Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum o ogrzewaniu

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Termet gold plus 25 kw przepływ pompy powoduje szum w grzejnikach

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Za grudzień mam 500m3 ,praca ciągła kotła ,CWU i gotowanie

Jak czujnik jest to dlaczego nie podłączysz, zawsze można go wyłączyć w menu. Zrób jak proponuję, porób testy i się przekonasz. Tylko taki test wymaga czasu,min tydzień,a nie jak niektórzy testują przez 5 minut i twierdzą że kicha.

• Odpowiedzi 72
  • Wyświetleń 17.5 tys.
  • Dodano
  • Ostatnia odpowiedź

Najlepsi użytkownicy w tym temacie

Popularne posty

• 8 lat ogrzewam gazem i Nie wiem to robicie ze kocioł bierze Wam 17m3 gazu na dobę albo 500m3 miesięcznie. U mnie dom 20- letni 270m2, pustak 12cm+pustak 24+styropian 10 poddasze nieużytkowe ociep

• Pewnie za małe grzejniki tj dobrane do zbyt wysokiej temp pracy.

• Skoro już policzono ze ten kocioł bierze 7m3/24h na mocy minimalnej zakładając ciągłą pracę palnika, to zostaw tak jak miałeś, mocy minimalnej kotła i tak nie zmniejszysz, możesz się bawić i sprawdzać

Opublikowano

w mrozy ok 12m3, no ale u mnie były konkretne mrozy ponad -25 stopni, wtedy ustawiłem na 45 stopni na kotle, ja nie mam żadnego regulatora pokojowego ani pogodówki ,na grzejnikach termostaty i to cała regulacja, kocioł chodzi 24/h, komfort jest bo jest zawsze stała temp w domu, ale przymierzam się do zakupu pogodówki.

Opublikowano

Za styczeń na dziś wychodzi 17 m³ na dobę

Opublikowano
  • Autor

Zmieniłem parametry z 60 na 45 i zużycie mam ogromne 15m3 z 7.5m3, 

Czemu? 

Opublikowano

Jak długo trwa test z obniżoną temperaturą zasilania? Nierealne jest aby po obniżeniu o 25% temperatury spalanie wzrosło o 100%.

Opublikowano

Tak czytam ten post i mam wrażenie że ten cały gaz to droga zabawa, ile kosztuje u was 1m3 gazu.?

Opublikowano

po przeliczeniach mojego rachunku (rachunek jest w kWh) wyszło mi że m3 po nowej niższej stawce wraz ze wszystkimi opłatami to 1,79 zł brutto

Opublikowano
  • Autor

Test trwa 24h, wczoraj miałem 7.5m3 dziś 17m3, coś jest nie tak

Opublikowano

Coś jest i nie znam przyczyny,ale jest to niemożliwe jeżeli wszystkie inne parametry pozostały nie zmienione.

I taki dobowy test nie jest miarodajny, pisałem o tym wcześniej.

Opublikowano
9 godzin temu, Rataj94 napisał:

Zmieniłem parametry z 60 na 45 i zużycie mam ogromne 15m3 z 7.5m3,

Też to trenowałem... Pewnie masz śliczne grzejniczki aluminiowe . Ile sztuk na m2 ?

Opublikowano
  • Autor

Po 12 żeberek. 

Mowisz że zmniejszenie temperatury nic nie da? 

Opublikowano

Ile masz żeberek alu na jaką powierzchnię grzaną?

Opublikowano

To policz sobie ile one mogą oddać ciepła. na 1m2 potrzeba średnio ~80W  w zależności od ocieplenia domu

Moc żeberka al średnio 100W ale to przy temperaturze zasilania 75*C   czyli masz 11kW na dom  kocioł 25kW....

Jeżeli będziesz te grzejniki zasilał 55*C to moc spada do 5,5kW

Dobrze jeżeli masz miejsce na rozbudowanie grzejników o dodatkowe żeberka

Ja musiałem zdjąć aluminiowe i założyć panelowe obliczone wg fabrycznych tabel

Opublikowano

Ustawiaj taką żeby w domu było ciepło albo zainstaluj czujnik pogodowy i dobierz krzywą

Opublikowano

8 lat ogrzewam gazem i Nie wiem to robicie ze kocioł bierze Wam 17m3 gazu na dobę albo 500m3 miesięcznie.

U mnie dom 20- letni 270m2, pustak 12cm+pustak 24+styropian 10 poddasze nieużytkowe ocieplone wyłożone wełna, czyli wg najnowszych prawideł praktycznie brak izolacji i w największe mrozy szło 12m3 gazu, standardowe zimowe spalanie to tak 9-10m3, miesięcznie do 300m3, w domu 22 stopnie, łazienki do 25, jest cyrkulacja cwu, kocił 8- letni moc min 4,6kw, są dwa niezależne obiegi rozdzielone sprzęgłem- podłogówka i grzejniki i tez aluminiowe, sterowanie pogodowe.

Nie wiem przy grzejnikach po co komu praca kotła 24h/7 i grzanie jak przy  podlogówce, ja tez próbowałem takiego grzania dla grzejnikow dla krzywej ze przy 0 na dworze szło na zasilanie 38 stopni i nagrzewałem dom do jakiś nieludzkich temperatur, teraz obieg grzejników wyłączam o 22.00 a temperatura w tych pomieszczeniach spada o 0,7-0,6 stopnia do 6.00 rana

Opublikowano
  • Autor

A jaka temperature masz ustawiona na piecu na grzejniki? 

Opublikowano

Krzywą grzewcza na obieg grzejników mam dobrane tak, ze przy O na dworze na zasilanie zapodaje 45 stopni, a przy minus 20 55 stopni, w pokojach dochodzi do 22,5 stopnia, tam gdzie chce mniej używam głowic, łazienki do 25 stopni, ale tam mam jeszcze podlgówki. Gazu w miesiące zimowe szło tak do 300m3 i zawsze myślałem ze to dużo ale jak tu zacząłem czytać to chyba aktualnie krytykowane tradycyjny styl budowania domów czyli pustak 12 przerwa pustak 24 i coś tam styropianu nie jest taki zły, jestem w trakcie budowania drugiego domu już wg najnowszych prawideł budowlanych, tez ogrzewany będzie gazem ale tym razem wszędzie i tylko ogrzewanie płaszczyznowe i ciekawi mnie jakie będą koszty w porównaniu do starego 

Opublikowano
  • Autor

Ja nie mam czujnika zewnętrznego podłączonego, tzn jest ale nie podłączony. Ja mam ustalona temperature na 60stopni i spałanie miałem 7.5m3 na dzień a dałem na 50 stopni to miałem 15m3.

Cos jest nie tak i nie wiem czemu. 

Opublikowano

Tak z ciekawości sprawdziłem ile mam tych całych żeber grzejników aluminiowych i przykładowo pomieszczenie na pietrze 29m2- grzejnik ma tam 24 żebra i nie ma problemu z temperatura przy podanej temperaturze zasilania 

Opublikowano

Musisz dobrać na tyle niską, ażeby osiągnąć wymaganą temperaturę w pomieszczeniach i by była w tym jakaś ekonomia czyli teoretycznie  to do 55 stopni dla kotłów kondensacyjnych.

Nikt Tobie tego nie powie przez internet, albo robisz to metoda prób i błędów, albo masz projekt.

Opublikowano
  • Autor

Kolega powyżej w postach proponował mi zejść z temperatura na 45/50 stopni że będzie mniejsze zużycie, ale jednak u mnie to nie wypaliło na bardziej ekonomiczny efekt i spałanie przez 2 dni miałem 17m3 na dzień, a jak przeszedłem na grzanie na 60 stopni to zeszlo do 7m3 na dzień o 10m3 mniej.