Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

CZy ktos moż dac mi jakies info w tej sprawie.

Mam w kilku pomieszczneiach w domu podgłogówkę. W kazdym mam identyk sytuacje że w jednym miejscu grzeje w danym pomieszceniu a kilka kroków dalej nie podłoga jest zimna., Dziwna dla mnie sytuacja bo to przeciez jeden jest ciąg węzy i jedna woda w środku,. Rurki sa połozone gęsto równolegle nnie ma dziur. Mój hudraulik oczywiście kombinuje cos nie wiadomo co. W każdym pomieszceniu gdzie jest podłogówka w ścianie przy podłodze mam zamontowane jakies urządzenie do ustawienia temp i do dpowietrzenia. Na poczatku byla koncepcja że jest zapowietrzona ale nie jest. CO to może być.

Dziękuję za pomoc

Opublikowano
CZy ktos moż dac mi jakies info w tej sprawie.

Mam w kilku pomieszczneiach w domu podgłogówkę. W kazdym mam identyk sytuacje że w jednym miejscu grzeje w danym pomieszceniu a kilka kroków dalej nie podłoga jest zimna., Dziwna dla mnie sytuacja bo to przeciez jeden jest ciąg węzy i jedna woda w środku,. Rurki sa połozone gęsto równolegle nnie ma dziur. Mój hudraulik oczywiście kombinuje cos nie wiadomo co. W każdym pomieszceniu gdzie jest podłogówka w ścianie przy podłodze mam zamontowane jakies urządzenie do ustawienia temp i do dpowietrzenia. Na poczatku byla koncepcja że jest zapowietrzona ale nie jest. CO to może być.

Dziękuję za pomoc

Witam , a czy posiadasz osobną pompę do podłogówki która miesza wodę za zaworem termostatycznym?

Opublikowano

Jeśli masz ograniczenie temperatury do takiej jak napisałeś to przepływ jest ograniczony i to jest przyczyną. Prawdopodobnie instalacja została źle dobrana. Otwórz ogranicznik temperatury do max. oraz zmniejsz temperaturę zasilania podłogówki na zasilaniu. nie wiem na jakich parametrach ona działa, i spróbuj wtedy. Ograniczenie temperatury powinno pomóc. Nie należy zaczynać od rzeczy najtrudniejszych.

Opublikowano

Nie wiem czy sie dobrze zrozumieliśmy. Temp 22 stopni mam w domu ustawioną a podłogówkę do kazdgo pomeiszczneia gdzie jest podlogówka mam w podłodze przy scianie takie urzadznie na ktorym ustawiam temp. podłogówkę i mam ustawione 35. Obok mam odpowietrznik. Czyli z tego co rozumiem podlogowke ustawiam osobno.

Opublikowano

Witam

Góral powie tak: sieły nie ma bo i skąd. Z polskiego na nasze. Nie ma co grzać. Czynnik wystudza się w początkowej części spirali. Całe ciepło jest wytracone na początkowy odcinku. Czynnika musi być więcej tj np silniejsza pompa lub inne sterowanie czynnikiem. Pozdrawiam

Opublikowano

Tak jak myślałem. BEDZIEM KUĆ!!!! Chyba że dasz osobną pompę na podłogówce to temp. podłogi prawie się wyrówna. U Ciebie zrzut ciepła następuje na początku pętli czyli w jednej części pomieszczenia a powinien na całości równomiernie. Rury powinny być ułożone tak jak w załączniku ogrz._pod_..pdf.

Opublikowano

Witam .ułożenie w meander nie jest złym ułożeniem ,jak byś miał ułożone w spiralę w tym pomieszczeniu było by trochę lepiej ale tu przyczyna praedopodobnie tkwi w tym że urządzenie które odpowiada za ograniczenie temperatury zamyka się i pompa z pieca nie potrafi przepchać dalej ,żeby to sprawdzić ustaw sobie piec na temperaturę bezpieczną dla podłogi tj,ok. 40 st i odkręć urządzenie zabezpieczające podłogę przed przegrzaniem ,zastanawia mnie jeszcze co Ci ogranicza tą temperaturę może dasz zdjęcie rozdzielacza ?pozdrawiam ,

ps. nie martw się kuć nie trzeba będzie najwyżej druga pompa i będzie ok.

Opublikowano

Sprawdź wpierw przy bezpiecznych parametrach czy przy otwarciu zaworu utrzymującego temperaturę w pomieszczeniu cała instalacja przegrzeje. Zacznij po kolei, nim wydasz pieniądze. Może pompa jest uszkodzona. Tylko pamiętaj , ze podłogówka dość wolno działa duża bezwładność. Dlatego kontroluj temperaturę na powrocie z podłogówki.

Opublikowano

Zdjęcia są owszem podłogówki ale brak początku i końca tej instalacji czyli zdjęcia pompy układu mieszającego , zaworu termostatycznego generalnie całości wraz z układem podłączenia. chciałbym zobaczyć jak wygląda całość. bo w chwili obecnej nie wiemy jaka tam jest pompa, ale chcemy ja wymienić na większą. Chcąc analizować układ musimy mieć wszystkie dane.

Opublikowano
A czy może pomóc to że hydraulik da silniejsza pompę co niz ta która teraz jest? Bo coś takiego chce zrobić zmienić pompę na silniejszą.

Witam, może pomóc ,ale może być też zaszkodzić dlatego że może to spowodować szybsze zamykanie się zaworu od podłogówki , dlatego daj jakieś zdjęcie tego rozdzielacza

Opublikowano
Nie wiem czy sie dobrze zrozumieliśmy. Temp 22 stopni mam w domu ustawioną a podłogówkę do kazdgo pomeiszczneia gdzie jest podlogówka mam w podłodze przy scianie takie urzadznie na ktorym ustawiam temp. podłogówkę i mam ustawione 35. Obok mam odpowietrznik. Czyli z tego co rozumiem podlogowke ustawiam osobno.

Witam ,tak teraz czytam i wydaje mi się że ty nie masz rozdzielacza na podłogówkę tylko masz wpiętą w jakiś obwód grzejnika i wpięty jakiś unibox coś jak ten http://www.oventrop.com/pl/index.asp?Sprache=PL

Opublikowano

Witam

Pokaż sposób spięcia z instalacją zasilającą. Może jakaś modyfikacja troche pomoże, ale w p rzypadku takiego ułożenia podłogówki niestety dobrze i tak nie będzie. Podstawowy błąd to sposub prowadzenia pętli, a i odstepy nie są za małe.