Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

w mojej kotłowni muszę wymienić cieknący zawór kulowy . Przy okazji chciałem rozwiązać problem powietrza zbierającego się w rurach w okolicach pompy zakładając odpowietrznik. Aktualnie pompa zainstalowana jest w pionie, zasilanie instalacji jest poniżej wyjścia z pieca, więc woda płynie z góry na dół.

Rozważam następujące warianty:

Wariant 1 - pompa nadal w pionie, ale odpowietrznik zainstalowany nad nią po stronie ssącej pompy (słyszałem, że odpowietrznik może wtedy zaciągać powietrze do układu).

Wariant 2 - pompa w poziomie, odpowietrznik po stronie tłocznej (ponoć pompa w poziomie gorzej się odpowietrza).

Te dwa warianty wynikają z bardzo ograniczonego miejsca za kotłem.

Pozdrawiam serdecznie
Piotr

obecnie.jpg

wariant_1.jpg

wariant_2.jpg

Opublikowano (edytowane)

Jak teraz ci się instalacja „sama” zapowietrza to dodanie odpowietrznika niewiele zmieni.

Uklad zamknięty czy otwarty?

Edytowane przez PioBin
Opublikowano

Kurczę ja też mam podobny problem z niby zapowietrzeniem się pompy kotłowej. 

Tylko zauważyłem np że ważny jest bieg pompy. Im szybszy bieg tym większe syczenie. Tak jakby pompy po stronie obiegów grzewczych i pompa kotłowa się gryzły. 

Jest na to jakiś sposób?

Opublikowano (edytowane)

Przepraszam bardzo ale mam straszny zapierdziel w robocie.
Sambor już pisaliśmy kiedyś w jednym wątku o mojej instalacji. Jest ogólnie słabo zrobiona. Gdybym nauczył się lutować to może bym ją sam przerobił wg Waszych rad. Ale cykam się trochę.
A pewnie jeszcze lepiej jakbym wypieprzył te zawory 4d i 3d i wstawił sprzęgło hydrauliczne. Niestety mam inne wydatki i nie stać mnie na takie przeróbki, które zresztą tanie nie będą. Prawda?
Wracając do tematu, wklejam aktualny schemat instalacji. Coś trzeba przenieść/przerobić jakoś? Czytając forum wnioskuję że czasami jakaś pierdoła może wnieść dużo poprawy w działaniu instalacji.
Pozdro

schemat kotłownia.jpg

Edytowane przez dhany
Opublikowano

Tam jest błąd - źle podłączony powrót z podłogówki i pewnie brak zaw zwrotnych - potrzeba 3 szt zaw zwrotnych - za pompami CW i powrotu na kocioł i na rurze powrotnej z podłogówki.

forum.thumb.jpg.5c7c22ba1d9f9c4f234bc7322b528104.jpg

Opublikowano

Zz za pompa cwu. Nie wiem dlc od razu za pompa ale jestIMG_20210810_070944.thumb.jpg.5ab9b1a1153a4d02f8ec3fd4b1f6cc37.jpg

Zz za pompa kotłowa też jest IMG_20210810_071009.thumb.jpg.8ac1850cde6cb3e1cb11dcaebdcd9175.jpg

A teraz następny zz jaki znalazłem IMG_20210810_072704.thumb.jpg.45f5dea1ea4e30c3c7d109068254457e.jpg

I teraz ten nieszczęsny powrót z podłogówki IMG_20210810_073133.thumb.jpg.6852de73342f7512ba3bd600677d1f14.jpg

To ostatnie zdjęcie tak słabo zrobiłem i w razie co to jest pompa cwu

I teraz Twoja niebieska linia to jest sposób w jaki powinny być poprowadzony powrót z podłogówki? A jakby go wpiął w powrót z grzejników jeszcze przed 4d?

I czy np nie przeszkadza że kotłowa ma za sobą jeszcze rurę powrotną z cwu?

Opublikowano

No dobrze to zz to założę na powrocie z podłogówki. 

Czyli będzie dwa. Jeden na zasilaniu podłogówki i drugi na powrocie.

A gdzie dokładnie wpiąć ten powrót.? 

Tam gdzie narysowałeś czyli za pompę kotłowa?

Opublikowano

Ale nie ma jakiejs wytycznej do tego że np kotłowa ma być ostatnia a powroty z obiegów przed nią albo na odwrót? 

Opublikowano

Ok. To super. 

A myślisz że te pompa kotłowa przestanie się zachowywać tak jakby ciągnęła powietrze?

Opublikowano

Kurczę aż nie mogę się doczekać pierwszego uruchomienia po zmianach 😁