Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Szukam wkładu z niską emisja przez szybe pod systemem DGP. Narazie wpadł mi w oko romotop dynamic z potrójna szybą, ale szukamy jakiś alternatyw. Dom 130 metrów zapotrzebowanie na ciepło ok 4kw , kominek będzie stał w pomieszczeniu 40m2. Z czego zrobić obudowę? Obudowa akumulacujna przy DGP ma sens?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Obudowa akumulacyjna zawsze ma sens zwłaszcza przy niskoemisyjnym domu, ja bardziej zastanowiłbym się czy będzie ci wolno używać DGP w nowym budynku bo prawdopodobnie wg świadectwa energetycznego nie masz takiego ogrzewania dodatkowego a to już powód do problemów w razie kontroli o których coraz głośniej się mówi.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

A to jakiś zakaz DGP wchodzi? Przecież to neutralny system, nie ma wpływu na nic. Chyba że ma a ja nie wiem.

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

DGP to sposób dystrybucji ciepła po budynku natomiast problem tkwi w tzw palenisku i tu musisz się zorientować co mówią lokalne uchwały antysmogowe  w twoim rejonie i czy w ogóle możesz zastosować ogrzewanie paliwami stałymi jak również czy może to być jedyny sposób ogrzewania budynku ( nie napisałeś czy masz jakieś ogrzewanie poza kominkiem .

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Ja przy czystym powietrzu miałem w jednym z warunków brak dodatkowego źródła ciepła na paliwo stałe. Zwykły kominek może być lecz z rozprowadzeniem już nie.

Opublikowano

Pawelc zastanawiasz się nad efektywnym i ekonicznym sposobem awaryjnego ogrzewania domu. Nie dziwię sie tym bardziej jeśli miałoby to być grawitacyjne DGP. Jeśli nie bedzie to główne ogrzewanie w twoim domu, a wkład spełnia wymagania ekorojektu to chyba nie ma przeszkód. Musisz jednak wiedzieć że jest to stosunkowo droga instalacja. Jeśli chcesz być zadowolony z efektów musisz wydać na wkład ( a mam tu na mysli stalowy) min.6-7tys. do tego zabudowa z płyt krzemianowo-wapniowych.

Opublikowano

Dlaczego taki niby drogi musi mieć wkład?

Obudowa może być nawet ze zwykłej ceramicznej cegły -DGP to kwestia dobrego projektu przed realizacją domu tak aby wszystko hulało jak należy.

Samo rozprowadzenie w stalowych rurach spiro też nie jest jakoś szczególnie drogie.

Opublikowano

tanie,budżetowe wkłady do palenia okazjonalnego nadają się jak najbardziej,ale przy regularnym paleniu może się okazać ze marketowy wkład wykituje po 2-3 latach - zmęczenie materiału ;).

Opublikowano

Bo często spotykam się z opinią że palenie w kominku jest brudne, powoduje kopcenie do środka pomieszczenia,  przypalanie kurzu itd. ogolnie robi kotłownie z salonu. Po takich niemiłych doświadczeniach odechciewa się użytkowania kominka. Aby tego uniknąć nalezy użyć dobrych jakościowo materiałów. Zazwyczaj to co najtansze okazuje się najdrozsze w eksploatcji. Nie zamierzalem nikogo zniechęcać, wręcz przeciwnie jest to badzo wydajne dodatkowe źródło ogrzewania, a przy tym bardzo efektowne.

• Zgadzam się 1
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

1) Dom jest energooszczędny,  więc rozumiem, że masz wentylację mechaniczną. Przy wentylacji mechanicznej nie potrzeba żadnych systemów DGP - to tylko kłopot.

2) Dom musi mieć instalację grzewczą inną niż kominek. Tego wymaga prawo budowlane. Kominek nie może być więc jedynym, ani głównym źródłem ciepła, a to wiele upraszcza.

3) Wkład kominkowy jak najmniejszy, ale z zamkniętą komorą spalania i z doprowadzeniem powietrza do spalania oddzielnym kanałem.

4) Obudowa tylko akumulacyjna - żadnych gipsokartonów, żadnej wełny !!! Można ją zrobić bardzo prosto i niedrogo.

Poszukaj w Go.*go-lach "Kominkowe ABC" - tam znajdziesz więcej przydatnych informacji

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)
W dniu 23.04.2021 o 15:16, pepoz napisał:

Zazwyczaj to co najtansze okazuje się najdrozsze w eksploatcji.

Ja do końca się z tym nie zgadzam - pierwsze to musi być zrobione przez kogoś kto ma pojecie, a nie że się tym zajmuje bez myślenia.

Wentus - kurde wszystko trafiłem jak rozbiłem swój kominek ? i to bez doświadczenia.

Edytowane przez szakallo