Skocz do zawarto艣ci
IGNOROWANY

Defro K1pv4 Problem z rozgrzaniem pieca po jego czyszczeniu, problem z wentylatorem.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cze艣膰,

Jestem nowym posiadaczem Defro 20KW z sterownikiem K1pv4. P贸ki co dzia艂a艂em w trybie PID. Temperatur臋 kot艂a mam ustawion膮 na 60C posiadam pomp臋 CO, pomp臋 przewa艂ow膮 oraz zaw贸r 3dro偶ny. Dzia艂am na trybie pomp r贸wnoleg艂ych. Uda艂o mi si臋 do艣膰 do takich ustawie艅, 偶e kocio艂 dzia艂a艂 w zakresie 58-61C przy zadanej 60C. W menu serwisowym mia艂em czas podawana 1s/4s, czasy podawania 45s/95s, wentylator 16bieg/45bieg, obroty 90/420. Posiadam czujnik zewn臋trzny kt贸ry steruje temp zaworu. Temperatur臋 powrotu na pompie przewa艂owej mam ustawion膮 na 65C (celowo), tak doczyta艂em, 偶e jest lepiej jak ona non stop dzia艂a to mi si臋 w sumie sprawdza艂o. Za艂膮czanie pomp przy temp 50C. Na zaworze ochron臋 powrotu mam ostawion膮 na 50C. Kocio艂 dzia艂a艂 w 65% i by艂o ca艂kiem ok. Dzi艣 wy艂膮czy艂em piec chwilowo do czyszczenia. Po ponownym uruchomieniu na tych ustawieniach lipa, temp zadana dalej 60C a kot艂a ledwo 50C spaliny 48-50C, kocio艂 zmieni艂em na moc 100%, dalej nic... Co mnie zastanawia najbardziej wentylator na sterowniku pokazuje 偶e dzia艂a w 100% a go w og贸le nie s艂ycha膰, jakby dzia艂a艂 na mocy min co jest dla mnie absurdalne, halo skoro nie mam zadanej mocy to powinno wszystko chodzi膰 na max, max wentylator wg ustawie艅 i max czas podawania wg. ustawie艅, a szanowny wentylator po jakim艣 czasie w og贸le si臋 wy艂膮czy艂 to jak to ma si臋 rozpali膰!? A na sterowniku 100%... Ju偶 czyta艂em te偶 偶eby wy艂膮czy膰 hallotron nadmuchu, ale z kolei na filmach na yt zalecaj膮 偶eby by艂 w艂膮czony ju偶 nie wiem co robi膰... Piec w og贸le nie dzia艂a wg jakiej艣 sensownej logiki, ma zadane 60C ma 50C a zachowuje si臋 jakby by艂 w trybie nadzoru... Na chwile obecn膮 wy艂膮czy艂em PID i jade na manualu 偶eby nie plu膰 lodem w nocy...聽

Prosz臋 powiedzcie mi co mog臋 sprawdzi膰, zmieni膰, dlaczego ten wentylator tak leci w kulki? Czy to problem sterownika kt贸ry nie ogarnia hallotronu? po co on w og贸le jest? Rozumiem 偶e to ten wentylator maly zamontowany na wentylatorze z boku?

Btw nad hallotronem mam na wentylatorze jak膮艣 dziwn膮 srebrn膮 wajch臋 kt贸ra troch臋 trzeszczy z wstrz膮s贸w ale nie da si臋 jej przesun膮膰 w 偶adn膮 stron臋 kto艣 wie co to?聽

Edytowane przez Ryszard
Dodano prefiks
Opublikowano

Je艣li jest tak jak piszesz, to IMO posypa艂 Ci si臋 soft. Sprawd藕 wersj臋 oprogramowania sterownika i 艣ci膮gnij tak膮 sam膮 z neta lub napisz do Defro by Ci przys艂ali. Potem wgraj do sterownika i poustawiaj na nowo to co wydaje Ci si臋 dzia艂a艂o poprawnie, tzn. swoje w艂asne ustawienia聽 - inne od fabrycznych. O tej jak piszesz wajsze stoi w instrukcji, lub masz napisane na dodatkowej naklejce na kotle. To zablokowana przes艂ona wlotu powietrza z wentylatora. tak ma by膰.

