Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Zapowietrzający Się Grzejnik... Pomocy!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzisiaj rozmawiałem z kierownikiem utrzymania sieci i przedstawiłem pomysł kolegi quitara, lecz on stwierdził, że raczej przytkanie lub niedrożność tego zaworu skośnego na pionie można wykluczyć ponieważ jeśliby tak było to woda również by nie płynęła tamtędy a przepływ tam jest... więc on to wyklucza i stwierdził, że zamontują mi w tym miejscu odpowietrznik automatyczny, co Pan na to...? Jest to dobry pomysł i czy pomoże coś w tej sytuacji...? Kiedyś Pan pisał że taki odpowietrznik może zasysać powietrze po opadnięciu poziomu wody, ale tak się zastanawiam dlaczego miałaby opadać ? Przecież ciśnienie cały czas wypiera wodę do góry więc jest nadciśnienie... Proszę o komentarz.

Opublikowano

Zasilanie jest prawidłowo podłączone, z odpowiednim spadkiem od pionu w stronę grzejnika, moje pytanie, czy zamontowanie odpowietrznika automatycznego na nitce odpowietrzajacej w zamian tego zaworu ma sens i będzie odpowietrzał prawidłowo...?

Opublikowano

W najwyższym punkcie. a ten jest prawdopodobnie na odejściu do zbiorniczka na klatce schodowej, lub na pionie nad zaworem grzejnikowym. z tyłu grzejnika trzeba byłoby przewiesić grzejnik i zmienić spadek gałązki zasilajacej.

Opublikowano

Witam

Wydaje mi się, że miejsce zamontowania odpowietrznika automatycznego najlepszy będzie przedstawiony na rys. 1, ponieważ gdybym zamontował na pionie, tak jak przedstawia rys. 2 powietrze i tak będzie dostawało się razem z wodą do grzejnika i zbierało się w okolicach zaworu. Grzejnik jest żeliwny i na jego końcu aby zamontować odpowietrznik automatyczny trzeba odkręcić korek chyba 5/4 cala o ile się nie mylę, czy znajdę odpowietrznik taki żeby tam wkręcić, są takie, czy kombinować jakimiś redukcjami ?

Rys._1.doc

Rys._2.doc

post-10558-1260381370_thumb.jpg

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Co się okazało. Jednak nitka zasilająca do grzejnika jest źle zamontowana, ze spadkiem w kierunku nitki odpowietrzającej. Dlatego powietrze zbiera się przy zaworze termost. grzejnika. Teraz tylko pytanie, jak to poprawić, czyli zmienić spadek rurki zasilającej i czy ten spadek musi być duży czy nie ?? Jak się coś takiego robi??