Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ogrzewanie podłogowe w łazience 10 m2 ogrzewanej wylewki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Chce zrobić ogrzewanie podłogowe w łazience. Razem ogrzewanej wylewki będzie ok 10 m2. Węża wejdzie mi około 65-70 m2 (pierwszy raz układam podłogowe więc sobie rozrysowałem jak chce dać rurki i tak mi wyszło). Pytanie czy to pójdzie z jednego obiegu? A może zrobić dwa obiegi? A jeśli dwa to czy może wystarczyłyby na jednym RTL-u do którego podłączony byłby PEX 20 do niego RTL na 3/4" a potem rozgałęzienie na 2x16 PEX?

Opublikowano
15 godzin temu, michal1235 napisał:

ok 10 m2. Węża wejdzie mi około 65-70 m2

robisz łazienkę czy saunę ?  co jest w tej łazience jakiś rysunek poglądowy rozmieszczenia sprzętów ,kibel natrysk (kabina) pod nimi się nie układa podłogówki

Opublikowano

Witam @mironw wiesz jak przyjemnie jest stanąć gołą stopą na ciepłej płytce pod prysznicem :) . Nie ma żadnych przeciwwskazań ,żeby  nie można było robić podłogówki pod kabiną i ,,kiblem" trzeba tylko wiedzieć gdzie są położone rury w razie gdyby coś miało być montowane do podłogi .

Opublikowano
Godzinę temu, tomekb napisał:

wiesz jak przyjemnie jest stanąć gołą stopą na ciepłej płytce pod prysznicem

Oczywiście jeśli podłoga jest brodzikiem , chodziło mi  o kabiny akrylowe , czy kompakty , a nie kibelki wiszące na stelażach( choć i tu był bym ostrożny -jak montuje ktoś inny niż ten co robił podłogówkę ), czy odpływ liniowy w podłodze 

Godzinę temu, tomekb napisał:

trzeba tylko wiedzieć gdzie są położone rury w razie gdyby coś miało być montowane do podłogi

i tu czasem są schody , bo się fotek zapomniało zrobić albo przypadkiem skasowało

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Optymalnie dla RTLa to do 50mb. Rozrzedź to żeby było 50 jeśli jest jeszcze grzejnik w łazience a jak nie to podziel to na 2 pętle i na każdej RTL

Opublikowano

Podłogowe ułożone, wyszły mi pętle 30 i 34 metrów. Mam plan podłączyć to do JEDNEGO RTL-a. Zastanawiam się nie dałoby się tego również zasilić bez pompy przez zawór 3D, czyli schładzać zasilanie.

Opublikowano

Dasz jeden RTL i może będzie grzało dobrze a może nie. To wszystko żeby zaoszczędzić 100zl bo tyle kosztuje zawór z głowicą. Ja dasz zawór 3d to musi być pompa. I to wszystko podłączone równolegle z pompą CO- osobna pompa i zawór na 2 pętle- chyba nieopłacalne

• Zgadzam się 1