Skocz do zawarto艣ci
IGNOROWANY

Dofinansowanie Czyste powietrze

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich, jestem nowym u偶ytkownikiem forum wi臋c za pope艂nione b艂臋dy z g贸ry przepraszam. Ale do rzeczy.

Wraz z ma艂偶onk膮 w najbli偶szym czasie b臋d臋 si臋 stara艂 o dofinansowanie na wymian臋 pieca. Chcia艂bym poruszy膰 dwie sprawy:

1. W regulaminie wyczyta艂em, 偶e stary piec powinien by膰 u偶ywany i przyjedzie komisja to sprawdzi膰. W domu stoi co prawda stary, u偶ywany piec ale nie jest ju偶 pod艂膮czony do komina. Czy komisj臋 b臋dzie to interesowa艂o, czy sprawdzi jedynie czy taki piec istnieje? Zastanawiam si臋 czy pod艂膮czy膰 go ponownie na wizyt臋 komisji.

2. Dom jest przepisany na moj膮 偶on臋 po 艣lubie. Wnioski b臋d臋 musia艂 uzupe艂nia膰 na jej dane czy b臋d臋 m贸g艂 u偶ywa膰 swoich danych (jako jej m膮偶 a co za tym idzie wsp贸艂w艂a艣ciciel z ramienia wsp贸lnoty maj膮tkowej)?

Pozdrawiam!

Go艣膰 berthold61
Opublikowano

Mog膮 sprawdzi膰 cho膰 nie musz膮 ale tylko po monta偶u nigdy przed .

• 1 miesi膮c temu...
Opublikowano (edytowane)

Rozumiem, 偶e doch贸d powy偶ej tych prog贸w wyklucza (?!) z otrzymania dofinasowania:

Cytat

Beneficjenci

1. Beneficjenci to osoby fizyczne, kt贸re 艂膮cznie spe艂niaj膮 nast臋puj膮ce warunki:

1) s膮 w艂a艣cicielami/wsp贸艂w艂a艣cicielami budynku mieszkalnego jednorodzinnego lub wydzielonego w budynku jednorodzinnym lokalu mieszkalnego z wyodr臋bnion膮 ksi臋g膮 wieczyst膮;
2) przeci臋tny miesi臋czny doch贸d na jednego cz艂onka ich gospodarstwa domowego nie przekracza kwoty:
a) 1564 z艂 w gospodarstwie wieloosobowym,
b) 2189 z艂 w gospodarstwie jednoosobowym.

Cytat

Beneficjenci聽

Beneficjenci to osoby fizyczne, b臋d膮ce w艂a艣cicielami/wsp贸艂w艂a艣cicielami聽budynk贸w mieszkalnych jednorodzinnych lub wydzielonych w budynkach jednorodzinnych lokali mieszkalnych z wyodr臋bnion膮 ksi臋g膮 wieczyst膮,聽o dochodzie rocznym nieprzekraczaj膮cym kwoty 100 000 z艂.

W przypadku uzyskiwania dochod贸w z r贸偶nych 藕r贸de艂, dochody sumuje si臋, przy czym suma ta nie mo偶e przekroczy膰 kwoty 100 000 z艂.

Edytowane przez o6483256
Go艣膰 berthold61
Opublikowano

Dostaniesz dofinansowanie z tym 偶e jak masz powy偶ej tych 1500 co艣 tam na 艂ebka to tylko 30 procent a jak poni偶ej to wi臋cej ale dok艂adnie nie wiem ile to procent ,kiedy艣 by艂o nawet 90 proc dla ma艂o dochodowc贸w .

Opublikowano

Z tego co czytam warunek 100 tys z艂 przychodu beneficjenta dotyczy og贸lnie programu Czyste Powietrze. Natomiast program jest podzielony na 2 poziomy dofinansowania i warunki dotycz膮ce dochodu na cz艂onka rodziny dotycz膮 poziomu "podwy偶szonego".

Tam jest wszystko do艣膰 jasno wyja艣nione:聽https://czystepowietrze.gov.pl/czyste-powietrze

Natomiast w temacie pytania 2. Je偶eli nieruchomo艣膰 zosta艂a przepisana na 偶on臋 jest sk艂adnikiem jej maj膮tku osobistego. W takim przypadku nie jeste艣 wsp贸艂w艂a艣cicielem i nie masz mo偶liwo艣ci skorzysta膰 z programu "na siebie".

• Zgadzam si臋 1
Opublikowano (edytowane)

100 tys. z艂 dotyczy podstawowego poziomu dofinansowania, a podwy偶szonym nie ma limitu przychodu beneficjenta, ale przeci臋tny miesi臋czny doch贸d na osob臋 nie mo偶e przekracza膰 1564 z艂.聽
Je偶eli chodzi o kwoty, to dla podstawowego poziomu dofinansowania mo偶na otrzyma膰 maks. 30 000 z艂
i 37 000 z艂 dla podwy偶szonego poziomu dofinansowania (+5 tys. je艣li si臋 wybierze pomp臋 ciep艂a i PV). Opr贸cz tego osobne progi kwotowe i procentowe s膮 ustalone dla聽 poszczeg贸lnych przedsi臋wzi臋膰. Faktycznie najlepiej sobie posprawdza膰 na stronie programu.

A s艂yszeli艣cie ju偶 o programie Moje Ciep艂o, kt贸ry ma zosta膰 uruchomiony w pierwszej po艂owie 2022 roku? Od czasu zamkni臋cia dotacji w nowych domach w Czystym Powietrzu na koniec 2019 roku, to b臋dzie pierwszy program, kt贸ry dofinansuje pompy ciep艂a w nowych domach. W planach jest 30% dofinansowania, maks. 21 tys. z艂 w zale偶no艣ci od wybranej pompy ciep艂a.

Edytowane przez KonsultantViessmann
Opublikowano

W planach nie jest 30%,a do 30%, wiec jeden dostanie 10, a drugi te 30.

PV juz nieop艂acalne, pr膮d idzie w g贸r臋, a oni szukaj膮 "palaczy na kajak" przez marne grosze z dofinansowania.聽

• 4 tygodnie p贸藕niej...
Opublikowano

"Podmiotami uprawnionymi do korzystania z ulgi s膮 podatnicy podatku PIT op艂acaj膮cy podatek:

wed艂ug skali podatkowej (17% lub 32%),
wed艂ug 19% stawki podatku liniowego,
rycza艂tem od przychod贸w ewidencjonowanych."

+ musisz by膰 w艂a艣cicielem lub wsp贸艂w艂a艣cicielem budynku

• 2 tygodnie p贸藕niej...
Opublikowano

馃槄聽Nie s膮dz臋. Z takich zmian podwy偶szaj膮cych dofinansowanie, to planowane jest uruchomienie w 2022 roku 艣cie偶ki inwestycyjnej dla odbiorc贸w wra偶liwych, kt贸rzy b臋d膮 mogli skorzysta膰 z dofinansowania w wysoko艣ci nawet do 90 proc. koszt贸w kwalifikowanych przy termomodernizacji budynku i wymiany kopciucha.

• 2 tygodnie p贸藕niej...
Opublikowano

Czy 2022 dalej b臋dzie trwa艂 program Czyste Powietrze?

Mieszkam sam w domu po rodzicach - na informacji powiedzieli mi,聽 偶e m贸g艂 by艂 si臋 ubiega膰 o dofinansowanie na wymian臋 stolarki (okna i drzwi)

Zarabia艂 ok 3000 z艂, czy w tym przypadku obejmuje mnie dofinansowanie?

Opublikowano

Po jakim czasie od wys艂ania faktur i z艂o偶eniu wniosku o p艂atno艣膰 przychodz膮 pieni膮dze? Czekam od sierpnia.聽

Opublikowano
10 godzin temu, genesis72 napisa艂:

Czy 2022 dalej b臋dzie trwa艂 program Czyste Powietrze?

Mieszkam sam w domu po rodzicach - na informacji powiedzieli mi,聽 偶e m贸g艂 by艂 si臋 ubiega膰 o dofinansowanie na wymian臋 stolarki (okna i drzwi)

Zarabia艂 ok 3000 z艂, czy w tym przypadku obejmuje mnie dofinansowanie?

Program ma trwa膰 do 2029 roku, wi臋c na spokojnie. Chyba 偶e 艣rodki si臋 sko艅cz膮 wcze艣nie, ale na razie tempo sk艂adania wniosk贸w nie jest powalaj膮ce wi臋c nie martwi艂bym si臋 偶e w przysz艂ym roku braknie.

艢rodki ok, dofinansowanie nie przys艂uguje dopiero powy偶ej 100 tys. rocznie聽

Go艣膰 berthold61
Opublikowano

Na drugi rok b臋dzie jeszcze wi臋cej kasy na dofinansowania bo maj膮 dodatkowe 3 mld z op艂at co2.

• 1 miesi膮c temu...
Opublikowano

Witam. Chcia艂bym skorzysta膰 z programu na wymian臋 stolarki okiennej. Jak wygl膮da spos贸b dofinansowania? Ja p艂ac臋 za okna i dostaje zwrot? Czy dostaj臋 dofinansowanie i reszt臋 dok艂adam. Chodzi mi o to w jaki spos贸b to jest finansowane.

Go艣膰 Emilien
Opublikowano

Wiecie mo偶e jakie s膮 mniej wi臋cej terminy zwrot贸w ?

Dosta艂 kto艣 informacj臋 w 30dni jak w regulaminie ?聽

Do艂膮cz do dyskusji

Mo偶esz doda膰 zawarto艣膰 ju偶 teraz a zarejestrowa膰 si臋 p贸藕niej. Je艣li posiadasz ju偶 konto, zaloguj si臋 aby doda膰 zawarto艣膰 za jego pomoc膮.
Uwaga: Tw贸j wpis zanim b臋dzie widoczny, b臋dzie wymaga艂 zatwierdzenia moderatora.

Go艣膰
Dodaj odpowied藕 do tematu...

×   Wklejono zawarto艣膰 z formatowaniem.   Usu艅 formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odno艣nik zosta艂 automatycznie osadzony.   Przywr贸膰 wy艣wietlanie jako odno艣nik

×   Przywr贸cono poprzedni膮 zawarto艣膰.   Wyczy艣膰 edytor

×   Nie mo偶esz bezpo艣rednio wklei膰 grafiki. Dodaj lub za艂膮cz grafiki z adresu URL.

艁adowanie
  • Dodaj now膮 pozycj臋...

Powiadomienie o plikach cookie

U偶ywaj膮c tej strony zgadzasz si臋 na Polityka prywatno艣ci.