Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mój obecny komin ponad dachem ma ok 1,5 m (na przybudówce przy dużej połaci dachu sąsiedniego dlatego taki wysoki), z cegły która się rozchodzi i jest popękana. Otynkowałem go, ale chcę na wiosnę przemurować. Przez te pęknięcia przeciekała woda podczas bardzo obfitych deszczy, a to powodowało czarne plamy.

Pomysły są dwa:

1. cegła pełna klinkierowa na 2m wysokości + strażak

2. cegła pełna czerwona na 2m z 5 cm wełny + strażak

Problem z ociepleniem jest taki, że kilka cm od komina jest rynna budynku przyległego i raczej jest niemożliwe wciśnięcie tam 5cm wełny i jeszcze zaszpachlowanie.

Jednak obawiam się skraplania spalin chociaż palę sezonowanym (2 lata) drewnem, węgiel 25 Mj, od góry, na miarkowniku ciągu, na max 80 st C.

Jakieś podpowiedzi odnośnie tej sytuacji?

Opublikowano

Muruj tylko z pełnej cegły.  A ten kawałkek co biegnie rynna daj eps 2/3cm albo cos w ten deseń. Caly komin najtaniej wychodzi obić blachą a izolacja wełna 5cm. + jeśli masz strych nieocieplony - warto tam też ocieplic komin wełną bo on działa jak wielka chłodnica wychładzając jeszcze budynek

  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Zrobiłem (zrobiłem to tak fajnie brzmi...- zleciłem) Wymurowany z czerwonej cegły (w środek wkład) , obłożony styro chyba 2cm, siatka klej, na to płytki (a`la klinkier) i tak trzyma już kilka lat .-)

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.