Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Mam dwa pytania. Piec Termet Integra

Pierwsze to umiejscowienie pompy obiegowej Grundfos Comfort PM, rozumiem,że pompa ma być na powrocie przed piecem, ale zgodnie ze strzałką kierunku przepływu wody na korpusie w tej sytulacji pompa musi być odwrócona o 180% i napisem w dół- nie ma to wpływu na jej skuteczność?

Drugie pytanie, może być taki układ śrubunków i całej koncepcji podłączenia pieca?

IMG20210614184416_00.jpg

Edytowane przez Zwyczajny
Opublikowano

Zakładać jeszcze zawór odcinający przed pompą,czy zawór zwrotny wystarczy?

Opublikowano

Myślałem,że nie będzie aż takiego znaczenia jak jest teraz przed filterm zawór zwrotny,ale przeniose przed pompe, a przed filtrem wstawie zawór odcinający

Opublikowano

Wiakim kierunku masz strzałkę na pompie do kotła powinna być skierowana według instrukcji.Wtedy przed pompą dajesz zawór zwrotny strzałka do kotła,przed pompa dajesz filtr siatkowy s przednim zawór odcinający.

• Przydało się 1
Opublikowano

Chyba się nie rozumiemy pompa ma pchać wodę do kotła .Zawór zwrotny na górze pompy  przed filtrem zawór odcinający.

Na tym zdjęciu co ci puściłem to kierunek tłoczenia wody jest do góry ,pod pompa jeszcze jest filtr siatkowy.

• Przydało się 1
Opublikowano

Winno być w takiej kolejności jeśli pompa ma tłoczyć wodę do kotła:

- zawór kulowy

- filtr skośny (sitkiem do dołu)

- pompa

- zawór zwrotny

- kocioł

Opublikowano

No to nie instalujesz dodatkowego za pompą bo niby po co dwa zawory zwrotne obok siebie jeden za drugim.

Opublikowano (edytowane)

Już nie moge oddać tego zaworu zwrotnego to zamontuje go między filtrem a pompą, w razie czyszczenia filtra nie zapowietrze pompy,chociaż i tak prawdopodobnie bez znaczenia

Opublikowano

Nie kombinuj. Zaworów zwrotnych nie daje się po stronie ssawnej pompy by nie powodować kawitacji. Odłóż go na półkę.

Opublikowano

Ja bym nie dawał tych ( tego) zaw  zwr.

W schemacie z instrukcji nie ma takowego, a z pisania wcześniej ( na priv) autor tematu przyznał , że obieg cyrkulacji będzie miał ok 20m i tu nie wiadomo czy ta cyrkulacja ruszy, a jeszcze im oporów dokładacie.

Digitrax tą kawitacją w pompie cyrkulacyjnej o wys podnoszenia ok 1m to mnie "zastrzeliłeś"

Opublikowano
W dniu 15.06.2021 o 07:18, Paweł1979 napisał:

IMG_20210220_091117.jpg

Proponuję zastosować jeszcze jakiś pół-śrubunek , co by było łatwiej serwisować pompę .

Opublikowano (edytowane)

Jeszcze jedno: na zdjęciu z 1 postu jest błąd, który czasem zdarza się nawet  dobrym fachmanom.

Ciekaw jestem czy ktoś z kolegów go wyłapał

Edytowane przez sambor
Opublikowano (edytowane)

Mógłbyś napisać jaki? Chciałbym uniknąć możliwych błędów a nikt nie odpisał?

Robię dziś próbę ciśnieniową podłogówki, nabiłem 1.9 bo wiecej sie boje

IMG20210618144000_00.jpg

Opublikowano

Ok dobije do 3, a możesz napisać o tym błędzie?

No i po nabiciu 3 jest na jednym eurokonusie nieszczelnosc, do poprawy

Opublikowano

Na zdjęciu 1 zawóra bezpieczeństwa na zimna wodę do zdemontowania to jest zawór który stosuje się do podgrzewaczy elektrycznych do zasobnika cwu to jest zawór 6bar.Kociol powinien mieć to w komplecie.

Opublikowano (edytowane)

Jeżeli mowa o tym zaworze to był dołączony przez producenta do zestawu, był w kartonie z piecem.l

Znalazłem zawór nazywa się RED4 i jego ciśnienie znamionowe wody to 6 Bar jak piszesz mam kupić inny?

IMG_20210618_200009.jpg