Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Panowie macie jakiś patent na bombelki powietrza powstające po jakim czasie na wygladzonej powierzchni?

Wygląda to normalnie jakby ktoś do masy drożdży dodał ;).

Jakby co to używam atlas gta, poza tymi bomblami nie mam większych zastrzeżeń.

Opublikowano

Moje próby amatorskiej wykończeniowki kończyły się tak samo.

Dwoch specow od gipsów jak robili później u mnie nie miało takich problemów. Podobno ważne jest wszystko 🙂 od gruntowania podłoża poprzez właściwe proporcje mieszania z woda i prędkość mieszania i czas odstawienia aż po sposób nakładania, wiec nie wiem gdzie był błąd 🙂

Opublikowano
5 minut temu, PioBin napisał:

Moje próby amatorskiej wykończeniowki kończyły się tak samo. ,,,

,,, Podobno ważne jest wszystko 🙂 od gruntowania podłoża poprzez właściwe proporcje mieszania z woda i prędkość mieszania i czas odstawienia aż po sposób nakładania, wiec nie wiem gdzie był błąd 🙂

Twój błąd moim zdaniem był spowodowany, znacznym napowietrzeniem masy gładzi.

Natomiast kolega @piastun używa gotowej masy, którą możemy nakładać na obrabiane powierzchnie dedykowanym wałkiem lub pacą.

Opublikowano

Nakładacie za grubą powłokę jednorazowo.

Opublikowano (edytowane)

Tak używam gotowej gładzi ale dodaje 2% wody jak zaleca.producent bo aplikuje to wałkiem takim do gładzi.

Oczywiście mieszam to ale te powietrze  wychodzi nawet jak zaciągnę to kilka razy.

3mm dopuszcza producent a bomble wychodzą na takich grubościach.

Edytowane przez piastun
Opublikowano

Za słabo dociskasz moim zdaniem. Dobrze jest rozciągać w " krzyż" , łagodnymi niezbyt szybkimi ruchami. Powietrze musi mieć czas na ucieczkę.

Opublikowano

Miałem tak samo jak chciałem zaoszczędzić i wziąłem od brata prawie całe wiadro, ale trochę z niego ubrali i już konsystencja się zmieniła. Nie pomogło rozcienczanie wodą ani czekanie aż się odpowietrzy. Bańki co prawda nie były większe niż 1mm, ale to widać.
Kupiłem następne wiadro i już było wszystko ok. Nie rozcieńczałem. Może za szybko mieszasz i za bardzo się napowietrzyła, albo za krótko czekałeś po mieszaniu.

Wysłane z mojego SM-J530F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Zmieniłem mieszanie z wkrętarki na wiertarkę. Jest chyba lepiej. Rozciąganie na krzyż niestety nie pomaga. Te banki potrafią pojawić się w miejscach gdzie było gładko po kilkunastu minutach.

Opublikowano

Nie masz w ścianie czegoś, co się z tą gładzią żre? Ja w poniemieckim domu, pomimo zerwania wszystkiego do tynku, musiałem jednak pozostać przy zwykłej gładzi gipsowej, bo polimerowa właśnie po kilku minutach wyrzucała pęcherzyki gazowe.

Opublikowano

U mnie aż ściana robiła się ciepła, tak się żarło

Opublikowano (edytowane)

Dziś kładłem pierwszą warstwęna swierzej scianie i potwierdzam, że kręcenie na wolnych obrotach nic nie daje.paca rozcieramy towar na przysłowiowe lustro, wracam po 5min i lustro całe w pryszczach.....

Edytowane przez piastun
Opublikowano

Weź kawałek płyty regipsowej i połóż na niej. Może "gryzie się" z twoim podkładem ?

• Lubię to 1
Opublikowano

Podkład w sensie grunt czy ściana?

Temat jak pisałem wyżej mam ogarnięty od dupy strony, bo te bąble zacieram na mokro. Piszę trochę tak dla potomnych jakie miałem problemu. U mnie te bąble nie wychodzą na całej ścianie ale tak "punktowo", są miejsca gdzie tego nie ma.

