daviid Opublikowano 7 Listopada 2020 #1 Opublikowano 7 Listopada 2020 (edytowane) Cześć. Ktoś ma pomysł jak najekonomiczniej ustawić piec na pellet? Piec to śmieciuch przerobiony na pellet: DEFRO optima komfort 20KW, podajnik BIOPELL 3, sterownik DEFRO APC K SLIM, regulator pokojowy też z TECH, bojler 300 litrów. Włączony tryb pracy to pompy równoległe, zadana temperatura na regulatorze pokojowym to 22.6 stopnia, histereza na 1 stopień. zadana temperatura CWU na 58 stopni, histereza na 7 stopni. Dom ocieplony, 220m2, 12 grzejników, brak podłogówki, 3 dorosłe osoby. Dziennie ogrzewanie domu i wody kosztuje mnie około 17 zł, co miesięcznie daje ponad 500 zł (150kg pelletu wystarczą na 7 dni) ktoś ma pomysł jakie parametry zmienić? Edytowane 7 Listopada 2020 przez daviid Cytuj
eliks Opublikowano 7 Listopada 2020 #2 Opublikowano 7 Listopada 2020 Możesz ewentualnie zastanowić się czy potrzebujesz 58* na CWU a tak czego ty rządasz? 20kg na 220m2 to jest normalne, a nawet dobre zużycie pelletu. 1 Cytuj
kocyl Opublikowano 7 Listopada 2020 #3 Opublikowano 7 Listopada 2020 Po co grzejesz bojler 300 litrów na 58 stopni? przy 3 osobach masz aż tak duże zapotrzebowanie? Też mam 300l i grzeje do 45 stopni ( pompa ciepla c.w.u.) i przy 5 osobach spokojnie daje radę. Poza tym przy tym metrażu to dobry wynik. Cytuj
daviid Opublikowano 7 Listopada 2020 Autor #4 Opublikowano 7 Listopada 2020 17 minut temu, eliks napisał: Możesz ewentualnie zastanowić się czy potrzebujesz 58* na CWU a tak czego ty rządasz? 20kg na 220m2 to jest normalne, a nawet dobre zużycie pelletu. właśnie nie wiem, tak mi ustawił hydraulik kiedyś i zostało. Cytuj
kocyl Opublikowano 7 Listopada 2020 #5 Opublikowano 7 Listopada 2020 A co tam, niech robi za grzejnik w kotłowni :) Cytuj
robert1991 Opublikowano 7 Listopada 2020 #6 Opublikowano 7 Listopada 2020 No i jeśli czujnik CWU jest na dole zasobnika to możnaby zwiększyć histerezę, aby kocioł rzadziej się odpalał na CWU. Cytuj
daviid Opublikowano 7 Listopada 2020 Autor #7 Opublikowano 7 Listopada 2020 39 minut temu, kocyl napisał: A co tam, niech robi za grzejnik w kotłowni :) dobra, ustawię temperaturę zadana CWU na 50 stopni, jaka dać histerezę? piec powinien rozpalać się raz dziennie, pracować przez powiedzmy 3h i wygaszać czy pracować cały czas ale powoli? jak to ma wyglądać? Teraz, robert1991 napisał: No i jeśli czujnik CWU jest na dole zasobnika to możnaby zwiększyć histerezę, aby kocioł rzadziej się odpalał na CWU. czujnik jest na środku bojlera stojącego Cytuj
robert1991 Opublikowano 7 Listopada 2020 #8 Opublikowano 7 Listopada 2020 Zrób np na 15 stopni i zobacz czy odczujesz na komforcie. Cytuj
daviid Opublikowano 7 Listopada 2020 Autor #9 Opublikowano 7 Listopada 2020 8 minut temu, robert1991 napisał: Zrób np na 15 stopni i zobacz czy odczujesz na komforcie. a wtedy piec nie zużyje więcej peletu do ogrzania tej wody o 15 stopni niż jakby była histereza powiedzmy 5 stopni? bo różne już czytałem opinie i mam mętlik w głowie, jeden rabin powie tak, drugi powie inaczej Cytuj
besix Opublikowano 7 Listopada 2020 #10 Opublikowano 7 Listopada 2020 Taki rabin jak fizyka powie Ci tak , Nagrzanie bojlera do 58 stopni spowoduje większe straty wynikające z oddawania tej temperatury do otoczenia niż zagrzanie tego samego bojlera do temp 45 stopni. Przy histerezie 5 stopni zagrzejesz szybciej ale też szybciej będziesz musiał grzać znowu bo wystarczy że trochę wody zużyjesz i znów trzeba dogrzać , przy 15 stopniach histerezy musi dużo więcej wody zostać zużyte żeby znów trzeba było grzać. 1 Cytuj
daviid Opublikowano 9 Listopada 2020 Autor #11 Opublikowano 9 Listopada 2020 ustawiłem zadana temperaturę CWU na 45 stopni, histerezę na 15, na bojlerze termometr i tak pokazuje około 48/49/50 stopni także spoko, wiadomo, cieplejsza woda idzie do góry. zobaczymy, czy zmniejszy się zużycie pelletu. kolejne pytanie, czy ocieplić izolacja te rurki w kotłowni? Cytuj
daviid Opublikowano 9 Listopada 2020 Autor #13 Opublikowano 9 Listopada 2020 1 minutę temu, eliks napisał: Oczywiście że ocieplić. wszystkie czy tylko te przez które płynie ciepła woda? Cytuj
eliks Opublikowano 9 Listopada 2020 #14 Opublikowano 9 Listopada 2020 Wszystko oprócz wodociągu. Chyba że ma to robić za dodatkowy grzejnik, niektórzy w starych domach z grubymi rurami celowo tego nie ocieplali. Cytuj
daviid Opublikowano 9 Listopada 2020 Autor #15 Opublikowano 9 Listopada 2020 6 minut temu, eliks napisał: Wszystko oprócz wodociągu. Chyba że ma to robić za dodatkowy grzejnik, niektórzy w starych domach z grubymi rurami celowo tego nie ocieplali. ok, dziękuje pięknie za odpowiedź Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi