pawlo Opublikowano 14 Września 2009 #1 Opublikowano 14 Września 2009 Czy ktoś próbował albo udało mu sie zamontować odpowietrzniki do kętowskich aluminiowych kaloryferów. Od czasu do czasu zdarza się, że jeden lub więcej zapowietrzaja się. Niestety niektóre z nich są powieszone z za małym pochyłem lub zupełnie niewłasciwym bo w stronę zaworu zasilającego w wyniku czego powietrze gromadzi sie na końcu w górnej części kaloryfera i nie mogę ich odpowietrzyć. Chciałbym uniknąć przewieszania grzejników na ścianach. Pytałem juz w kilku sklepach o mozliwość dokupienia nab z odpowietrznikami ale każdy rozkłada ręce i twierdzi, że ciężko będzie coś znaleźć z odpowiednim gwintem, gdyz tych kaloryferów już dawno w sprzedaży nie ma. Będę bardzo wdzięczny za mądre porady. Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 14 Września 2009 #2 Opublikowano 14 Września 2009 Do tokarza i zrobi w korku odpowiedni otwór do wkręcenia odpowietrznika lub kształtki Cytuj
romankarol Opublikowano 14 Września 2010 #3 Opublikowano 14 Września 2010 Czy ktoś próbował albo udało mu sie zamontować odpowietrzniki do kętowskich aluminiowych kaloryferów. Od czasu do czasu zdarza się, że jeden lub więcej zapowietrzaja się. Niestety niektóre z nich są powieszone z za małym pochyłem lub zupełnie niewłasciwym bo w stronę zaworu zasilającego w wyniku czego powietrze gromadzi sie na końcu w górnej części kaloryfera i nie mogę ich odpowietrzyć. Chciałbym uniknąć przewieszania grzejników na ścianach. Pytałem juz w kilku sklepach o mozliwość dokupienia nab z odpowietrznikami ale każdy rozkłada ręce i twierdzi, że ciężko będzie coś znaleźć z odpowiednim gwintem, gdyz tych kaloryferów już dawno w sprzedaży nie ma. Będę bardzo wdzięczny za mądre porady. mam dokładnie taki sam problem a może można wykorzystać mosiężne złączki 3/4" / nie wiem jak Aluminium z mosiądzem się lubi ??? / Cytuj
vernal Opublikowano 14 Września 2010 #4 Opublikowano 14 Września 2010 Giutar ma 100% rację. Przerabiałem ten temat z sukcesem. Odkręcić górne korki i do nagwintowania na 1/2 cala. Powstaje dziura z gwintem i do niej wkręcasz odpowietrznik jaki Ci pasuje... (np. grzejnikowe białe za 5 zł). A potem działa. Pozdrawiam. Cytuj
Wuszukrk Opublikowano 20 Października 2023 #5 Opublikowano 20 Października 2023 Nosz kurde. a jak w ogóle odpowietrzyć ten Kętowski kaloryfer? Próbuje zrobić to tak jak w żeberkowych normalne staram się odkręcać zawór, ale obraca się całe wszystko jak na zdjęciu (czerwone) Chyba że to nie tak, ale nigdzie w internecie nie moge wyszukać "odpowietrzania kętowskich" jakby nie istniało takie coś Pomocy . Dzięki Michał Cytuj
o6483256 Opublikowano 20 Października 2023 #6 Opublikowano 20 Października 2023 (edytowane) Kręć w drugą stronę. Śrubunek jest przykręcony do grzejnika. Aktualnie zgodnie ze strzałką dokręcasz zawór. Edytowane 20 Października 2023 przez o6483256 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi