Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam do wyboru dwa kotły gazowe który był by waszym zdaniem lepszy? 

-Buderus Gb172i 14kw 

-Vaillant VC 20CS/1-7 exclusive 20kw 

Dom 125m ogrzewanie podłogowe w całym domu bez żadnych kaloryferów. Do tych dwóch producentów mam najbliższy serwis.

Cenowo wychodzi praktycznie to samo i dlatego mam dylemat. Buderus ma minimalny zakres mocy od 2kw zaś Vaillant od 2,8 tylko pytanie czy wogle kocioł kiedy kolwiek będzie pracował na tak niskiej mocy i czy 2kw a w 2,8kw to jest duża różnica która odbije się na rachunkach ??

Opublikowano

Jak są dwa kotły podobnej budowy to przy danej mocy grzania  np 4kW kocioł większej mocy, posiadający większy wymiennik , ma większą sprawność wymiany ciepła, więc spali mniej.

Nie wiem ile litrów będzie bojler, ale to też istotne.

Opublikowano (edytowane)

Pod względem automatyki to tak wygląda że zapłacisz za nią krocie a jej nie wykorzystasz w przypadku obu kotłów)Do takiej instalacji kupuje się Termeta ale kto bogatemu zabroni)Chyba że wybór kotła jest determinowany nie ceną a bliskością serwisu to wtedy sorry cofam to co powiedziałem)

Edytowane przez Grundfos
Opublikowano

Minimalnej moc kotła na 95% nie wykorzystasz, kocioł będzie pracował z mocą 3-6kW i to będzie dobre rozwiązanie.

Natomiast podczas grzania bojlera będzie krótsza przerwa w grzaniu posadzki, co zmniejszy potrzebę nadgonienia grzania posadzki.

Natomiast warto sprawdzić czy pompa w wybranym kotle da radę z tą podłogówką, pewnie da , ale instalatorzy potrafią robić "cuda"

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Bardzo przepraszam za odswieżenie tematu widze u góry doswiadczonego forumowicza wiec chciałem sie poradzic. BARDZO prosze o pomoc 

Mysle także nad kotłem Vaillant VC 20CS/1-7 20kw

-  Dom całość podłogówka piwnica, parter, pietro(3 rozdzielacze) (240m dobrze ocieplony narazie uzywane bedzie 150m) 4 osoby
-jaki zasobnik ? 120l wystarczy?
- co z awaryjnoscia czujnikow OC ? wielu ludzi sie skarży na to w Villancie ze to wada konstrukcyjna i usytuowanie czujnika.
- SAMBOR napisał Pan o mocy pompy w wybranym kotle, w moim wypadku jak widac o góry bede potrzebował grupe pompowa(3)? i sprzeglo tak?
- co jeszcze w moim wypadku do kotła, zasobnika, 3-grupy pompowej, sprzegla  bede potrzebował?
- gdzie najlepiej dokonac zakupu? serwis(sklep)? internet(pewnie taniej)? 

BARDZO PROSZE o pomoc !

Opublikowano

Nie znam charakterystyki pompy w tym kotle - jak ją zamieścisz to ci na to pytanie odpowiem co trzeba dodatkowo, ale pewnie potrzeba sprzęgła , pompy i dod automatyki.

Dlaczego chcesz 3 pompy?

Potrzebna jest zapotrzebowanie na wodę w instalacji CO - tzw przepływ w każdym z rozdzielaczy,

Opublikowano (edytowane)

Po skonsultowaniu z tata i poczytaniu tu i tam mysle ze 120l wystarczy.
Jak obliczyc przeplyw w kazdym z rozdzielaczu?
myslalem ze jedna pompka do kazdego rozdzielacza bedzie potrzebna ?
Co sadzisz o awaryjnosci Villanta? i tych problemow z czujnikami ? 

jak widac wiem tylko najwieksze podstawy tata jest hydraulikiem starej daty i nigdy nie montowal pieca wraz z pompa i sprzeglem. zawsze robil to w domach gdzie ludzie mieli podlogowke tylko w lazience.

Nie wiemy jaki zestaw bedzie potrzebny w naszym wypadku 3 pietra, 3 rozdzielacze, 250m dom, PEX kladziony gesto co 10-11cm wszedzie

Edytowane przez DKAK21
Opublikowano

Przepływ w rozdzielaczu to suma przepływów z wszystkich pętli zasilanych z danego rozdzielacza.

Przepływ z całej instalacji to suma przepływów z wszystkich rozdzielaczy.

Ale się nie martw - jest tu taki gość co ci wszystko doradzi , jak on to widzi i ręczę, że to nie będzie w praktyce działać, więc go nie słuchaj.

Tylko zrób wg poniższego schematu - niestety wychodzi drogo, ale zapewniam cię że to działa, w przeciwieństwie do innych "pomysłów"

Instalacja poniższa jest na ok 3x 100 -120m2, oczywiście są instalacje na 2 lub 1 pompę, elementy są podobne.

1531665594_3obiegi.thumb.jpg.1b41b69eaeb12fac9993d089970f4125.jpg

Opublikowano
DZIEKI wielkie muszę to rozszyfrować z tatą jak będzie czas ?  jestem na etapie kupienia pieca pomp  itd.. 

A masz może oczywiście subiektywnie jakas najlepsza firme pieców ?  co sądzisz o tym villancie? Myślę o nim głównie dlatego że mam 100 serwisów niedaleko.
Opublikowano

Najpierw musisz określić potrzebny przepływ, następnie dobrać układ zasilania i dopiero szukać kotła , a wy robicie to od d...y strony - kocioł i nie ważne co dalej.

Wg mnie bez OZC, nawet uproszczonego się tu nie obejdzie. może pomoże strona www.cieplowlasciwe.pl

Opublikowano

image.thumb.png.a98e54d5bcaa571ba84b36c69660297e.png

image.thumb.png.5c87759ea6124aa3a5b687d505f9dc49.png

image.thumb.png.38e5c2c3efc43aef3a41b9ed7e401529.png

Skrupulatnie wpisywałem mysle ze naprawde trafnie(wszystko liczone na kilka lat do przodu jak dzieci beda wieksze(4 mieszkanców) i jak bedzie użytkowane w calosci)  

Co z tych wynikow wnioskujesz ?

Opublikowano

Dom Ok, tylko do tego trzeba dobrać jakieś przepływy, ja proponowałbym wstępnie ok 1,5l /min dla każdej pętli,

Teraz pomnóż to przez ilość pętli i masz wynik.

Trzeba jeszcze rury zasilające rozdzielacze policzyć wg tych przepływów i będzie wynik.

Opublikowano

ok 1.5l/min     -     ilosc petli 3 rozdzielaczy mam rozumiec ? wraz z ilosciami metrow PEXA w nich ? 

przeliczyc rury zasilajace rozdzielacze wg przeplywow ?? (czyli?)

da mi to  wynik czego ?  przepraszam za pewnie głupie pytania ale jednak potrzebuje prościej z moja słaba wiedza o tym

Dzieki za wszelkie pomoce i poswiecanie mi czasu

Opublikowano

ok bede czekał. dzieki !!!

Opublikowano
  W dniu 1.01.2021 o 09:35, norbi522 napisał(a):

tylko pytanie czy wogle kocioł kiedy kolwiek będzie pracował na tak niskiej mocy i czy 2kw a w 2,8kw to jest duża różnica która odbije się na rachunkach ??

Rozwiń  

Ogromną cześć sezonu, przy takim metrażu... Ja zdecydowanie bym brał tego z 2kW.

• Nie zgadzam się 1