Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć,

Poszukuje kotła na ekogroszek - palnik Technix SV200, sterownik SKZP-02. W grę wchodzą firmy: Malina, Sekom, Witkowski (lub inne oferujące kocioł o w/w parametrach).

Mam ogromny ból głowy jeżeli chodzi rozmiar kotła.

Mam dom budowany w 2007/2008 roku, 265 m2 (z czego 25 m2 to garaż w bryle budynku). Ściany: Porotherm 25+wełna 8+Porotherm 11+elewacja 6 cm, czyli pół metra muru. 1 piętro i poddasze ocieplone wełną 20 cm. Parter (podłoga) docieplona keramzytem ok. 30 cm. Okna dwuszybowe Butzbach.

Obecnie mam kocioł Cichewicz Logica 20-27kW (95l pojemności wodnej) - dwa rozdzielacze, grzejniki Purmo + podłogówka kuchnia/łazienka/łazienka/wiatrołap.

Ciepło właściwe pokazuje 13,5kW.

Osobiście celowałem w kocioł o mocy 19kW. Natomiast producenci z którymi się skontaktowałem polecają większe rozmiary - 24, 26 a nawet 30 kW.Szczerze jestem zdezorientowany. Instalator mówi, że kocioł 19kW będzie w zupełności wystarczający, natomiast producenci przekazują (znacznie) wyższe moce.

Bardzo proszę o poradę - jaki kocioł wybrać? Czym się kierować? Kogo słuchać? 🙂

Za wszelkie porady wielkie dzięki!

Edytowane przez domino102
Opublikowano

Jak spalałeś do 70 kg węgla na dobę w najzimniejsze dni to 19 kW wystarczy. Jak musiałeś spalać 100-130 kg na dobę węgla, to 25-30 kW będzie odpowiednie.
Pamiętaj, że palniki pracują z dobrą sprawnością w przedziale 30-100% mocy. Można zejść do akceptowalnych 20-25%

Opublikowano (edytowane)
47 minut temu, domino102 napisał:

Ciepło właściwe pokazuje 13,5kW

Moim zdaniem maks 15 kociolek . Tym którzy doradzaja jakieś kolosy rzędu 30 kw podziękował bym bardzo serdecznie .

Czytając twój post zastanawiałem się czy nie grzać tego żarówkami led bo takie masz ocieplenie 🙂 Tak że na spokojnie pietnasteczka wystarczy .

Edytowane przez FAFAŁ
Opublikowano

Też szedłbym w 15kW

Zapytałbym tych co doradzają 30 kW o podawanie węgla przy mocy znamionowej w tych kotłach. Pomnożył przez 24 to da dobowe spalania i zapytałbym ich: „Czy ochu…..ście?”

Opublikowano (edytowane)

Dzięki za dotychczasowe wskazówki 🙂 zachęcam pozostałych do komentowania 🙂

Ogólnie w najzimniejsze dni roku (np. okolice 18.01.2021) spalałem około 3-4 dużych (20 litrowych) wiaderek węgla - więcej nie wchodziło do kotła. Szacuję, że max to było 45-60 kg średniej jakości węgla sortu kostka.

Edytowane przez domino102
Opublikowano
43 minuty temu, Sławek007 napisał:

Zapytałbym tych co doradzają 30 kW o podawanie węgla przy mocy znamionowej w tych kotłach. Pomnożył przez 24 to da dobowe spalania i zapytałbym ich: „Czy ochu…..ście?

To nie Tak . "Piecyk" nie wszedł by na pełną moc i tyle by nie spalil. Jeśli pracowalby z pełną mocą to by oznaczało że mieli rację .