jedlica Opublikowano 28 Lipca 2012 #351 Opublikowano 28 Lipca 2012 Kol. Ramzeus Jakie teraz największe kawałki przejdą przez ślimak na palnik? jak ogólnie sprawuje Ci się po modernizacji zestaw?
ramzeus Opublikowano 29 Lipca 2012 #352 Opublikowano 29 Lipca 2012 Ogólnie jestem zadowolony z podajnika i palnika. Co do wielkości zrębki to nie ma problemu z pojedynczymi kawałkami wielkością zbliżoną do pudełka zapałek. Ślimak ma pręta tylko na ok 25 cm potem jest pusty. Pomaga to właśnie w podaniu większych kawałków. Robiłem testy na różnej zrębce, drobna, grubsza, z patykami i bez a ostatnio nawet wsypałem trocinę z piły widiowej (taka bardzo drobna) i nie było problemu. To ostatnie paliwo z racji na swoje wymiary i masę wymaga precyzyjnego ustawienia powietrza ale mając zawór pomiędzy dmuchawą a palnikiem nie stanowi problemu. Wymaga też szybszego podawania: ślimak jakieś 6-7 obr/min, podawanie 7s, przerwa 12s.
jedlica Opublikowano 30 Lipca 2012 #353 Opublikowano 30 Lipca 2012 Jakie obroty ma Twój motoreduktor?
ramzeus Opublikowano 31 Lipca 2012 #354 Opublikowano 31 Lipca 2012 Jakieś 3,5/min. Z tym, że u mnie jest jeszcze przekładnia łańcuchowa pomiędzy ślimakiem a motoreduktorem. Tam reguluję dodatkowo na kołach. Do zrębki 1:1, do węgla 1:1,5 a do drobnej trociny 2:1 (wartości przybliżone).
def Opublikowano 26 Sierpnia 2012 #355 Opublikowano 26 Sierpnia 2012 ... nie wiem czy poniższy filmik jest już gdzieś w treści tego tematu, ale po zastosowaniu odpowiednio ogranicznika i wymiennych końcówek ta maszyna może robić zrębki, kruszyć węgiel, i to co robi teraz. http://www.youtube.com/watch?v=BjOUk3Hh-1M Dwa w jednym to nie jest za dużo sukcesów życzę
ramzeus Opublikowano 4 Grudnia 2012 #356 Opublikowano 4 Grudnia 2012 Użytkownik ramzeus dnia 06 styczeń 2012 - 09:35 napisał Po dłuższym zastanowieniu zrezygnowałem. Dlaczego? Mogę wynająć rębak za ok 60 pln/h, wydajność ok 4 m3/h , nie obchodzi mnie nic,a jak jest przygotowane drewno to za 5-6 godzin na spokojnie narąbie na zimę Koszt ok 300 zeta na rok. Panowie zmieniłem zdanie. Będzie coś takiego: Projektowanie zajmuje masę czasu a połączywszy to jeszcze z przebudową garażu i innymi projektami mam totalny brak czasu aby zaglądać na forum. Jak zacznę składać zdam dokładną relację.
gondoljerzy Opublikowano 4 Grudnia 2012 #357 Opublikowano 4 Grudnia 2012 Wciąga te kłody jakby to był makaron.