Opublikowano (edytowane)

Trudno powiedzieć co, wpadłem na pomysł z płytą, bo powinna być całkowicie neutralna dla twojej gładzi. Rozrób tak jak rozrabiasz i sprawdź, będziesz wiedział, czy przyczyna leży po stronie ściany, czy czegoś innego.

Osobiście ma dwie lewe do wszelkich gładzi (pałamy do siebie nienawiścią 😂) , więc technicznie nic Ci nie doradzę.

Edytowane przez o6483256
Opublikowano
rozrabiam ją do konsystencji potrzebnej do nakładania wałkiem (mniej niż 2% objętości)
Nie wiem czym różni się polimerowa od jakiejś zwykłeś Śnieżki, ale ja tej zwykłej nie rozrabiałem, czy rozpuszczałem wodą czy czymkolwiek. Z wiadra się wyleje, ale na wałku nie próbowałem. Po prostu miała taką konsystencję jak trzeba. Akurat mnie idealnie podpasowała i szło jak złoto. W takim razie może wałek jest winny. Po prostu napowietrza przy nakładaniu i tyle. Ja bym spróbował na Twoim miejscu kolejnym razem szpachlą 30-40cm. Ja miałem problem, bo była za gęsta i przy próbie rozbełtania też bomble wyskoczyły. I pewnie też czekanie na odpowietrzenie niewiele by dało.

Opublikowano

Ja też korzystałem z gotowej szpachli przy nakładaniu końcowej warstwy. W moim przypadku była to szpachla „Knauf Finish” i też nakładaniem ją szpachlą długości 35-40 cm. Konstyntencja była Ok. Nie miałem żadnych problemów z pęcherzykami powietrza. Zrobiłem tego kilkadziesiąt metrów kwadratowych sufitów.

Wysłane za pomocą Tapatalk

Opublikowano

Bo knauf czy rigips to firmy robiąc te gładzie od lat . U nich bomblowanie nie wystepuje . Zaś te śnieżki i inne majster puce to imitacje . Inna chemia inne skladniki i tak to wychodzi . Te tansze nie lubią jak jest gorąco na zewnątrz bo wiadomo powietrze bardziej suche , schnięcie nastepuje zaraz po oderwaniu pacy 🙂 . Czasem mozna posilkowac sie spryskiwaczem z wodą .

Ja nigdy nie lubiłem gotowcow . Dłużej się tym robi np łączenia gk . Jakiś sufucik koło 10 mk można opierdzielic ale więcej nie ma sensu . Kiedys próba była smigiem kontra gładź z wora stabil . Smigiem jeden sufit babralismy w tyle czasu co stabilem trzy . 

Opublikowano

Mnie krew zalewa przy mieszaniu z wodą. Nienawidzę się babrać. Także dla mnie gotowa masa to idealne rozwiązanie. A przy gipsie budwlanym to już jest masakra, 2 minuty i po robocie, bo już się nie rozprowadzi, ale twardość i przyczepność jest taka jak trzeba. Ja tylko współczuje tym, co kiedyś kładli 500 metrów tynku ręcznie, to była sztuka.

Opublikowano

Bo trza umic mieszac 🙂 sypiesz na oko czekasz z dziesięć minut i mieszasz 🙂 . Wszystko niestety to wiedza nabyta przez lata . Wiele gipsow zmienia swoje wlasciwosci w zależności czym mieszasz . No vario po mieszadle nie splywa z blachy a recznie się jej nie trzyma . Takie to sztuczki są .

Opublikowano

Eksperymentu z gładzią i KG nie robiłem ale....

Ostatnio nakładkę paca i te bombelki już były zanim gładź dotknęła ściany. Więc wytłumaczenie jest albo

1) pęcherzyki są wmieszane przeze mnie mieszadlem

2) gładź reaguje na wodę która dodaje?

W sumie to tylko informacyjnie pisze, tak dla potomnych. Wiadomo przy remoncie raz na 10lat można się pobawić w zacieranie na mokro ale dla fachowca robiące setki m2 to tak słabo ;).