Genczel Opublikowano 5 Lutego 2021 #1 Opublikowano 5 Lutego 2021 Witam. Od jakiegos czasu mam problem z ogrzaniem domu z piecem na ekogroszek. Zaznaczam od razu ze w tematach hydrauliki jestem lekko "zielony" Temperatura zadana na piecu jest 50° C i bardzo rzadko piec do niej dobija. A jak nawet juz dobije to bardzo szybko spada i piec pracuje od nowa, a temp. waha się między 45-48. Mimo tego ze piec czasem dobije zadanej temperatury to grzejniki są albo kompletnie zimne albo ciepła jest tylko ich górna część ( odpowietrzone są wszystkie, nic nie pomogło).| Nie jestem w stanie powiedziec czy to wina węgla ponieważ wcześniej taki problem nie występował przy tym groszku i piec dobijał do zadanej temperatury. Parametry pieca: -moc cieplna: 20kW -pow.grzewcza: 2.2m² -max. ciśn. rob.: 1/1,5/2 bar -ciśnienie próby: 3 bar Ustawienia pieca: -zadana temp. 50 -czas podawania-6,5 sek -przerwa podawania 45sek -histereza kotła- 2 -siła nadmuchu 50% Załączam też zdjęcia instalacji przy piecu i proszę o pomoc. Cytuj
ameno25 Opublikowano 5 Lutego 2021 #2 Opublikowano 5 Lutego 2021 Masz problem z ustawieniem odpowiednich parametrów spalania , grzejniki są zimne zapewne dlatego że temperatura na kotle spada poniżej temp załączania pompy CO . W dziale o kotłach na ekogroszek poproś kogoś o pomoc w ustawieniu parametrów spalania , pierwsze co się rzuca w oczy to duza siła nadmuchu . Cytuj
Genczel Opublikowano 5 Lutego 2021 Autor #3 Opublikowano 5 Lutego 2021 Dobranie tych optymalnych ustawień to zawsze temat rzeka ja wiem. Rzecz w tym że przy tej sile nadmuchu, wcześniej temperatura dochodziła do zadanej, a tym momencie to ciągnie ledwo 40-42. Zmienię nadmuch i zobaczę co sie bedzie działo. Cytuj
ameno25 Opublikowano 5 Lutego 2021 #4 Opublikowano 5 Lutego 2021 Czy kocioł jest czyszczony regularnie , drożny komin czopuch , czy został zmieniony opał , jaki tam jest palnik ekoenergia ? sprawdzić szczelność korony palnika , jakies zdjęcia palnika podczas pracy , to ze sie zle pali to juz wiemy , ale mozna zobaczyc jak zle 1 Cytuj
mironw Opublikowano 5 Lutego 2021 #5 Opublikowano 5 Lutego 2021 A ten zawór 3D to WITA ? , to jest chyba na 0 -zamknięty daj na 6 - max i zobacz czy rura za pompą się robi ciepła . no i czy czyszczone były filtry przed pompami , choć brak zaworów za pompą CO może być problemowe Cytuj
Genczel Opublikowano 5 Lutego 2021 Autor #6 Opublikowano 5 Lutego 2021 Filtry od pompy czyszczone niedawno. Zawór WITA niezależnie czy jest na 0, 3 czy 6 to grzejniki dalej bez szału. Piec czyszczony co najmniej raz w tygodniu, czopuch wyczystka również. Zdjecia palnika mogę wrzucic później bądź jutro bo jestem w pracy. Glownie dziwi mnie to ze mimo tego ze piec osiągał swoimi czasy zadana temperaturę, grzejniki nigdy nie byly gorące żeby nie można ich dotknąć gola ręka. Cytuj
Genczel Opublikowano 6 Lutego 2021 Autor #7 Opublikowano 6 Lutego 2021 Przy ostatniej wizycie hydraulika(pare dni temu) powiedział ze wentylacje mam strasznie zawalona wiec ją przeczyścił i dodatkowo powiedział ze retorta jest gdzies pęknięta i trzeba wymienić.A gdzies przeczytałem ze to może być przyczyna tego ze kocioł się bardzo wychładza, jest tez taka możliwość? Cytuj
Genczel Opublikowano 6 Lutego 2021 Autor #8 Opublikowano 6 Lutego 2021 I jeszcze dodam ze właśnie temperatura ładnie doszła do zadanej, w kotle gorąco, ale wszystkie rury wychodzące i grzejniki zimniutkie. Jest ktoś w stanie pomoc powiedzieć gdzie leży problem? Cytuj
ameno25 Opublikowano 6 Lutego 2021 #9 Opublikowano 6 Lutego 2021 Przekręć 3d , sprawdz czy pompa pracuje Cytuj
Genczel Opublikowano 6 Lutego 2021 Autor #10 Opublikowano 6 Lutego 2021 3D przekręcone wczoraj na 6, pompa CO swieci się ze pracuje,filtr przy niej wyczyszczony. Temp załączenia pomp ustawione na 40 stopni, ale nawet jak kocioł ma temperature 49/50 to grzejniki dalej ciepłe tylko w połowie. Juz sam nie wiek czy to w być być związane z ustawieniem jakichś zaworów przy piecu/bojlerze/pompie? Czy ma to jakiś tez związek z chłodna wodą na „powrocie”? Cytuj
Stempos1980 Opublikowano 6 Lutego 2021 #11 Opublikowano 6 Lutego 2021 Odpowietrzałeś grzejniki? Cytuj