rzeznik2555 Opublikowano 4 Grudnia 2012 #358 Opublikowano 4 Grudnia 2012 Albo jest takie stare i spróchniałe
kip Opublikowano 10 Grudnia 2012 #359 Opublikowano 10 Grudnia 2012 Witam. Ja budowę rębaka mam już za sobą. Planuje budowe palnika. Palnik będzie stosowany w w kotle który mam w suszarni. Moc jaka musze uzyskać to do 100kw. I w związku z tym mam pytanie jakie przybliżone wymiary ten palnik powiniwn mieć. Sądze że podajnik to kwadrat 150x150 ślimak średnica 130mm, a co do saej rynny gdzie nastepuje spalanie tu bym prosił o propozycje. Z jak grubej blachy, szerokość, wysokośc itp.Drzwiczki w kotle to 350x250 jak dobrze pamiętam. Kosioł jest suchy tzn. nie ma w niw płaszcza wodnego tylko palenisk jest wykonane z betonu szamotowego. Palić zamierzam zrębką (wierzba,olcha, bez itp.) w mieszaninie z odadami słomy z ziół i miał. Często się pojawia pytanie jak suszyś zrębki. Ja susze je na stropie cienko rozrzucone(ok10cm gr) i ilość 2 przyczepy 3,5t to ok 3-4 tygodni i potem w worki, ale jak bede miał plantacje wierzby planuje zcinac ją w okresie ziowym ale zrębkować w lecie.
vernal Opublikowano 10 Grudnia 2012 #360 Opublikowano 10 Grudnia 2012 A jaki masz kocioł do tego, jaka moc? Ten ślimak wydaje mi się za mały trochę na 100kW. Do czego Ci te 100kW potrzebne? 100kW pobiera na 1 godzinę ok 35 kg zrębki, czyli 3 worki raszlowe dobrze upakowane. Na całą noc (8h) potrzebujesz zbiornik, który pomieści 24 worki przy tej mocy, to sobie pomierz jaki musisz zrobić. Pozdrawiam.
kip Opublikowano 11 Grudnia 2012 #361 Opublikowano 11 Grudnia 2012 Co do mocy palnika ta taką chcę uzyskać. Będzie on umieszczony w kotle który posiadam w suszarni i jego moc ma zakres od 80 do 120 kw. Im większa moc tym paliwo szybciej sie spala. Co do paliwa to nie są małe ilości i dokładnie zdaje sobie sprawę ile do suszenia jest jego potrzebne bo zajmuje sie tym kilka lat. Co do kosza zasypowego to wydaje mi się że jest to najmnieszcy problem dla mnie. i chodzi o wymiary samego podajnika i palnika. Moja suszarnia by prawidłowo suszyć potrzebuje takiej mocy. Podkreślam jeszcze raz że nie chodzi mi o kosz zasypowy tylko palnik i rozmiar ślimaka. Zrębka prawdopodobnie by była w domieszce z innymi paliwami (miał, odpady słomy).
kodi67 Opublikowano 16 Grudnia 2012 #362 Opublikowano 16 Grudnia 2012 Witam wszystkich gorąco po długiej przerwie! @kip - Pozdrawiam ziomka bo ja też z lubelskiego(dopiero teraz zauważyłem),ale to nie miejsce na pogaduszki. Co do pytania o parametry palnika: Ja zrobiłem 25x19 cm na pewno przewymiarowany do mojego 25kw (zdjęcia kilka stron wcześniej)ale wszystko kwestia ustawień.Nigdy do końca go nie sprawdziłem,ale myślę po tym co zaobserwowałem że przy dużym posuwie podajnika i zwiększonych obrotach dmuchawy,dał by radę 50kw.Może nawet więcej.Oczywiście będzie to zależało od szybkości odbioru ciepła z kotła,rodzaju zrębki,(czy mokra czy sucha),obrotów dmuchawy czy szybkości podawania.Myślę że gdy zrobisz palnik trochę większy wzorując się kształtem mojego palnika np.30x22-palnik i podajnik- kwadra 160mm a ślimak o średnicy 120mm to powinno na moje oko dżwignąć twoje zapotrzebowanie na MOC! Oczywiście to moje spostrzeżenia nie poparte żadnymi obliczeniami! Poszukaj jeszcze na w necie o kotłach przemysłowych na zrębke bodajże taka firma jak ,, Cichiewicz" i.. Moderator"takie produkuje. Pozdrawiam miłego kombinowania!
kip Opublikowano 17 Grudnia 2012 #363 Opublikowano 17 Grudnia 2012 Witam. Dzięki za wskazówki napewno się przydadzą. Jeśli mówisz o kształcie palnika 30x22 to masz na myśli 30 dł a 22 szerokość. Jeśli się nie mylę to szerokość 22 to jest szerokość dołu rynny palnika? Tak myślę że zrobię palnik o maksymalnych wymiarach takich na jakie mi pozwoli palenisko w kotle. Otwór w drzwiczkach o ile dobrze pamiętam ma wymiar szer. 35 a wys 25 cm. głębokość paleniska to 55cm. Całe palenisko to wymiar 55x55x80cm. Nie wiem pod jakim kątem są nachylone boczne ściaki palnika, patrząc po zdjęciach wydaje mi się że to jakieś 45 stopni. Co do ustawień to wydaje mi się że trzeba będzie je w pracy określić. Otwory w palniku sądzę że trzeba będzie umięścić dosyć gęsto. Obecnie mam w tym piecu założony wentylator o wydajności chyba 440m3/h więc powinien wystarczyć. Jeszcze prosił bym o sugestie co do przekładni i mocy silnika. Zrębka raczej będzie sucha i prawdopodobnie z domieszką miału i słomy krutko pocietej. Jeszcze jedno, jaka powinna być dł. podajnika czy 1m to za dużo czy za mało. Jestem wdzięczny za każdą opinie i sugestie.
kodi67 Opublikowano 18 Grudnia 2012 #364 Opublikowano 18 Grudnia 2012 Witam! Jeżeli chodzi o wymiary palnika to właśnie to tak widziałem. Co do szerokości palnika to bym to przemyślał,poszedł bym bardziej w kierunku wysokości,bo w twoim przypadku chodzi o jak największą objętość wypchniętej zrębki.Szeroki palnik to i szeroki ślimak,w innym przypadku przy bardzo szerokiej gardzieli podajnika,a wąskim ślimaku, będzie Ci zostawała po bokach zrębka,której ślimak nie wypchnie,a w rezultacie i na palniku bo ślimak jej nie zabierze.A to powoduje wzrost temperatury palnika,a co dalej idzie temperatury podajnika(sterownik będzie odczytywał jako alarm!). Kąt nachylenia ściany palnika na oko tak aby zrębka zsuwała się a nie stała w przypadku ściany pionowej.
kip Opublikowano 19 Grudnia 2012 #365 Opublikowano 19 Grudnia 2012 Hej. Czyli szerokość palnika troche większa od szerokości podajnika za to ścianki boczne wyższe. A co do długości podajnika to 1 metr będzie ok bo spotkałem się z takimi sugestiami na forach co zapobiegnie cofaniu się żaru.
kodi67 Opublikowano 19 Grudnia 2012 #366 Opublikowano 19 Grudnia 2012 Witam. Jeżeli chodzi o palnik to właśnie tak jak piszesz.Co do długości podajnika to jaki zrobisz tak będzie w zależności od tego ile miejsca posiadasz w kotłowni! Ważna jest odległośc kotła od podajnika i tu musi być ta minimalna odlegość ok 30cm(im dłuższa tym lepiej).
vernal Opublikowano 19 Grudnia 2012 #367 Opublikowano 19 Grudnia 2012 a ślimak o średnicy 120mm to powinno na moje oko dżwignąć twoje zapotrzebowanie na MOC! Odnośnie ślimaka to powiem jeszcze tak, że: im większy tym lepszy. Po pierwsze można zrobić szersze palenisko a po drugie to konieczność podawania dużej ilości biomasy lekkiej. Jak masz mały ślimak, to silnik musi pchać prawie cały czas i dużo prądu idzie oraz się szybciej zużywa (silnik, przekładnie itd). Jak masz ślimak większy, to zawsze da się tak ustawić długość podawania i przerwy, żeby było dobrze i jest bardziej oszczędnie. Silnik i motoreduktor też lepiej dobrać takie, żeby robiło to więcej obrotów na minutę niż mniej - z tej samej przyczyny. Sam ślimak o większym skoku też poda więcej zrębki niż ten o mniejszym skoku. Tu jednak trzeba uważać, żeby nie był za słaby. Ja mam obecnie taki z rdzeniem tylko do 1/3 długości od strony motoreduktora a dalej jest bez rdzenia. Ale jest z grubego płaskownika i bardzo mocny. Takie słabsze to już dawno się pogięły, połamały odkształciły itd - większy patyk zawsze się trafi.
kip Opublikowano 20 Grudnia 2012 #368 Opublikowano 20 Grudnia 2012 Więc podajnik o szer. 20cm(w zależności czy znajdę taki profil kwadratowy cz będę musiał go zrobić z blachy) sądze że będzie najlepszy ślimak 15cm śr. to czy z rdzeniem pełnym czy nie to temat do zastanowienia. Długość podajnika 1m bo taki spokojnie mi się zmieści. Zbiornik oczywiście jak największy. Palnik szer.24-26, dł 30-35cm, wys. 15-20cm, ścianki pochylone 20-30st. Silnik ok 0,5 kw 3 fazowy najlepiej 750 obr/min, przekładnia 1do40-80. Czy blacha na palnik o gr10mm wystarczy cz powinna być większa. Tak bym to widział.
kip Opublikowano 21 Grudnia 2012 #369 Opublikowano 21 Grudnia 2012 Z tą szerokością podajnika to trochę przesadziłem. Więc podajnik o szer. 16-18cm(w zależności czy znajdę taki profil kwadratowy cz będę musiał go zrobić z blachy) sądze że będzie najlepszy ślimak 13-15cm śr. to czy z rdzeniem pełnym czy nie to temat do zastanowienia. Długość podajnika 1m bo taki spokojnie mi się zmieści. Zbiornik oczywiście jak największy. Palnik szer.22-24, dł 30-35cm, wys. 15-20cm, ścianki pochylone 20-30st. Silnik ok 0,5 kw 3 fazowy najlepiej 750 obr/min, przekładnia 1do40-80. Czy blacha na palnik o gr10mm wystarczy cz powinna być większa. Tak bym to widział po poprawkach.
ramzeus Opublikowano 21 Grudnia 2012 #370 Opublikowano 21 Grudnia 2012 Zobacz kolego tutaj: http://www.ekodom-sy.../pdf/binder.pdf Mamy taki kocioł na firmie. 400 KW, zasilane jest podajnikiem okrągłym fi ok.170mm spokojnie daje radę już 10 lat, zrębki z drewna świeżego nie suszona, wielkość ok 2-3 cm, najczęściej dąb lub buk. Obroty ślimaka ok 5-6/min. Ślimak nawinięty na rurę fi ok 60 mm. Poszukaj troszkę na temat takich kociołków, przy takiej mocy (czytaj: kosztów jakie poniesiesz) warto się dobrze zastanowić zanim zaczniesz robić palnik.
kip Opublikowano 22 Grudnia 2012 #371 Opublikowano 22 Grudnia 2012 Dzięki kolego za informacje. Narazie jestem na etapie zbierania informacji na temat budowy palnika.Przeglądałem różne strony producentów kotłów ale sa tam ogólne dane wymiarowe. Nikt nie podaje dokładnych danych( zresztą każdy dba o swój interes i takie dane pozwoliły by kopiować ich często autorskie rodukty), a jeżeli coś jest to do małych kotłów.. Wymiary podałem wstępne na których będę się opierał przy budowie.Mój rębak robi zrebkę ok 2cm, ale zdażają się większe kawałkii dłygie cienkie gałązki w zależności co jest cięte grube czy cienkie gałęzie. Tnie on do gr 12-13cm im grubsze grzewo tym bardziej jednolita zrąbka.Planuje domieszywać miał a wiadomo że tam są też wieksze grudy węgla. Więc podajnik napewno kwadratowy.Budowa mi sie napewno opłaca bo nowy palnik tej mocy to napewno parę tyś. zł kosztoje. Ja myślę że w kwocie ok 1,5 tyś zmieszcze się w zależności ile nowych a ile części z odzysku uda mi się zdobyć. Myślę tu o silniku i przekładni bo to chyba największe koszty będą no i ślimak tu tylko nowy wchodzi w grę i pewnie na specjalne zamówienie. Jak byś mógł podać mi moc silnika i jego obroty zamionowe jaki macie w tym kotle.
markolo Opublikowano 22 Grudnia 2012 #372 Opublikowano 22 Grudnia 2012 Witam wszystkich. Przeczytałem wszystkie strony i mam pytanie jak zabespieczyć podajnik przed cofnięciem się płomienia do podajnika. Mam palnik typ. SMOK.(własnej roboty). Palenie trocinami niema takiego problemu a zrąbką wczasie przerwy żar cofa się. regulacja podawania jest na klapkę. Zrębke robie rębakiem ( made in china) przerobionym napędzie na silnik WV 1.6d
vernal Opublikowano 22 Grudnia 2012 #373 Opublikowano 22 Grudnia 2012 1. Zasobnik i rura muszą być szczelne. 2. Ustawić odpowiednio podawanie zrębki w czasie podtrzymania (np. 1 dawka co 3 minuty, bez powietrza). Jak masz to pokaż jakieś fotki.
kodi67 Opublikowano 24 Grudnia 2012 #374 Opublikowano 24 Grudnia 2012 @kip.Ja mam palnik zrobiony z zwykłej blachy 0,8mm i chociaż straszyli mnie ze za gróba i ją popręży-nic takiego wszystko ok.Pozdrawiam!
ramzeus Opublikowano 2 Marca 2013 #375 Opublikowano 2 Marca 2013 Witam po dłuższej przerwie. Powolutku powstaje mój rębaczek. Muszę troszkę odetchnąć bo powiem, że dał mi popalić. Niestety nie mam jeszcze koła i wału, będą za jakieś tydzień dwa. Mam za to noże. Może troszkę to wszystko opiszę. Jak już pisałem we wcześniejszych postach moim wzorem jest rębak Junkkari HJ5. Układ tnący (kąty podawania materiału) i koło jest takie jak w orginale. Reszta czyli łożyskowanie, napęd i ogólna konstrukcja dostosowane do potrzeb. Tarcza blacha 35 mm fi 630, 4 noże ustawione w kole pod kątem 30*. Noże jak widać na foto są dwojakie, dwa grzebieniowe plus 2 zwykłe, docelowo zamówione są jeszcze dwa zwykłe i dwa grzebieniowe z tym, że grzebienie będą przesunięte względem obecnych o szerokość grzebienia (20 mm). Po co tyle kombinacji a no z racji tego, że posiadam c330 i żeby to było mocne to nie powiem. Przy cieńszych gałązkach zakładał będę 4 noże zwykłe, przy troszkę grubszych dwa zwykłe i dwa grzebieniowe, przy jeszcze grubszych 4 grzebieniowa i tak aż kupię większy ciągnik. Wlot do rębaka jest na 15 cm i na pewno mój biedny traktorek na nożach płaskich przy takim pieńku by sobie nie poradził a tak to być może pociągnie. Obroty tarczy obliczone na ok 800/min więc dojdzie przekładnia pasowa co by obroty podnieść bo wałek w 30-stce ma tylko 540. Głównym napędem będzie mój C330 ale w projekcie przewidziany jest napęd z większych ciągników a także z silnika elektrycznego. Ogólnie roboty co nie miara, głównie spawanie. Materiał wycięty na CNC więc wszystko ładnie pasuje. Całość (oprócz wylotu) z blach 5,6 i 7mm. Doskwiera mi brak dostępu do prasy krawędziowej i zamiast zaginać to muszę wszystko spawać, spawać.. Jednak cieszy mnie fakt, że koniec już bliski. O postępach prac będę piasł na bieżąco. Gdyby były jakieś pytania czy sugestie chętnie odpowiem.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.