Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Odpowietrzniki Do Grzejników Kętowskich

Rekomendowane odpowiedzi

Link afiliacyjny

🔧 Szukasz fachowca?

Wybierz branżę i porównaj oferty firm z Twojego regionu

Opublikowano

Czy ktoś próbował albo udało mu sie zamontować odpowietrzniki do kętowskich aluminiowych kaloryferów. Od czasu do czasu zdarza się, że jeden lub więcej zapowietrzaja się. Niestety niektóre z nich są powieszone z za małym pochyłem lub zupełnie niewłasciwym bo w stronę zaworu zasilającego w wyniku czego powietrze gromadzi sie na końcu w górnej części kaloryfera i nie mogę ich odpowietrzyć. Chciałbym uniknąć przewieszania grzejników na ścianach. Pytałem juz w kilku sklepach o mozliwość dokupienia nab z odpowietrznikami ale każdy rozkłada ręce i twierdzi, że ciężko będzie coś znaleźć z odpowiednim gwintem, gdyz tych kaloryferów już dawno w sprzedaży nie ma.

Będę bardzo wdzięczny za mądre porady.

post-4285-1252927419_thumb.jpg

post-4285-1252927644_thumb.jpg

• 11 miesięcy temu...
Opublikowano
Czy ktoś próbował albo udało mu sie zamontować odpowietrzniki do kętowskich aluminiowych kaloryferów. Od czasu do czasu zdarza się, że jeden lub więcej zapowietrzaja się. Niestety niektóre z nich są powieszone z za małym pochyłem lub zupełnie niewłasciwym bo w stronę zaworu zasilającego w wyniku czego powietrze gromadzi sie na końcu w górnej części kaloryfera i nie mogę ich odpowietrzyć. Chciałbym uniknąć przewieszania grzejników na ścianach. Pytałem juz w kilku sklepach o mozliwość dokupienia nab z odpowietrznikami ale każdy rozkłada ręce i twierdzi, że ciężko będzie coś znaleźć z odpowiednim gwintem, gdyz tych kaloryferów już dawno w sprzedaży nie ma.

Będę bardzo wdzięczny za mądre porady.

post-4285-1252927419_thumb.jpg

post-4285-1252927644_thumb.jpg

mam dokładnie taki sam problem

a może można wykorzystać mosiężne złączki 3/4" / nie wiem jak Aluminium z mosiądzem się lubi ??? /

Opublikowano

Giutar ma 100% rację.

Przerabiałem ten temat z sukcesem.

Odkręcić górne korki i do nagwintowania na 1/2 cala.

Powstaje dziura z gwintem i do niej wkręcasz odpowietrznik jaki Ci pasuje... (np. grzejnikowe białe za 5 zł).

A potem działa.

Pozdrawiam.

• 13 lat później...
Opublikowano

Nosz kurde.
a jak w ogóle odpowietrzyć ten Kętowski kaloryfer?
Próbuje zrobić to tak jak w żeberkowych
normalne staram się odkręcać zawór, ale obraca się całe wszystko jak na zdjęciu (czerwone)
Chyba że to nie tak, ale nigdzie w internecie nie moge wyszukać "odpowietrzania kętowskich"
jakby nie istniało takie coś

Pomocy . Dzięki
Michał  

394198865_168471162992699_6915344120121481602_n.jpg

Opublikowano (edytowane)

Kręć w drugą stronę. Śrubunek jest przykręcony do grzejnika.

Aktualnie zgodnie ze strzałką dokręcasz zawór.

Edytowane przez o6483256
Link afiliacyjny

🔧 Szukasz fachowca?

Wybierz branżę i porównaj oferty firm z Twojego regionu