pochłaniacz Opublikowano 6 Lutego 2021 #13 Opublikowano 6 Lutego 2021 Masz termostaty przy grzejnikach ? Czy jest możliwość ustawiania pompy ? Cytuj
Genczel Opublikowano 6 Lutego 2021 Autor #14 Opublikowano 6 Lutego 2021 MAm termostaty przy grzejnikach, nie przy wszystkich ale wszystkie ustawione na 5. Jest możliwość ustawiania pompy CO, również ustawiona na max. Cytuj
ameno25 Opublikowano 6 Lutego 2021 #15 Opublikowano 6 Lutego 2021 Na rurce za pompą CO masz termometr , sprawdz jaka pokazuje temperature kiedy zawór 3d jest w pozycji 0% , 50% i 100% otwarcia , po każdym przestawieniu zaworu odczekaj 5min. Co to za rura zaznaczona na niebiesko , czy to wychodzi ze sciany i jest to jest powrót z instalacji ? t Cytuj
Genczel Opublikowano 6 Lutego 2021 Autor #16 Opublikowano 6 Lutego 2021 Ta rura która zaznaczyłeś z jednej strony wychodzi ze ściany gdzie zaznaczyłem "niebieskim" kółkiem, a z drugiej strony w ściane gdzie jest "czerwona" strzałka. Obok jest rura zaznaczona "zielonym", z której wylatuje woda gdy dopuszczam ją do instalacji domu przy rozpalaniu pieca. Nad tą rurą i termometrem gdzie zaznaczyłem tez "niebieskim" kólkiem jak mniemam jest odpowietrznik? Czy może podziałać cos z nim, bo tak naprawde chyba nigdy go nie tykałem. A co do temperatury na termometrze za pompą CO, to przy każdym ustawieniu zaworu 3D temperatura nie przekracza 40 stopni. Cytuj
ameno25 Opublikowano 6 Lutego 2021 #17 Opublikowano 6 Lutego 2021 (edytowane) Z boku pompy w osi wirnika jest srebrna nakrętka do odpowietrzania pompy , poluzuj ją tak aby z niej poleciała woda W sprawie rur to chyba się nie dogadaliśmy , spróbuje jeszcze raz . Czy rury zaznaczone na niebiesko są ze sobą połączone ? jeśli tak to gdzie idzie rura zaznaczona na końcu strzałką Edytowane 6 Lutego 2021 przez ameno25 Cytuj
Genczel Opublikowano 6 Lutego 2021 Autor #18 Opublikowano 6 Lutego 2021 Właśnie w tym rzecz że ta pompa CO nie ma takiej nakrętki do odpowietrzenia. Taką nakrętkę posiada pompa CWU obok, ale ją już odpowietrzałem. Tak, te rurki są połączone, a ta rura co zaznaczyłeś strzałką zawija za podajnikiem i wchodzi tam w ściane. Cytuj
ameno25 Opublikowano 6 Lutego 2021 #19 Opublikowano 6 Lutego 2021 spróbuj puknąć w ten zawór zwrotny za pompą , może on gdzieś blokuje , ten odpowietrznik sprawdz czy naciskając poleci z niego woda , ewentualnie mozesz delikatnie go odkręcic jakby byl zepsuty . 50* na kotle węglowym to zdecydowanie za mała temperatura , jeśli masz duzy odbiór ciepła w domu i wydajne grzejniki to moze być tak ze góra bedzie ciepła a dół chłodny Cytuj
1mps Opublikowano 6 Lutego 2021 #20 Opublikowano 6 Lutego 2021 Witam ewidentnie źle ustawiony zawór, czy nikt tego nie widzi, a może ja mam coś z oczami .Kolego ustaw dźwignie zaworu w poziomie dłuższym konsem w prawo do tej odnogi, wtedy zawór jest otwarty na max. W obecnym położeniu blokuje przepływ w górę i kieruje w tą odnogę w bok czyli chyba tą rurą w dół do powrotu. Zmień położenie i daj znać czy pomogło. Pozdrawiam. Cytuj
ameno25 Opublikowano 6 Lutego 2021 #21 Opublikowano 6 Lutego 2021 Przecież już mu było pisane żeby to zrobił , ale autor nie wykonuje tego co sie mu radzi Cytuj
Genczel Opublikowano 6 Lutego 2021 Autor #22 Opublikowano 6 Lutego 2021 Chodzi o czerwony zawór przy pompie CO, czy o zawór WITA. Bo jeśli chodzi o zawór WITA to właśnie w takiej pozycji jak jest teraz ustawiony jest na max czyli 6. Cytuj
ameno25 Opublikowano 6 Lutego 2021 #23 Opublikowano 6 Lutego 2021 kilka postów wyzej napisałem Ci żebyś ten zawór ustawił na 0 , 3, 6 po kazdym przestawieniu odczekał 5min i sprawdził czy zmienia sie temp na tym termometrze , czy zrobiłes to ? Cytuj
Genczel Opublikowano 6 Lutego 2021 Autor #24 Opublikowano 6 Lutego 2021 tak robiłem na kazdym ustawieniu i odczekiwałem,bez rezultatow, temp na termometrze nie przekracza 40 stopni. na razie ustawiłem na 0 tak jak kolega mowil i tak zostawie. Cytuj
sambor Opublikowano 6 Lutego 2021 #25 Opublikowano 6 Lutego 2021 Pompę LFP odpowietrza się przez nastawienie pompy na III bieg - najbardziej po lewej stronie na wskaźniku i odczekanie 10-20min jej pracy. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi