julo23 Opublikowano 30 Września 2021 #1 Opublikowano 30 Września 2021 (edytowane) Mam taki stary dom z kamienia do remontu, kotłownia jest bardzo niska bo tylko 140cm Czy są na rynku jakieś niskie kotły na ekogroszek. Dom jest w tragicznym stanie, nie ocieplony, ściany z kamienia. Duża wilgoć. Zrobiłem dopiero nowy dach. Potrzebuje zmienić kopciucha na coś nowocześniejszego Zacząłem przeglądać na allegro kotły i widzę że jakieś są z Pleszewa w wysokości do 100cm, martwi mnie tylko ich niska waga, pewnie kosztem jakości i grubości stali. Jestem z pow. zawierciańskiego, pytałem też w sklepie stacjonarnym o jak najniższy kocioł producenta Dworek z Olkusza. Piece wyglądają na solidne ale są nieco za wysokie. Polecicie coś ? Najlepiej żeby móc odebrać albo nawet zainstalować w tym roku ? Nie ukrywam że chodzi mi też o dotacje z programu "czyste powietrze" ale tam jest termin do końca roku. Sas i Stalmark to chyba za wysoka półka, chciałbym coś tańszego, bo mam jeszcze w drugim domu konieczność remontu kotłowni i też wymiany kotła. Edytowane 30 Września 2021 przez julo23 Cytuj
HarryH Opublikowano 30 Września 2021 #2 Opublikowano 30 Września 2021 Nawet jak kocioł by się znalazł, to jak Ty tam wejdziesz? Nie wiem, czy znajdziesz hydraulika-grotołaza, który będzie ćwierćtonowego kloca montował na kolanach? Wątpię też w odbiór takiej kotłowni. Niskie są Per-eko q-per, ale jakoś trzeba je zasypać od góry węglem. Cytuj
julo23 Opublikowano 30 Września 2021 Autor #3 Opublikowano 30 Września 2021 (edytowane) Dzieki za sugestie, zerkam na ten q-per i mają 105cm. Sam nie wiem jak to będzie, ale skoro tam do tej pory jakoś to funkcjonowało to może się uda. To są tereny zalewowe, pogłębienie piwnicy raczej nie wchodzi w grę. Jak się otworzy zasobnik na te 35cm to myśle że jakoś sobie tam teściowie poradzą wsypać ten worek węgla. Jedynie zastanawiam się jak będzie podłączenie do komina, bo on ma do góry wyjście z kotła. Może jeszcze jakieś inne ktoś poleci... Ten być może byłby dobry ale wolałbym z wyjściem czopucha z tyłu. Edytowane 30 Września 2021 przez julo23 Cytuj
HarryH Opublikowano 30 Września 2021 #4 Opublikowano 30 Września 2021 Piwnica jest okresowo zalewana? "Prądy"schodzą w kotłach bardzo nisko. A pomijając nawet zalanie instalacji wodą, dmuchawa może zarzucić wodą palenisko i je uszkodzić. Cytuj
julo23 Opublikowano 30 Września 2021 Autor #5 Opublikowano 30 Września 2021 (edytowane) Jest czasami wilgoć w piwnicy, raczej nie ma problemu z zalewaniem. Jest ulany właśnie betonowy podest żeby uniknąć zalewania dlatego tak mało wysokości jest wolnej na kocioł. Do tej pory był kopciuch a one mają ok 90cm. więc nie było problemu. Ale dzięki za czujność, to też trzeba wziąść pod uwagę że jest taka możliwość. Ogólnie nie wyobrażam sobie korzystać na codzień z takiej kotłowni ale musze im jakoś pomóc. Edytowane 30 Września 2021 przez julo23 Cytuj
HarryH Opublikowano 30 Września 2021 #6 Opublikowano 30 Września 2021 Czyli podajesz wysokość nad podestem, a nie wysokość piwnicy? Bo to wszystko zmienia. Cytuj
julo23 Opublikowano 30 Września 2021 Autor #7 Opublikowano 30 Września 2021 (edytowane) będe w domu to pokaże wam zdjęcia tej pożal się boże kotłowni. Ale prosiłbym, jakby ktoś miał jakiś pomysł na marke kotła ze skromną wysokością i czopuchem do tyłu lub z boku tak na wysokość ok 70-90cm to byłby idealnie. Tak, podaje wysokośc nad podestem betonowym. Edytowane 30 Września 2021 przez julo23 Cytuj
HarryH Opublikowano 30 Września 2021 #8 Opublikowano 30 Września 2021 Nie wiem w czym Ci to przeszkadza, jak zakładasz sobie regulowane kolano i mieścisz się z dużym zapasem. Zwróć uwagę, że masz tylko 127 mm, a u konkurencji zwykle 160. Cytuj
julo23 Opublikowano 30 Września 2021 Autor #9 Opublikowano 30 Września 2021 (edytowane) Dzieki za odpowiedz, skonsultuje to z kimś na miejscu bo nie wiem za bardzo czy to będzie problem czy wprost przeciwnie. Albo po prostu po dodaniu zdjęć coś ustalimy. jeszcze znalazłem takie https://www.kolton.pl/200-ecomatix tylko że już widze ze za duza moc by 15kW i kocioł z firmy malina Ale na pocieszenie to... że są takie malutkie ok. 105-110cm https://www.kotly-malina.pl/kociol-na-ekogroszek-o-mocy-9-kw-kotly-5-klasa-i-ecodesign.html cena ok .9500zł wysokośc z kominem 127cm, sam kocioł 96cm Dochodzi kolejny problem, oryginalne wyjście z komina w kotłowni na czopuch jest na wysokości 70cm Edytowane 30 Września 2021 przez julo23 Cytuj
HarryH Opublikowano 30 Września 2021 #10 Opublikowano 30 Września 2021 Musisz iść do sklepu z miarką i zobaczyć, czy dasz radę wsypać węgiel - czy klapa w ogóle sie otworzy, czy nie bedzie opadać, czy przeciśniesz worek. 1 Cytuj
Panstan Opublikowano 30 Września 2021 #11 Opublikowano 30 Września 2021 (edytowane) Abstrahując od przepisów, zorientuj się,czy nie dałoby się pogłębić nieco miejsce,gdzie będzie stał kocioł,z odpowiednim zapasem wokół,aby coś tam podłubać. W tedy kocioł będziesz miał niżej niż piwnica ogólnie. Dawniej tak robiono pod kotły węglowe jeśli piwnica była wysoka i grzejniki na parterze,wystarczyło podkopać ze 40 cm,wylać niezbyt gruba wylewkę i była grawitacja (w Twoim przypadku chodzi o obsługę i gabaryty kotła oczywiście). Wykop trzeba by było zaizolować. to taka dygresja, z tematem 140 cm i dostępnością obsługi będzie ciężko Edytowane 30 Września 2021 przez Panstan Cytuj
Popcorn1 Opublikowano 30 Września 2021 #12 Opublikowano 30 Września 2021 Piwnica o wysokości 167 cm, kocioł Malina 19kW, tylny czopuch, wysokość kotła bez nóżek 139 cm i wszystko ładnie się zmieściło i to jeszcze na kotle. Więc jak znajdziesz kocioł o wysokości około metra to powinno wszystko się zmieścić. Z załadunkiem też nie powinno być problemów.Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj
julo23 Opublikowano 30 Września 2021 Autor #13 Opublikowano 30 Września 2021 Panowie jak na to patrzę to....ehhh Niezła grotaWysłane z mojego M2004J19C przy użyciu Tapatalka Cytuj
HarryH Opublikowano 30 Września 2021 #14 Opublikowano 30 Września 2021 Po kotle wyraźnie widać, że był zalany wodą bardzo wiele razy. Cytuj
Trener40 Opublikowano 1 Października 2021 #15 Opublikowano 1 Października 2021 Wilgoć to tam z pewnością jest, więc i elektronikę trzeba by zdemontować z kotła i przenieść do domu, bo tam długo " nie pociągnie". Cytuj
julo23 Opublikowano 1 Października 2021 Autor #16 Opublikowano 1 Października 2021 Chyba trzeba zacząć od robienia opaski wokół domu. I obmurowaniem tych dziurawych ścian z kamieniaWysłane z mojego M2004J19C przy użyciu TapatalkaTam ktoś nieudolnie próbował zrobić odprowadzenie rurą wody z piwnicy do studzienki a później do rzeczki, z tym że jak się podnosi poziom wody w rzeczce to zalewa piwnice. I efekt jest odwrotny od zamierzonegoWysłane z mojego M2004J19C przy użyciu Tapatalka Cytuj
Trener40 Opublikowano 1 Października 2021 #17 Opublikowano 1 Października 2021 Ja bym wybrał to wszystko z metr w dół i wyłożył grubą folią w jednym kawałku z zakladką na ścianę. Zasypał piachem i zrobił wylewkę. Tym sposobem kotlownia będzie wyższa,a i woda nie powinna się przedostać. Opaska w około domu również. 1 Cytuj
Gość berthold61 Opublikowano 1 Października 2021 #18 Opublikowano 1 Października 2021 W dniu 30.09.2021 o 07:23, julo23 napisał: Mam taki stary dom z kamienia do remontu, kotłownia jest bardzo niska bo tylko 140cm Czy są na rynku jakieś niskie kotły na ekogroszek. Dom jest w tragicznym stanie, nie ocieplony, ściany z kamienia. Duża wilgoć. Zrobiłem dopiero nowy dach. Potrzebuje zmienić kopciucha na coś nowocześniejszego Zacząłem przeglądać na allegro kotły i widzę że jakieś są z Pleszewa w wysokości do 100cm, martwi mnie tylko ich niska waga, pewnie kosztem jakości i grubości stali. Jestem z pow. zawierciańskiego, pytałem też w sklepie stacjonarnym o jak najniższy kocioł producenta Dworek z Olkusza. Piece wyglądają na solidne ale są nieco za wysokie. Polecicie coś ? Najlepiej żeby móc odebrać albo nawet zainstalować w tym roku ? Nie ukrywam że chodzi mi też o dotacje z programu "czyste powietrze" ale tam jest termin do końca roku. Sas i Stalmark to chyba za wysoka półka, chciałbym coś tańszego, bo mam jeszcze w drugim domu konieczność remontu kotłowni i też wymiany kotła. Ja mam Zębiec 10 kw o wysokości niecałego metra i wadze 420kg to nie żart tyle skurczybyk waży , sprawdź Zębiec Agat 10 kw to ten sam kocioł tylko w wersji peletowej . Cytuj
mkwapisz Opublikowano 1 Października 2021 #19 Opublikowano 1 Października 2021 Jeżeli można to pogłębić piwnicę, jeżeli nie, to izolacja wylewka i niski kocioł. Zobacz tutaj 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi