piotrleszek Opublikowano 6 Sierpnia 2021 #1 Opublikowano 6 Sierpnia 2021 Witam, w mojej kotłowni muszę wymienić cieknący zawór kulowy . Przy okazji chciałem rozwiązać problem powietrza zbierającego się w rurach w okolicach pompy zakładając odpowietrznik. Aktualnie pompa zainstalowana jest w pionie, zasilanie instalacji jest poniżej wyjścia z pieca, więc woda płynie z góry na dół. Rozważam następujące warianty: Wariant 1 - pompa nadal w pionie, ale odpowietrznik zainstalowany nad nią po stronie ssącej pompy (słyszałem, że odpowietrznik może wtedy zaciągać powietrze do układu). Wariant 2 - pompa w poziomie, odpowietrznik po stronie tłocznej (ponoć pompa w poziomie gorzej się odpowietrza). Te dwa warianty wynikają z bardzo ograniczonego miejsca za kotłem. Pozdrawiam serdecznie Piotr Cytuj
sambor Opublikowano 6 Sierpnia 2021 #2 Opublikowano 6 Sierpnia 2021 Odpowietrznik tylko za pompą, przed pompą nic nie da. Cytuj
piotrleszek Opublikowano 7 Sierpnia 2021 Autor #3 Opublikowano 7 Sierpnia 2021 Ok, a zamocowanie pompy na poziomej rurze nie spowoduje żadnych historii z powietrzem? Cytuj
sambor Opublikowano 7 Sierpnia 2021 #4 Opublikowano 7 Sierpnia 2021 Jakich "historii"? A może histerii? Cytuj
PioBin Opublikowano 7 Sierpnia 2021 #5 Opublikowano 7 Sierpnia 2021 (edytowane) Jak teraz ci się instalacja „sama” zapowietrza to dodanie odpowietrznika niewiele zmieni. Uklad zamknięty czy otwarty? Edytowane 7 Sierpnia 2021 przez PioBin Cytuj
dhany Opublikowano 8 Sierpnia 2021 #6 Opublikowano 8 Sierpnia 2021 Kurczę ja też mam podobny problem z niby zapowietrzeniem się pompy kotłowej. Tylko zauważyłem np że ważny jest bieg pompy. Im szybszy bieg tym większe syczenie. Tak jakby pompy po stronie obiegów grzewczych i pompa kotłowa się gryzły. Jest na to jakiś sposób? Cytuj
sambor Opublikowano 8 Sierpnia 2021 #7 Opublikowano 8 Sierpnia 2021 Daj schemat połączeń tych pomp Cytuj
dhany Opublikowano 9 Sierpnia 2021 #8 Opublikowano 9 Sierpnia 2021 (edytowane) Przepraszam bardzo ale mam straszny zapierdziel w robocie. Sambor już pisaliśmy kiedyś w jednym wątku o mojej instalacji. Jest ogólnie słabo zrobiona. Gdybym nauczył się lutować to może bym ją sam przerobił wg Waszych rad. Ale cykam się trochę. A pewnie jeszcze lepiej jakbym wypieprzył te zawory 4d i 3d i wstawił sprzęgło hydrauliczne. Niestety mam inne wydatki i nie stać mnie na takie przeróbki, które zresztą tanie nie będą. Prawda? Wracając do tematu, wklejam aktualny schemat instalacji. Coś trzeba przenieść/przerobić jakoś? Czytając forum wnioskuję że czasami jakaś pierdoła może wnieść dużo poprawy w działaniu instalacji. Pozdro Edytowane 9 Sierpnia 2021 przez dhany Cytuj
sambor Opublikowano 9 Sierpnia 2021 #9 Opublikowano 9 Sierpnia 2021 Tam jest błąd - źle podłączony powrót z podłogówki i pewnie brak zaw zwrotnych - potrzeba 3 szt zaw zwrotnych - za pompami CW i powrotu na kocioł i na rurze powrotnej z podłogówki. Cytuj
dhany Opublikowano 10 Sierpnia 2021 #10 Opublikowano 10 Sierpnia 2021 Zz za pompa cwu. Nie wiem dlc od razu za pompa ale jest Zz za pompa kotłowa też jest A teraz następny zz jaki znalazłem I teraz ten nieszczęsny powrót z podłogówki To ostatnie zdjęcie tak słabo zrobiłem i w razie co to jest pompa cwu I teraz Twoja niebieska linia to jest sposób w jaki powinny być poprowadzony powrót z podłogówki? A jakby go wpiął w powrót z grzejników jeszcze przed 4d? I czy np nie przeszkadza że kotłowa ma za sobą jeszcze rurę powrotną z cwu? Cytuj
sambor Opublikowano 10 Sierpnia 2021 #11 Opublikowano 10 Sierpnia 2021 To brakuje ZZ na powrocie z podłogówki i należy zmienić miejsce wpięcia powrotu podłogówki Cytuj
dhany Opublikowano 10 Sierpnia 2021 #12 Opublikowano 10 Sierpnia 2021 No dobrze to zz to założę na powrocie z podłogówki. Czyli będzie dwa. Jeden na zasilaniu podłogówki i drugi na powrocie. A gdzie dokładnie wpiąć ten powrót.? Tam gdzie narysowałeś czyli za pompę kotłowa? Cytuj
sambor Opublikowano 10 Sierpnia 2021 #13 Opublikowano 10 Sierpnia 2021 Za pompą kotłową a dokładnie to jak ci pasuje. Cytuj
dhany Opublikowano 10 Sierpnia 2021 #14 Opublikowano 10 Sierpnia 2021 Ale nie ma jakiejs wytycznej do tego że np kotłowa ma być ostatnia a powroty z obiegów przed nią albo na odwrót? Cytuj
sambor Opublikowano 10 Sierpnia 2021 #15 Opublikowano 10 Sierpnia 2021 Nie ma takich wytycznych to idzie do wspólnego króćca w kotle Tylko pomiar temp powrotu musi być między tym połączeniem a kotłem Cytuj
dhany Opublikowano 10 Sierpnia 2021 #16 Opublikowano 10 Sierpnia 2021 Ok. To super. A myślisz że te pompa kotłowa przestanie się zachowywać tak jakby ciągnęła powietrze? Cytuj
sambor Opublikowano 10 Sierpnia 2021 #17 Opublikowano 10 Sierpnia 2021 Obecnie pompa na powrocie ciągnie z 4D i z powrotu podłogi a powinna tylko z 4D Popraw to zobaczysz jak będzie Cytuj
dhany Opublikowano 10 Sierpnia 2021 #18 Opublikowano 10 Sierpnia 2021 Kurczę aż nie mogę się doczekać pierwszego uruchomienia po zmianach 😁 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi