Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam problem z wentylatorem. W pewnym zakresie obrotów, czyli od 30 - 40 % wentylator powoduje wibracje. W innym zakresie obrotów jest okej. Co może być przyczyną ?? Wentylator to WPA120. Proszę o poradę

Opublikowano

Na początek wyczyść go np przedmuchujaąc sprężonym powietrzem.

Opublikowano
6 minut temu, deFuz napisał:

Co może być przyczyną

Brak wyrównoważenia wirnika. To samo co robią wulkanizatorzy z kolami w samochodzie.

Darek podał możliwą przyczynę.

Inna to zużycie łożysk.

Opublikowano
8 minut temu, Darekgra napisał:

Na początek wyczyść go np przedmuchujaąc sprężonym powietrzem.

Próbowałem już  to robić ale nie pomogło

2 minuty temu, PioBin napisał:

Brak wyrównoważenia wirnika. To samo co robią wulkanizatorzy z kolami w samochodzie.

Darek podał możliwą przyczynę.

Inna to zużycie łożysk.

Jest jakaś możliwość naprawy tego ? czy raczej nie ma sensu się w to bawić ?? 

Opublikowano

Sam bez przyrzadow nic nie ustawisz ani nie zmierzysz. Lozyska mozesz wymienic. A czy jest sens? To juz sam odpowiedz.

Opublikowano

Tak sobie dmuchnąłeś, czy wyczyściłeś dokładnie każdą łopatkę po zdjęciu obudowy?

Zużycie łożysk poznasz, czuć w palcach "chropawy" obrót wirnika. Łożyska kosztują grosze i wymienisz podstawowymi narzędziami. Jesli jednak nie masz o tym pojęcia, to całe dmuchawy są tanie jak barszcz (około półtorej stówy) i masz spokój na lata.

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, HarryH napisał:

Tak sobie dmuchnąłeś, czy wyczyściłeś dokładnie każdą łopatkę po zdjęciu obudowy?

Zużycie łożysk poznasz, czuć w palcach "chropawy" obrót wirnika. Łożyska kosztują grosze i wymienisz podstawowymi narzędziami. Jesli jednak nie masz o tym pojęcia, to całe dmuchawy są tanie jak barszcz (około półtorej stówy) i masz spokój na lata.

Przedmuchałem, nie rozkręcałem obudowy, spróbuję wyczyścic, jeśli to nie pomoże to kupię nowy. Chrobotania nie słyszalem, 

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

Wirnik jest wyważany przez producenta. Jeśli wcześniej było OK, to bym stawiał na łożyska. Rozbierać? Tu mała uwaga: połówki są skręcone ze sobą pasownie i z wyczuciem, masz tam dodatkowo klapke. Po rozbiórce , przy ponownym montażu,  jest problem by klapka się otwierala bez oporów bo kicha. 

Opublikowano

Takie dmuchanie na oślep pogarsza sprawę, bo część łopatek nadal będzie zabite brudem, a część nie-rozważenie gotowe.

Opublikowano

To czyszczenie zrob dokladnie oatroznie i sumiennie.

Sa dwa czesto uzywane sposoby na wyrownowazanie.

Jeden to dolozenie masy drugi to jej ujecie. To pierwsze realizuje sie podobnie jak w samochodzie. Mierzysz i dokladasz taki klips metalowy w odpowiednie miejsce. Jak klips spadnie to jest du...

Drugi to nawiercasz lub szlifujesz odpowiednie miejsce. Tutaj jest to "wieczne".

Na tym wentylatorku jest sposob pierwszy bo tani i szybki.

17 minut temu, BORA napisał:

Wirnik jest wyważany przez producenta

@BORA dostalem "dwoje" jak tak powiedziałem kiedyś :) Ma być wyrównoważany :)

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

Wyważarki nikt nie ma, a w zakładzie remontującym silniki cena wyważenia przekroczy cenę nowej dmuchawy. Poza tym przyjrzyj sie wirnikowi by zobaczyć, gdzie ta masa jest dodawana i na pewno nie są to żadne klipsy:

Więc podsumowując @deFuz - ściągnij dmuchawę dla wygody, sprawdź, czy coś nie jest pogięte lub któraś łopatka się nie poluzowała, jeśli wszystko ok - weź mały pędzelek krzywak z twardym włosiem, przetrzyj wszystkie łopatki i gotowe.

wir.JPG

Edytowane przez HarryH
Opublikowano

Problem rozwiązany,  jeszcze wczoraj ściągnąłem obudowę i wyczyściłem wszystkie łopatki z nalotu który się tam nazbierał i wibracje ustały,  działa jak kiedyś. Dziękuję za pomoc :)