Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Podłogówka RTL z miedzi

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez adamu,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ,

Mam taka starą podłogówkę wykonana z rurek miedzianych na RTL , na zasilaniu jest założony zawór powrotny pewnie w celu awaryjnego zamknięcia , ale czy jest wgl potrzebny ? RTL rozkręcony na stałe płynie tam 35-40 stopni ,ale pomieszczenie słabo się nagrzewa ,ogólnie  całe CO działa prawidłowo , odpowietrzone.

Myśle , ze może problemem jest ten zawór ?  Pierwsze to , ze jest zamontowany niezgodnie z kierunkiem przepływu , może zamiast niego dać tam zawór grzejnikowy z nastawa wstępna dla przepływu , ewentualnie wywalić go i zalutować rurkę ?

83FD1D03-406D-4EE2-B506-E80BE93F031F.jpeg

Opublikowano

Przepływ na RTLu jest do góry?

Opublikowano (edytowane)

Układ wygląda na dobry, RTL to jeden zaw, ale jest jeszcze drugi na zasilaniu - i tu pytanie czy ten na zasilaniu jest na max otwarty? 

Jak tak,to jeszcze można przydławić ten grzejnik lub/i podkręcić pompę odpowiedzialną za CO.

Jak długa jest ta podłogówka, jakie fi rur w podłodze?

Edytowane przez sambor
Opublikowano

Grzejnik jest zdławiony bo posiada zawór z nastawa z racji jego wielkości wychodzi 40l/h i głowica .

Co do długości to nie wiem , ale rurki to fi15 , zawór ma zasilaniu otwarty na max . 
Przy zasilaniu obecnym czyli te 40 stopni zasilanie podłogówki jak i powrót przy rtl jest ciepły (podobna temperatura ) wiec może przepływ jest za duży , albo rurki ułożone biednie i tu się nic nie poprawi .

Opublikowano

Miedź Cu15 jest w środku większa nić PEX16, więc przepływy mogą być większe a opory mniejsze.

Pewnie rurki mają za duży rozstaw i jak piszesz dużo się już z tym nie poprawi.

Opublikowano

Pewnie izolacji tez nie ma pod podłogówka i dlatego jest jak jest , sądziłem , ze jak bym zawór powrotny zastapił takim grzejnikowym z nastawa to może przepływ by się zmniejszył i więcej ciepła zostało w podłodze , a nie przepływało bo pompa 25-6 jest na auto z racji głowic i bardzo niska delta na rurce zasilanie/powrót .

Opublikowano

Głowice mam zazwyczaj na 2-3 wiec tak jak dziś ciepło odbiera tylko ten rtl oraz drabinka otwarta na full dlatego tryb auto jest wygodny bo dziś jest 3w , a przy mrozach 20w . 

W trybach manualnych musiałbym dzisiaj ustawić 1 bieg a na mrozy 2 , ogólnie standardowo wiąże się to z szumami przy zamkniętych zaworach …

Co do podłogi chodziło o to , ze rtl zostaje , a jedynie podmiana tego zaworka na zasilaniu z powrotnego na jakiś termostatyczny pod nastawę wstępną , żeby przepływ zdławić niż jest obecnie choć może to jest złe rozumowanie bo w normalnej podłogówce pod rozdzielaczem im większy przepływ na rotametrze to podłoga mocniej grzeje … 

458D39DB-E0D1-4A1D-8F6B-D1F985FDE71E.jpeg

24E9F8D9-2000-44F0-BDE8-C14D82109F61.jpeg

• Rozwiązanie
Opublikowano
22 godziny temu, sambor napisał:

Spróbuj innych nastaw pompy, w grundfosach na recznych nastawach często było lepiej niż na auto.

Zaw grzejnikowy nic nie da zamiast RTL-a, może większy RTL - są i 3/4".

Zapytam czy będzie to błąd i zakłóci prace całej instalacji gdy zawory termostatyczne na drabinkach wymienię na caleffi nie posiadające nastawy wstępnej i głowicy termostatycznej , drabinki chciałbym mieć w trybie on/off i taki zawór mi pasuje bo ma wbudowane pokrętło lecz jest tam duży przepływ , większy niż te 150l/h w zaworach heimeier , które pozostają na wszystkich grzejnikach aluminiowych , przepływ przez drabinki będzie duży pewnie z delta 5 , ale tak jak wspomniałem nie wiem czy nie zakłóci to pracy innych grzejników ?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Zapytałęm o kierunek przepływu, bo być może zawór jest odwrotnie zamontowany. Po za tym wszystko tu juz zostało napisane, resztę trzeba dopracować, sprawdzić osobiście metoda prób i błędów.

Opublikowano

Zawór niby odwrotnie co wskazuje strzałka ,ale sprawdzając taki drugi przepływ z obu stron jest taki sam , ogólnie zbędny ten zawór jest dany ,ale kto tam rozumie hydraulika 15lat temu ...

A co powiesz na temat drabinek łazienkowych i zastosowania zaworów z dużym przepływem względem tych grzejnikowych. Dwie takie drabinki zakłócą pracę układu CO ? Dla mnie będą lepiej działały w trybie on/off czyli szybkiego dosuszenia grzejników ,ale kwestie techniczne niestety nie są mi znane .