Opublikowano

Brak paliwa za du偶e przerwy, Temperatura spalin z czego艣 si臋 bierze. Albo zmniejszysz przerw臋 albo zwi臋kszysz dawk臋. Ot i ca艂a filozofia.

Odno艣nie wajchy to przys艂ona, wajcha to 艣ruba z przeciwwag膮 , w PID ma by膰 zablokowana czyli kana艂 otwarty w dwustanie ma by膰 odblokowana z boku powinna by膰 ma艂a 艣rubka wtedy kiedy dmuchaw膮 si臋 wy艂膮czy kana艂 zostaje przys艂oni臋ty aby nie by艂o ci膮gu i nie przeci膮ga艂o temperatury zadanej na piecu.

Opublikowano

Poszukam tej 艣ruby do odblokowania, przeciwwaga jest napewno 馃槈聽rozumiem 偶e jest zablokowane i otwarte dla PID, skoro nie da si臋 tego ruszy膰. Spr贸buj臋 jeszcze wy艂膮czy膰 hallotron, znalaz艂em filmik na yt gdzie go艣ciowi si臋 dzia艂o dok艂adnie to samo co mi po w艂膮czeniu hallotronu, mianowicie mia艂 ustawione 24% wentylator chodzi艂 by艂o ok - wy艂膮czony hallotron, po聽 jego w艂膮czeniu wentylator przesta艂 dzia艂a膰 a sterownik pokazywa艂 juz 40%... mo偶e co艣 jest z nim nie tak mo偶e jaki艣 b艂膮d w sterowniku.聽

Opublikowano

Je偶eli nie mo偶esz ruszy膰, to znaczy, 偶e jest zablokowana i tak ma by膰. Do blokowania jest 艣rubeczka z motylkiem.

Pytanie, czy nie masz 偶adnych alarm贸w w sterowniku i nie masz czerwonego wykrzyknika przy halotronie? Je艣li nie dzia艂a po czyszczeniu, a dzia艂a艂o przed, to na pewno przyczyn膮 nie s膮 ustawienia sterownika.聽

Opublikowano

Nie dzia艂a艂o od pocz膮tku, a u偶ywam tego kot艂a od jaki艣 3msc, wychodzi na to 偶e na wersji sterownika 3.6.3 co艣 mocno skopali z hallotronem, po wy艂膮czeniu wszystko zacz臋艂o normalnie dzia艂a膰 鉂わ笍聽Tak偶e takie ma艂e info dla innych, je艣li sterownik ci pokazuje % moc wentylatora > 50-60% a w rzeczywisto艣ci nie s艂yszysz 偶eby dzia艂a艂 z tak膮 moc膮 to wy艂膮cz hallotron i por贸wnaj wyniki.聽

Opublikowano

U mnie dzia艂a i akurat uwa偶am ten hallotron za najmocniejsz膮 stron臋 kot艂a. U偶ywam 3 lata i na pewno bym go nie wy艂膮cza艂.

Sprawd藕, czy dobrze wybra艂e艣 moc (powinno by膰 20 M, jak ma艂a turbinka), a jak nie pomo偶e, to przywr贸膰 ustawienia fabryczne.

Opublikowano (edytowane)

Mam palenisko z retort膮 na groszek to nie powinno by膰 20 Ret? Jak膮 masz wersj臋 sterownika? mo偶e co艣 popsuli? Jak wida膰 to zachowanie wentylator贸w nie jest tylko u mnie. Z tego co wyszuka艂em to M jest dla palenisk rynnowych a ret dla retorty czy co艣 藕le doczyta艂em?聽

Widzia艂em filmiki gdzie ludzie m贸wili 偶e hallotron powinien by膰 w艂膮czony ale by艂y to filmy sprzed 2-3 lat w艂a艣nie.聽

Z wy艂膮czonym hallotronem, mam ustawione max 35% wentylator i p贸ki co nie osi膮gn膮艂 60C to leci w艂a艣nie z t膮 moc膮, po w艂膮czeniu hallotronu wentylator si臋 zatrzymuje, wi臋c ewidentnie co艣 jest nie tak.聽

Edytowane przez drakoo
Opublikowano

3.6.3.聽

M jest do ma艂ego hallotronu, chyba 8cm.

Z tych filmik贸w to jeszcze b臋dziesz si臋 艣mia艂, dla w艂asnego dobra ich nie ogl膮daj:-)

Opublikowano

W艂膮cz hallotron i w艂膮cz ustawienia fabryczne. Ma by膰 20M. Jak b臋dzie do zadanej i b臋dzie normalnie dzia艂a艂 to wtedy zmieniaj nastawy.

Teraz, gersik napisa艂:

W艂膮cz hallotron i w艂膮cz ustawienia fabryczne. Ma by膰 20M. Jak dojdzie do zadanej i b臋dzie normalnie dzia艂a艂 to wtedy zmieniaj nastawy.

Opublikowano

5162 ustawienia serwisowe聽

M贸j s膮siad ma ten kocio艂 i wiem 偶e w tym menu serwisowym co艣 zmienia艂, bo te偶 nie osi膮ga艂 zadanej temperatury, ale nie pami臋tam kt贸re to byly parametry

Opublikowano

To czym w ko艅cu r贸偶ni si臋 20M od 20Ret i sk膮d mam wiedzie膰 kt贸r膮 opcj臋 wybra膰 :(? W instrukcji tego nie znalaz艂em.聽

Aktualnie jak dla mnie w pid ten sterownik nie kieruje si臋 偶adnym logicznym my艣leniem... oscyluje miedzy 53C a 67C zadan膮 ma 60C no gdzie logika w tym 偶e jak przebije 60C to wentylator dalej idzie na 80%? powinien si臋 ju偶 wy艂膮czy膰, po co ma dalej dmucha膰 skoro osi膮gn膮艂 zadan膮 temperatur臋? i tak ciagnie dalej do 64C z 80% zejdzie mo偶e na 60%, no b艂agam przebija ju偶 4% a on dalej dmucha jak szalony, po czym w艂膮czy si臋 nadz贸r. W drug膮 stron臋 to samo... spadnie poni偶ej 60C dajmy na to 59C to juz powinien zacz膮膰 dmucha膰 zeby szybko rozpali膰 i nadgoni膰 a nie czeka膰 a偶 spadnie do 53C i dopiero wtedy zaczyna dmucha膰 z wi臋szk膮 moc膮.. co艣 jest ewidentnie nie tak mo偶e rzeczywi艣cie to wina tego 偶e mam wybrane 20RET? Przy聽w艂膮czonym hallotronie mi pokazuje 偶e wentylator idzie na 100% a stoi w miejscu i mam 50C na piecu 馃槃聽wi臋c tu te偶 jest co艣 nie tak...

Aktualne moje ustawienia:聽
Moc 100%

Zaw贸r 3dro偶ny ochrona powrotu 50C kontrola temp co 30s czas otwarcia 120s skok co 5%, min otwarcie 10%

histereza 2C - tego parametru troche nie rozumiem, jak powr贸t z instalacji spadnie na 48C to zacznie zamyka膰 zaw贸r? ta temp powrotu na zaw贸r to nie ta sama co temp powrotu kt贸r膮 mam na pompie przewa艂owej?

Pompa przewa艂owa powr贸t 65C - ma ca艂y czas chodzi膰, pr贸g za艂膮czania 45C聽

Przedmuchy w pracy 12s co 15min 50% wentylator

Serwisowe menu:
Min podawanie 1s max 4s

Przerwa 45s/130s

wentylator 16%/35%

obroty 90/420

hallotron wy艂膮czony聽

Opublikowano
2 minuty temu, drakoo napisa艂:

To czym w ko艅cu r贸偶ni si臋 20M od 20Ret i sk膮d mam wiedzie膰 kt贸r膮 opcj臋 wybra膰 :(? W instrukcji tego nie znalaz艂em.聽

Ile razy jeszcze mamy ci pisa膰, 偶e wielko艣ci膮 turbinki przep艂ywomierza na wentylatorze. M JAK MA艁Y.聽

