiej to dlaczego nie posłuchać słusznych racji. A więc podciągnąłem rurą pcv fi 100 kanał prawie pod sam wentylator no i efekt nie dał na siebie długo czekać. Teraz jest żeczywiście to co powinno być czyli spalanie o dużym intensywnym i czystym płomieniu. Po 11 sezonach i patrz taki szczególik. Pozdrawiam

post-24904-0-33364800-1319390075_thumb.jpg

Opublikowano

Nie opisałeś jeszcze co się dzieje, gdy tę dodatkową rurę zdejmiesz na pół godzinki.

I zdjęcia za bardzo nie widać z tego doświadczenia...

Przydałoby się to w sytuacji, gdy nie potrafisz wytłumaczyć dlaczego takie zmiany mogą mieć dobroczynny wpływ na proces palenia paliw węglowych.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Trochę czasu na zrobienie zdjęć i opis. Na pewno je tutaj zamieszczę. Na razie nie mogę pokazać samego palnika w akcji ze względu na dodatkowy "dinks" który jest nowym rozwiązaniem w tym palniku a w szczególności przydał by się do palników typowo rynnowych. Przyjdzie czas i na to. Pozdrawiam

Opublikowano

Ja osobiście nie robię wynalazków ale słucham sugestii innych którzy mają coś w tym temacie do powiedzenia. W chwilach wolnych w ramach hobby próbuję coś tam pozmieniać z tym czy innym efektem. Wystarczy mi już to że przeszedłem na tańsze paliwo typu odsiewka eko czy miał niskospiekalny. (Centrum, kop. Kaz. Juliusz) Poprawę widać "gołym okiem" po amatorsku. Widziałem w akcjii rynny i okopcone wymienniki, rozwarstwione i zdeformowane obudowy na połączeniach żeliwa i stali, zapchane otwory napowietrzania oraz niedopalone paliwo. Ze względu na koszty eksploatacyjne nie wypowiadam się w temacie retort z którą przeżyłem 11 lat i za to jej chwała. Ze względu właśnie na szczegóły i drobnych podrabiaczy nie mam zgody firmy na upublicznienie ich prototypów i dokonywanych zmian i dlatego piszę ogólnikowo że coś się zmienia ? Przecież powietrze to nic innego jak rozżedzona woda i dlatego zastosowanie rury pcv dało idealny strumień dopływu świeżego powietrza pod sam wentylator. Czekam na kolejne rozwiązanie problemu zbyt wysokich spalin i pyłu w kominie (temp. na kominie przy 65`C kotła -190 `C) Pozdrawiam

Opublikowano

Jeszcze jedno w powyższym temacie to to , że ilekroć serwis przyjeżdrzał do kotła i palnika to pracowali przy otwartych drzwiach i oknach bo było ciepło i wszystko hulało bez problemów a po kilku godzinach płomień "siadał" i robił się czerony i niedopały - efekt , skracanie podawania paliwa, wydłużanie przerwy postoju podajnika i wentylator na pełną przesłonę. W ścianie kratka fi 100 dwa metry od kotła (wentylatora) . Jest to częsty błąd serwisantów popełniany podczas usługi, praca przy otwartym dopływie powietrza z dworu.

Opublikowano

pozwolę sobie poprzeć kolegę.

powietrza do spalenia nalezy doprowadzić minimalną ilość potrzebną do pełnego spalenia. jeśli doprowadzimy dużo za dużo to owszem efekt wizualny będzie piękny- super płomień wysoki itd itp tylko że miast ogrzewać chałupę to będziemy grzać okolicę :( :(

a jeśli jest ta dziura w ścianie fi100 to dmuchawa sobie bez wspomagania rurami poradzi z pobraniem z otoczenia ilości powietrza jaką potrzebuje. Jest tylko jeden warunek:

MUSI BYĆ WŁAŚCIWIE USTAWIONA

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Z obserwacji ekonomicznej wychodzi że spalanie z takim napowietrzeniem jest jednak w moim przypadku oszczędniejsze. Płomień jest żeczywiście jaśniejszy i spalanie stabilniejsze. Nie wiem jak u Was ale u mnie jest inaczej.

post-24904-0-90816600-1319487594_thumb.jpg

Opublikowano

No tak, ale to nie jest kwestia doprowadzenia rurą powietrza pod samą dmuchawę.

Chodzi o to, że masz nieciekawie doprowadzone/odprowadzone powietrze do kotłowni oraz połączonych z nią pomieszczeń.

Powietrza w koltłowni (bez żadnej rury wentylatorowej) ma być tyle, żeby można było tak ustawić dmuchawę, że palnik zamienia się w "narzędzie do spawania". Innymi słowy można osiągnąć płomień rażąco biały, krótki i ostry.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Nieważne jak to zwać ale ważny jest efekt ekonomiczny. W nawiązaniu do współpracy z NT chcą mi jeszcze wykonać podgrzewacz powietrza z spalin oraz odpylacz spalin i wtedy rura napowietrzająca przeprowadzona ma być poprzez podgrzewacz tak by zimne powietrze nie przechodziło bezpośrednio do palnika.