inzu Opublikowano 4 Października 2021 #1 Opublikowano 4 Października 2021 Witam, planuję zrobić instalację CO i C.W.U opartą o bufor 1000l. Wstępnie przerobiłem schemat, który znalazłem na filmie Afriso. Wg ciepłowłaściwie, zapotrzebowanie https://cieplo.app/wynik/jk93. Ogrzewana powierzchnia 150m/kw. W całym domu ogrzewanie płaszczyznowe. Planuję kupić piec Kostrzewa Mini Bio Ne 10kW. Moje pytanie brzmi czy wg Was zrobić zasobnik na ciepłą wodę (Konspel 200l, SW-200) przed buforem czy za buforem. Na schemacie narysowałem przed buforem, nie wiem jak będzie wygodniej i wydajniej. Proszę o opinie oraz sugestie. Cytuj
sambor Opublikowano 4 Października 2021 #2 Opublikowano 4 Października 2021 Po grzyba ci do małego kotła na pellet tak wielki bufor? Chcesz aby kocioł pracował non stop? On wtedy spala ok 100kg/ 24h Cytuj
inzu Opublikowano 4 Października 2021 Autor #3 Opublikowano 4 Października 2021 21 minut temu, sambor napisał: Po grzyba ci do małego kotła na pellet tak wielki bufor? Chcesz aby kocioł pracował non stop? On wtedy spala ok 100kg/ 24h Tak mi polecił "specjalista" ja się na tym nie znam więc zadałem pytanie bardziej doświadczonym forumowiczom. Wg mnie jest zbędny. Cytuj
mkwapisz Opublikowano 4 Października 2021 #4 Opublikowano 4 Października 2021 Taki wielki to on nie jest, bo tylko 160 litrów. Mniejszy niż zasobnik na wodę. Cytuj
sambor Opublikowano 4 Października 2021 #5 Opublikowano 4 Października 2021 Spoko, w pierwszym poście, jest mowa o buforze 1000l!, A ten 160 jest tylko na rysunku!! Cytuj
inzu Opublikowano 4 Października 2021 Autor #6 Opublikowano 4 Października 2021 Witam ponownie jaka zatem powinna być wielkość bufora dla tej instalacji, czy w ogóle go montować, czy będą jakieś korzyści w postaci mniejszego spalania pelletu? Cytuj
sambor Opublikowano 4 Października 2021 #7 Opublikowano 4 Października 2021 Jakby był inny kocioł to robiłbym raczej za sprzęgłem, kostrzewa mi wybitnie nie leży. Poszukaj innych np stalmarka, ma chyba 10kW Cytuj
besix Opublikowano 4 Października 2021 #8 Opublikowano 4 Października 2021 Masz podłogówkę, która jest świetnym akumulatorem ciepła, więc ten bufor to tylko zbędny klocek w kotłowni . Gdybyś miał mocno przewymiarowany kocioł to taki bufor byłby zasadny ale 10 kW i jeszcze kiepska Kostrzewa to bez sensu bufor. Cytuj
Trener40 Opublikowano 4 Października 2021 #9 Opublikowano 4 Października 2021 (edytowane) 8 godzin temu, sambor napisał: On wtedy spala ok 100kg/ 24h Przy 10KW spali ok 55kg /24h. Otrzymałeś sugestie na temat wyboru kotła i idź tym tropem( to do autora) Edytowane 4 Października 2021 przez Trener40 Dopisek Cytuj
sambor Opublikowano 4 Października 2021 #10 Opublikowano 4 Października 2021 Były na tym forum osoby, które w tej kostrzewie spalały i 100kg , odpowiedź od serwisu - przecież przy 10kW taki kocioł spala ponad 2kg, a bufor 1000l + ok 6kW zapotrzebowania prowadzą do takiego a nie innego spalania. Wiem, że to przeszacowanie - w pewnym momencie kocioł się wyłączy a dom będzie grzany z bufora. Cytuj
Trener40 Opublikowano 4 Października 2021 #11 Opublikowano 4 Października 2021 Czyli trzeba by było wprowadzić palnik na 16KW. Obawiam się, że przy takim katowaniu palnika ruszt zbyt długo nie wytrzyma, a nakładka na palniku szybciutko popęka. Cytuj
sambor Opublikowano 4 Października 2021 #12 Opublikowano 4 Października 2021 Przy takim zapotrzebowaniu i przy 10-12kW wystarczy nawet 4-D, oczywiście odpowiednio zainstalowany. Obecnie chłopaki się "rozbestwili" - teraz tylko bufor lub co najmniej sprzęgło + dod ochrona powrotu A 3-5 lat wstecz załatwiał to zaw 4-D , lub nawet 2 i pompa na powrocie. Cytuj
mkwapisz Opublikowano 4 Października 2021 #13 Opublikowano 4 Października 2021 Faktycznie, nie doczytałem że było 1000L, tylko podejrzałem to co na rysunku. Taki mały bufor 160L w zasadzie będzie pełnić rolę sprzęgła i stabilizować pracę kotła. Z ciekawości sprawdziłem ile kosztuje - to jest około 2200. A taki 1000L z Kospela to ponad 4000. Sprzęgło to chyba około 500. Dobry sterownik i palnik na kotle 10kW efektywnie będzie palił też z mocą 3kW (a pewnie i mniej), czyli tyle ile przeciętnie będzie potrzeba. Jedyny zysk dla instalacji to mały bufor i tylko w okresie przejściowym, dzięki czemu kocioł nie będzie się za często odpalał. Taka 160 w pełni naładowana to chyba coś koło 10kWh, powiedzmy, że w okresie przejściowym potrzeba 1kWh, więc kocioł będzie się włączał 2-3x dziennie na godzinę z pełną mocą. Przy pracy z 3kW będzie musiał pracować z 8h, tylko nie da się ocenić z jakimi przerwami. Coraz więcej takich wymagań jest w instrukcjach uruchomieniowych do kotłów. Więc żeby zachować gwarancję to aktualnie 4D może już nie wystarczyć. Cytuj
PioBin Opublikowano 4 Października 2021 #14 Opublikowano 4 Października 2021 5 godzin temu, inzu napisał: Witam ponownie jaka zatem powinna być wielkość bufora dla tej instalacji, czy w ogóle go montować, czy będą jakieś korzyści w postaci mniejszego spalania pelletu? Mam ~700l w tym 150cwu wiec dla CO okolo 500l (ladowanie max 70C minimum 40C ze wzgledu na cwu) budynek energetycznie lepszy. Kociol z palnikiem ustawiony na 12kW. Izolacja bufora i wszystkiego w okolo to podstawa. W pelnej zimie bufor najlepiej bym ominal i jechal na stalej mocy = odbior. Jesien, wiosna jest ok. Lato tylko gora od CWU. Cytuj
inzu Opublikowano 5 Października 2021 Autor #15 Opublikowano 5 Października 2021 13 godzin temu, besix napisał: Masz podłogówkę, która jest świetnym akumulatorem ciepła, więc ten bufor to tylko zbędny klocek w kotłowni . Gdybyś miał mocno przewymiarowany kocioł to taki bufor byłby zasadny ale 10 kW i jeszcze kiepska Kostrzewa to bez sensu bufor. Co jest nie tak z tym kotłem, ze tak Wam nie pasuje? Czytałem o nim i ma dobre opinie. Cytuj
besix Opublikowano 6 Października 2021 #16 Opublikowano 6 Października 2021 Ciekawe gdzie to czytałeś ? Poczytaj o kosztach nawet podstawowego serwisu a bez niego gwarancji nie będzie. Sam palnik nigdy nie był ok do końca , a zmiany jakie wprowadzili tylko zwiększyły jego awaryjność. Jednym słowem będziesz kupował najdroższy pellet bo inaczej będą problemy a jak będą problemy to będzie bolało finansowo. Kostrzewa ma najdroższy serwis i części , a produkt z dolnej półki jakościowej. Cytuj
Trener40 Opublikowano 6 Października 2021 #17 Opublikowano 6 Października 2021 W dniu 5.10.2021 o 09:35, inzu napisał: Czytałem o nim i ma dobre opinie. Podaj źródło tych superlatyw 😁 z miłą chęcią poczytam 👍 Cytuj
inzu Opublikowano 6 Października 2021 Autor #18 Opublikowano 6 Października 2021 (edytowane) Ok. Skutecznie mnie odwiedliście od zakupu kostrzewy. Co sądzicie o SAS Bio Compact 10KW? Edytowane 8 Października 2021 przez Ryszard Proszę nie cytować ostatniego postu Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi