Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich, jestem nowym użytkownikiem forum więc za popełnione błędy z góry przepraszam. Ale do rzeczy.

Wraz z małżonką w najbliższym czasie będę się starał o dofinansowanie na wymianę pieca. Chciałbym poruszyć dwie sprawy:

1. W regulaminie wyczytałem, że stary piec powinien być używany i przyjedzie komisja to sprawdzić. W domu stoi co prawda stary, używany piec ale nie jest już podłączony do komina. Czy komisję będzie to interesowało, czy sprawdzi jedynie czy taki piec istnieje? Zastanawiam się czy podłączyć go ponownie na wizytę komisji.

2. Dom jest przepisany na moją żonę po ślubie. Wnioski będę musiał uzupełniać na jej dane czy będę mógł używać swoich danych (jako jej mąż a co za tym idzie współwłaściciel z ramienia wspólnoty majątkowej)?

Pozdrawiam!

Gość berthold61
Opublikowano

Mogą sprawdzić choć nie muszą ale tylko po montażu nigdy przed .

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano (edytowane)

Rozumiem, że dochód powyżej tych progów wyklucza (?!) z otrzymania dofinasowania:

Cytat

Beneficjenci

1. Beneficjenci to osoby fizyczne, które łącznie spełniają następujące warunki:

1) są właścicielami/współwłaścicielami budynku mieszkalnego jednorodzinnego lub wydzielonego w budynku jednorodzinnym lokalu mieszkalnego z wyodrębnioną księgą wieczystą;
2) przeciętny miesięczny dochód na jednego członka ich gospodarstwa domowego nie przekracza kwoty:
a) 1564 zł w gospodarstwie wieloosobowym,
b) 2189 zł w gospodarstwie jednoosobowym.

Cytat

Beneficjenci 

Beneficjenci to osoby fizyczne, będące właścicielami/współwłaścicielami budynków mieszkalnych jednorodzinnych lub wydzielonych w budynkach jednorodzinnych lokali mieszkalnych z wyodrębnioną księgą wieczystą, o dochodzie rocznym nieprzekraczającym kwoty 100 000 zł.

W przypadku uzyskiwania dochodów z różnych źródeł, dochody sumuje się, przy czym suma ta nie może przekroczyć kwoty 100 000 zł.

Edytowane przez o6483256
Gość berthold61
Opublikowano

Dostaniesz dofinansowanie z tym że jak masz powyżej tych 1500 coś tam na łebka to tylko 30 procent a jak poniżej to więcej ale dokładnie nie wiem ile to procent ,kiedyś było nawet 90 proc dla mało dochodowców .

Opublikowano

Z tego co czytam warunek 100 tys zł przychodu beneficjenta dotyczy ogólnie programu Czyste Powietrze. Natomiast program jest podzielony na 2 poziomy dofinansowania i warunki dotyczące dochodu na członka rodziny dotyczą poziomu "podwyższonego".

Tam jest wszystko dość jasno wyjaśnione: https://czystepowietrze.gov.pl/czyste-powietrze

Natomiast w temacie pytania 2. Jeżeli nieruchomość została przepisana na żonę jest składnikiem jej majątku osobistego. W takim przypadku nie jesteś współwłaścicielem i nie masz możliwości skorzystać z programu "na siebie".

• Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)

100 tys. zł dotyczy podstawowego poziomu dofinansowania, a podwyższonym nie ma limitu przychodu beneficjenta, ale przeciętny miesięczny dochód na osobę nie może przekraczać 1564 zł. 
Jeżeli chodzi o kwoty, to dla podstawowego poziomu dofinansowania można otrzymać maks. 30 000 zł
i 37 000 zł dla podwyższonego poziomu dofinansowania (+5 tys. jeśli się wybierze pompę ciepła i PV). Oprócz tego osobne progi kwotowe i procentowe są ustalone dla  poszczególnych przedsięwzięć. Faktycznie najlepiej sobie posprawdzać na stronie programu.

A słyszeliście już o programie Moje Ciepło, który ma zostać uruchomiony w pierwszej połowie 2022 roku? Od czasu zamknięcia dotacji w nowych domach w Czystym Powietrzu na koniec 2019 roku, to będzie pierwszy program, który dofinansuje pompy ciepła w nowych domach. W planach jest 30% dofinansowania, maks. 21 tys. zł w zależności od wybranej pompy ciepła.

Edytowane przez KonsultantViessmann
Opublikowano

W planach nie jest 30%,a do 30%, wiec jeden dostanie 10, a drugi te 30.

PV juz nieopłacalne, prąd idzie w górę, a oni szukają "palaczy na kajak" przez marne grosze z dofinansowania. 

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

"Podmiotami uprawnionymi do korzystania z ulgi są podatnicy podatku PIT opłacający podatek:

według skali podatkowej (17% lub 32%),
według 19% stawki podatku liniowego,
ryczałtem od przychodów ewidencjonowanych."

+ musisz być właścicielem lub współwłaścicielem budynku

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

😅 Nie sądzę. Z takich zmian podwyższających dofinansowanie, to planowane jest uruchomienie w 2022 roku ścieżki inwestycyjnej dla odbiorców wrażliwych, którzy będą mogli skorzystać z dofinansowania w wysokości nawet do 90 proc. kosztów kwalifikowanych przy termomodernizacji budynku i wymiany kopciucha.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Czy 2022 dalej będzie trwał program Czyste Powietrze?

Mieszkam sam w domu po rodzicach - na informacji powiedzieli mi,  że mógł był się ubiegać o dofinansowanie na wymianę stolarki (okna i drzwi)

Zarabiał ok 3000 zł, czy w tym przypadku obejmuje mnie dofinansowanie?

Opublikowano

Po jakim czasie od wysłania faktur i złożeniu wniosku o płatność przychodzą pieniądze? Czekam od sierpnia. 

Opublikowano
10 godzin temu, genesis72 napisał:

Czy 2022 dalej będzie trwał program Czyste Powietrze?

Mieszkam sam w domu po rodzicach - na informacji powiedzieli mi,  że mógł był się ubiegać o dofinansowanie na wymianę stolarki (okna i drzwi)

Zarabiał ok 3000 zł, czy w tym przypadku obejmuje mnie dofinansowanie?

Program ma trwać do 2029 roku, więc na spokojnie. Chyba że środki się skończą wcześnie, ale na razie tempo składania wniosków nie jest powalające więc nie martwiłbym się że w przyszłym roku braknie.

Środki ok, dofinansowanie nie przysługuje dopiero powyżej 100 tys. rocznie 

Gość berthold61
Opublikowano

Na drugi rok będzie jeszcze więcej kasy na dofinansowania bo mają dodatkowe 3 mld z opłat co2.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam. Chciałbym skorzystać z programu na wymianę stolarki okiennej. Jak wygląda sposób dofinansowania? Ja płacę za okna i dostaje zwrot? Czy dostaję dofinansowanie i resztę dokładam. Chodzi mi o to w jaki sposób to jest finansowane.

Opublikowano

Wiecie może jakie są mniej więcej terminy zwrotów ?

Dostał ktoś informację w 30dni jak w regulaminie ?