Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Pompa ciepła z klimatyzatora GREE

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam.

Pomysł super , a jaki wymiennik do wody studziennej (gruntowej)?

Pozdrawiam YARO.

Edytowane przez YaroXylen
dopisek
Opublikowano

Na razie najlepszy jaki widziałem to 2-3 rurki miedziane 3/8'' prowadzone w rurce PE  przeciwprądowo. Wystarczy 8-10m takiego wymiennika rurowego na 3-4kW sprężarki, wszystko zwinięte w krążek i nie zabiera dużo miejsca. Widzę też na OLX sporo używanych gotowych pomp gruntowych w cenie 6-10tys.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Witam.

A w jaki sposób czyszczenie?

Yaro.

Opublikowano

Wszystko jeszcze przede mną. Trzeba sporo wiedzy zebrać zanim rozpocznę cokolwiek montować.

• Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)

Witam.

Tylko zanim zaczniesz , zrób analizę fizykochemiczną wody surowej i jej parametry: twardość ogólną i węglanową, żelazo ,mangan, utlenialność(indeks nadmanganianowy) , amoniak(jon amonowy) oraz odczyn(pH). Bez tego nawet nie podchodź do tematu bo może być falstart.

Trzymam kciuki.

Pozdrawiam. Yaro

Opublikowano

Dzięki za wskazówki.

Opublikowano
  W dniu 19.12.2022 o 18:44, YaroXylen napisał(a):

Witam.

Pomysł super , a jaki wymiennik do wody studziennej (gruntowej)?

Pozdrawiam YARO.

Rozwiń  

Wymienniki w gruntówce są dwa jeden do gaz ciecz drugi woda gruntowa ciecz oba są płytkowe a że pompa po stronie zimnej dostaje zimną wodę to tragedi z kamieniem czy czymś podobnym nie ma , kilku ludków drugi rok jedzie i nie ma większych niespodzianek .

Opublikowano

Co muszę doliczyć do samoróbki z klimatyzatora Gree Amber Gold oprócz wymiennika (powiedzmy rurowego)?

Sterowanie (plug&play)- jakie, napełnienie, zawór trójdrogowy do CWU, bufor...

Jaki koszt wychodzi takiej pompy?

Opublikowano

@o6483256 oj tutaj chyba konkretnych cen się nie dowiesz ale coś w zaokrągleniu. Mnie wyszło koszt Klimy + Sterownik ok. 1 tyś zł + bufor 4 tyś + plus części hydrauliczne 2 tyś . 

Opublikowano (edytowane)
  W dniu 20.12.2022 o 10:09, berthold napisał(a):

Wymienniki w gruntówce są dwa jeden do gaz ciecz drugi woda gruntowa ciecz oba są płytkowe a że pompa po stronie zimnej dostaje zimną wodę to tragedi z kamieniem czy czymś podobnym nie ma , kilku ludków drugi rok jedzie i nie ma większych niespodzianek .

Rozwiń  

Witam.

Fiu fiu... i COP 6.0  w sumie z trzema wymiennikami.... fiu fiu.

3mam kciuki za powodzenie.... no właśnie jakość wody to podstawa. Tak ciupińkę lizałem temat i znam troszkę efekty.. super do czasu.

4 pompy które znam 2 w Rembertowie i 1 w Wawrze) miały po dwóch latach problemy i zostały zmienione dolne źródła ze studni czerpalnej i zrzutowej na wykonane sondy pionowe natomiast czwarta pompa zmieniła właściciela poprzez all...gro. I powtarzam jakość wody surowej! Działać to działa...

Pozdrawiam. YARO

kor. styl
Opublikowano

A jak to wychodzi kasowo ? Jedna studnia jest drugą by się wykopało/ wybiło ... ? Zna ktoś ceny ? 

Opublikowano
  W dniu 20.12.2022 o 10:29, katazipen napisał(a):

@o6483256 oj tutaj chyba konkretnych cen się nie dowiesz ale coś w zaokrągleniu. Mnie wyszło koszt Klimy + Sterownik ok. 1 tyś zł + bufor 4 tyś + plus części hydrauliczne 2 tyś . 

Rozwiń  

Sterownik jaki kupiłeś i gdzie?

Opublikowano (edytowane)

Sterownik wygląd tak , połowa funkcji CWU , CO i inne parametry  nie będę się zagłębiał  , realizowane są poprzez PLUM ECO MAX . A ten do Pompy to płytka z jednostki wewnętrznej , plus emulator, licznik, sterownik do zamrażarek itd... różnicówka , plus SUPLA ... Termometry .

IMG20221216162851.jpg

IMG20221216162900.jpg

Screenshot_2022-12-19-17-36-33-16_51725a65de50bc7853eb07931b07554c.jpg

Edytowane przez katazipen
  • Przydało się 1
Opublikowano
  W dniu 20.12.2022 o 10:41, katazipen napisał(a):

A jak to wychodzi kasowo ? Jedna studnia jest drugą by się wykopało/ wybiło ... ? Zna ktoś ceny ? 

Rozwiń  

Popytaj studniarzy w Twoim rejonie. Oni wiedzą jaki jest grunt i głębokość na jakiej jest woda.

Opublikowano (edytowane)

Tak tylko w roli aukcji/ogłoszenia jakby ktoś moją PC był zainteresowany proszę o info na PW , za kilkanaście dni do sprzedaży . Jest w ogłoszeniach , ale dla forumowiczów upust 5% , mogę również obniżyć koszt o Cena minus to co każdy sobie może dołożyć, czuli supla , eski , różnicówki , termostat pokojowy  itd... .

Edytowane przez katazipen
Opublikowano

Inspirowałem sie cyklem filmików tego użytkownika. Nic nie jest robione jest na pałę, wszystko przeliczone.

Wymiennik pompy.

Opublikowano
  W dniu 20.12.2022 o 10:18, o6483256 napisał(a):

Co muszę doliczyć do samoróbki z klimatyzatora Gree Amber Gold oprócz wymiennika (powiedzmy rurowego)?

Sterowanie (plug&play)- jakie, napełnienie, zawór trójdrogowy do CWU, bufor...

Jaki koszt wychodzi takiej pompy?

Rozwiń  

Zawór 3 dr ok 300zł skrzynka el do elektroniki ok 90zł przekaźniki dwa koszt ok 50 zł bufor do podłgówki niepotrzebny wymiennik robiony rurowy ok 700 zł i to tak z grubsza . sam gree amber dosyć drogi ale są fajne klimy haier tayga który fajnie moduluje i moc już od ok 300 watt w cieplejszą pogodę a kosztuje dużo mniej ok 4300 zł amber to już ok 7 tys , jak zapotrzebowanie nie za duże to rozważałbym zakup 3,5 kw bo on spokojnie dojdzie do 7kw na grzaniu .

Opublikowano

Zastanawiam się czy warto kupić gotową, używaną pompę gruntową on-off. Wystarczy podłączyć do obiegów i po robocie. Kombinowanie własnoręcznie może kosztować podobnie i nie mamy gwarancji poprawności działania.

Opublikowano

Przenieśmy sie z tym tematem gruntówek do innego wątku. Może moderator wytnie i wklei do wątku który zaczął już wcześniej Marcin.

Zastanawiałem się nad tym co radził wcześniej Yaro. Pomysł jest żeby nie transportować wody studziennej do budynku, tylko wywalić wymiennik na zewnątrz i zanurzyć to w wodzie. Trochę pomógł mi pomysł ,,naszego'' Juzefa.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Połowa lutego więc skrobnąć coś warto o mojej samorubce z gree amber prestige 7kw na pompę ciepła ,pomijam fakt że za dużą tę kilmę mam wystarczyłaby spokojnie 3,5 kw ale nawet ta siódemka z biedą bo z biedą ale pracuje na mocy 700-800 watt ,zasila 120m2 podłogówki na parterze oraz 33 m2 na piętrze grzeje też cwu do 50 stopni dobowe zurzycie wacha się średnio ok 18 kwh w mrozy dochodziło do 25kwh a jak było 2 dni minus 18 stopni to po ok 30 kwh szło w domu mam średnio 23 stopnie więc zakup i przeróbkę uważam za udane bo nie wydałem 50 tysięcy tylko ok max 8 tys razem tyle odemnie , niedługo w drugim domu będę montował taką samą ale 5 kw .

Opublikowano

Wszystko fajnie tylko ile i jaka temp. w pomieszczeniach . Miałem taką w dużym domu 240 m2 i się nie sprawdziła . Teraz mam GREE VERSATI IV 14kW i zużywa tyle samo co tamta/Twoja ale cieplej w domu . 

Opublikowano

Wrzuć zdjęcia "gratów" które dodatkowo kupowałeś i napisz co byś teraz zmienił.

Opublikowano
  W dniu 18.02.2023 o 19:35, katazipen napisał(a):

Wszystko fajnie tylko ile i jaka temp. w pomieszczeniach . Miałem taką w dużym domu 240 m2 i się nie sprawdziła . Teraz mam GREE VERSATI IV 14kW i zużywa tyle samo co tamta/Twoja ale cieplej w domu . 

Rozwiń  

Przecież pisze jaka temp .

W dniu 18.02.2023 o 19:45, o6483256 napisał(a):

Wrzuć zdjęcia "gratów" które dodatkowo kupowałeś i napisz co byś teraz zmienił.

Rozwiń  

Co bym zmienił ? zmienię wymiennik rurowy a w zasadzie samą rurę pe z 32 na 40mm bo w środku rura miedź to 5/8 dodatkowo poowijana drutem i co 30 cm punktowo cynowane , cała rura ma 15 metrów ale tylko 11,5 jest w wodzie więc to też powód aby to naprawić to raz a dwa to to że muszę to robić bo przez roztargnienie źle podłączyłem zasilanie z powrotem tzn miast przeciwprądowo dałem współprądowo , mam nówkę wymiennik płytkowy 1,6 m2 ale nie będę go narazie wymieniał puki wszystko tzn piec i pompa na jednej instalacji ale latem kto wie ,reszty bym nie ruszał bo elegancko to działa i bojler wszystko cacy mam kilka starych zdjęć tylko . wymiennik zwinięty w kółko na kole od samochodu .

IMG_20220908_100331_416.jpg

IMG_20220908_100349_895.jpg

IMG_20220909_133733_401.jpg

IMG_20220909_140156_663.jpg

IMG_20220909_133741_122.jpg

• Lubię to 1
  • Przydało się 1
Opublikowano

Elektronikę, gdzie kupowałeś?

Opublikowano

Elektroniki się nie kupuje ona jest w jednostce wewnętrznej i trzeba ją tylko wyciągnąć i włożyć do mniej więcej takiej skrzynki za 80 zł dokupić dwa przekaźniki po 20 zł oraz sterownik do cwu  chyba 22 zł i te termometry chyba po 6 zł jak dobrze pamiętam .

• Przydało się 1