Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Rozważam kocioł zgazowujący drewno jako przyszłościowe źródło ciepła dla mojego domu. Z tego co udało mi się już dowiedzieć producenci kotłów zastrzegają w instrukcji odpowiednią grubość kawałków. Domyślam się, że chodzi o tempo uwalniania gazu z drewna.

Obecnie kupuję drewno w postaci zrzynów tartacznych i są one raczej drobniejsze niż to czego oczekuje instrukcja. Czy taki opał nadawałby się do tego typu kotła? Czym grozi palenie zbyt drobnymi kawałkami?

Opublikowano

Cześć, mam atmosa dc18s w nowszej wersji z kulistą komorą dolną i zawirowaczami w bocznych kanałach, w minionym sezonie paliłem zgodnym z instrukcją bukiem, zrzynami w formie oflisów i trochę drobnymi zrzynami, coś jak kostka sosnowa tylko nieregularne.

Równo ułożone oflisy palą się w porządku, nieco szybciej niż drewno łupane; warunkiem jest równe ułożenie, przy nadmiarze wolnego miejsca zapala się całość w momencie i zamiast palić się 2,5h spala się w godzinę. Podobna sytuacja jest z drobnymi zrzynami, jak zapali się całość w górnej komorze piec nie jest w stanie sobie poradzić z taką ilością gazów.

W drugą stronę też nie ma co przeginać, za grube drewno nie będzie się dobrze odgazowywać i spali się tak jak w zwykłym dolniaku ?

Opublikowano

Dziękuję za odpowiedź.

Mimo, że nie posiadam własnego lasu i mieszkam w aglomeracji GOP, to bardzo poważnie rozważam wybór drewna jako źródła ciepła dla swojego domu. Pozyskanie drewna w postaci odpadów tartacznych, różnego rodzaju desek jest łatwe i tanie, czasem nawet darmowe. Z kolei drewno kominkowe, czyli klocki o średnicy 15-40 cm już kosztuje o wiele więcej. Trudniej je też suszyć. Drobniejsze po kilku miesiącach ma 15% wilgotności i dobrze się spala.

Kocioł Dakon, który obecnie posiadam słabo się nadaje do drewna , ale i tak niebawem będzie wymagał wymiany i do tego czasu muszę podjąć decyzję na co postawić.