Opublikowano

Drakoo, je偶eli mog臋 co艣 doradzi膰 to powt贸rz臋 jeszcze raz, albo za du偶a przerwa w podawaniu albo za ma艂a dawka paliwa w stosunku do potrzeb instalacji. Pid tak dzia艂a 偶e po osi膮gni臋ciu zadanej temperatury przeci膮ga 5 stopni niejako dopalaj膮c groszek . Dmuchanie 80,% to nie m贸c dmuchawy ale informacja z jak膮 moc膮 pracuje piec. Przyjmuj膮c twoje parametry to przy mocy 100% podajnik b臋dzie podawa艂 max okre艣lona dawk臋 w najkr贸tszym czasie czyli 4 s. co 45 s. Wi臋c oblicz sobie ile sek b臋dzie podawania i jaka b臋dzie przerwa dla 80% a jak nie to stoper w r臋k臋 i b臋dziesz wiedzia艂.聽 Nie wiem czy w tym sterowniku jest menu instalatora , zabezpieczone kodem 2902 bo w moim techu to mam i na bie偶膮co mog臋 te parametry 艣ledzi膰. Ciekaw jestem ile trwa ca艂y cykl jak temperatura spadnie do 59, pewnie z godzin臋. Ustaw przerw臋 35-70 i si臋 przekonasz czy b臋dzie "dmucha艂o "80%. I jeszcze jedna uwaga kontrola temperatury zaworu, masz fabryczne 30 sek, to za ma艂o si艂ownik lata jak 偶yd po pustym sklepie zmie艅 na 60 s. Osobi艣cie mam 66 sek i mog臋 zapewni膰 偶e jest super.

Opublikowano

@drakoo聽jesli kociol poprawnie pracuje na wylaczonym hallotronie to szukaj przyczyny z turbinka (ten wiatraczek przy dmuchawie).

Sprawdz czy i jak sie obraca gdy dmuchawa pracuje. Moze cos wpadlo, jest brudna, sprawdz droznosc kanalu nadmuchowego palnika, itd. Odczyt impulsow z hallotronu jest w menu serwisowym kod 2902 (przynajmniej ten kod u mnie dziala).

Uwazam ze sam pomysl pomiaru ilosci powietrza jest ok, tak wykonanie montazu juz niekoniecznie. Nie Ty pierwszy masz z tym problem. Kombinuj gdyz warto ten hallotron miec zalaczony.

Opublikowano
4 godziny temu, HarryH napisa艂:

Ile razy jeszcze mamy ci pisa膰, 偶e wielko艣ci膮 turbinki przep艂ywomierza na wentylatorze. M JAK MA艁Y.聽

Mog臋 jutro zrobi膰 zdj臋cie tej turbinki i potwierdzimy czy to napewno m? Ja by艂em przekonany i gdzie艣 tak czyta艂em 偶e ret jest od retorty, bo o ile si臋 orientuj臋 te piece robi膮 te偶 z paleniskiem rynnowym.聽

Opublikowano (edytowane)

Wszystkie Defro maj膮 tylko i wy艂acznie retorty od kilku lat. Rynien nie ma i nie b臋dzie. Tak wygl膮da wentylator Defro z ma艂a turbink膮:

image.thumb.png.27af57ae92b52c794d9ca9953e34e10d.png`

A tak wygl膮da艂y du偶e turbinki:

image.thumb.png.e7af44c6b06316174a344a2683fe138d.png

Ma艂膮 turbinka kr臋ci sie oko艂o 3 razy szybciej od du偶ej, zatem je艣li wybra艂e艣 20RET zamiast 20M, to zredukowa艂e艣 moc kot艂a trzykrotnie i rozpirzy艂e艣 ca艂y algorytm sterownika.聽

Edytowane przez HarryH
Opublikowano

Powiniene艣 przywr贸ci膰 parametry fabryczne w menu serwis pod kodem 5162 i nic tam nie rusza膰.

Gdy masz s艂abszy wegiel, ni偶 w instrukcji (a prawie na pewno tak jest) - to co kilka godzin sp贸jrz na kopczyk na retorcie - gdy jest za niski lub robi膮 si臋 spieki - ustaw korekt臋 powietrza na minus. Stopniowo, po 1% i patrz, co si臋 dzieje przez kilka godzin.聽

Nic wi臋cej nie trzeba, nie czytaj porad z neta i nie ogl膮daj filmik贸w. Radz臋 Ci jak brat - tylko ustawienia fabryczne i tylko w razie potrzeby korekta powietrza.

Opublikowano (edytowane)

A powiedz mi jeszcze jak to si臋 potem ma do prze艂膮czania mi臋dzy trybem letnim w dzie艅 i pompami r贸wnoleg艂ymi wieczorami, teraz ju偶 raczej takiej pogody nie ma ale w wrze艣niu dnie by艂y do艣膰 ciep艂e, czy piec ogarnie te same ustawienia?聽

W og贸le wydaje mi si臋 偶e ma obecnych ustawieniach pali bardzo du偶o bo nie ma mroz贸w a za jedn膮 noc mi pokazuje 偶e zesz艂o 6%

Poobserwuje jeszcze sobie te % wy艣wietlaj膮ce si臋 na sterowniku pod ikona wentylatora my艣la艂em 偶e to % z jak膮 moc膮 dzia艂a ten wentylator a nie ca艂y piec, troch臋 jest to dla mnie nie zrozumia艂e ze przebija temp o 5C po co?聽

Edytowane przez drakoo
Opublikowano

Mo偶na prze艂膮cza膰

Na spalanie i moc patrz po prawid艂owym wyborze mocy 20m i resecie do ustawie艅 fabrycznych, teraz to wog贸le dziwne, 偶e dzia艂a.

To kocio艂 w臋glowy, a nie gazowy. Sterowanie moc膮 jest u艂ud膮, bo nawet po przej艣ciu w nadz贸r masz na palniku kilogramy rozgrzanego w臋gla, kt贸ry po nag艂ym wy艂膮czeniu wentylatora b臋dzie dymi艂 i sadzi艂. W dobrze dobranym kotle sterownik zapewnia palenie ci膮g艂e, jednak gdy kocio艂 jest za du偶y -schodzi na moc minimaln膮, potem przebija jeszcze o 5 C, a na ko艅cu przechodzi w nadz贸r.聽

Opublikowano

To jest przep艂ywomierz powietrza. Dzi臋ki niemu pali sie stabilnie, bez wzgl臋du na wiatr, zmiany ci膮gu kominowego, ci艣nienia itp. Bardzo przydatna rzecz. Je艣li masz dobry komin i wentylacj臋, nie b臋dziesz musia艂 dzi臋ki niemu w og贸le zagl膮da膰 do kot艂a mi臋dzy uzupe艂nieniami paliwa.聽

Opublikowano (edytowane)

Ok przywr贸ci艂em menu serwisowe do ustawie艅 fabrycznych teraz

czas podawania jest 1/3s

przerwa 27/45s czyli du偶o cz臋艣ciej聽

Wentylator 14/31聽

Obroty 300/1200 wi臋c te偶 3x tyle

Hallotron wlaczony聽

Nic w ustawieniach nie zmienia艂em, kocio艂 zostawi艂em na 100%聽

Zobaczymy jakie b臋d膮 efekty i czy przy tych czasach nie b臋dzie mi du偶o pali艂.聽

Oczywi艣cie w ustawieniach wybra艂em 20 kw m.聽

Dobrze rozumiem 偶e dop贸ki nie wejdzie w nadz贸r to b臋dzie max co 45s podawa艂 paliwo?聽

A tak w og贸le co powiecie na te moje ustawienia nadzoru?聽

Edytowane przez drakoo
Opublikowano

To zale偶y od algorytmu, na kt贸ry nie masz wp艂ywu. W stabilnych warunkach przy pracy 1% b臋dzie d膮偶y艂 do podawania 1s co 45s.聽

Niestety spalanie zale偶y od zapotrzebowania budynku na ciep艂o, wi臋c gdy piec nie ma b艂臋d贸w typu sadza -realnie ustawieniami nic nie zdzia艂asz.聽

Do艂膮cz do dyskusji

Mo偶esz doda膰 zawarto艣膰 ju偶 teraz a zarejestrowa膰 si臋 p贸藕niej. Je艣li posiadasz ju偶 konto, zaloguj si臋 aby doda膰 zawarto艣膰 za jego pomoc膮.
Uwaga: Tw贸j wpis zanim b臋dzie widoczny, b臋dzie wymaga艂 zatwierdzenia moderatora.

Go艣膰
Dodaj odpowied藕 do tematu...

×   Wklejono zawarto艣膰 z formatowaniem.   Usu艅 formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odno艣nik zosta艂 automatycznie osadzony.   Przywr贸膰 wy艣wietlanie jako odno艣nik

×   Przywr贸cono poprzedni膮 zawarto艣膰.   Wyczy艣膰 edytor

×   Nie mo偶esz bezpo艣rednio wklei膰 grafiki. Dodaj lub za艂膮cz grafiki z adresu URL.

艁adowanie
  • Dodaj now膮 pozycj臋...

Powiadomienie o plikach cookie

U偶ywaj膮c tej strony zgadzasz si臋 na Polityka prywatno艣ci.