Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problem z kotłem Sas + bufor

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam posiadam kocioł Sas bio compact + bufor 500L moduł st555p

Mam problem z ustawieniem sterownika

Problem wygląda następująco

Ustawiam temperature górna na buforze

45 stopni

Temperatura dolna wynosi

65 stopni

Temperatura załączenia pomp 61 stopni

I problem wygląda następująco piec mi dogrzeje bufor i osiągnie temperatury na gorze i na dole przechodzi w tryb czuwania. I teraz po spadku temperatury na gorze bufora poniżej 45 stopni powinien się rozpalić i załączyć. Problem jest w tym że piec się rozpala już po spadku temperatury na buforze góra poniżej 60 i grzeje jeszcze raz bufor. Dlaczego tak jest ? Co jest tego przyczyną ? Czy to wysoka temperatura załączenia pomp? Chce miec temperature załączenia pomp wysoką bo nie chce żeby piec mielił na niskich temperaturach.

Edytowane przez steryd1234
Opublikowano

Witam.nie znam sterowania.ale każdy sterownik ma tryb pracy auto i ręczny (ciągły.manual)
Musisz mieć auto
I druga kwestia może nie masz ustawione że źródłem ogrzewanie nie jest kocioł a bufor.
Takie funkcje mam w swoim sterowniku Touch

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

A jaka masz ustawiona temperature na kotle i jaka jest histereza ? 

Opublikowano

A jaka ma temperature kociol jak sie wlacza 70/71 ? Jesli tak to wez ustaw histereze z 20stopni 

Opublikowano

Wyslij zdj instalacji .

Opublikowano
2 godziny temu, Grzechotnik napisał:

druga kwestia może nie masz ustawione że źródłem ogrzewanie nie jest kocioł a bufor.

To jest podstawa. I jak to ustawisz to zadana kotła nie ma znaczenia jak i histereza.

Opublikowano

Masz wlaczona ta opcje ? Screenshot_20201023-105237_eModul.thumb.jpg.41d430ec34cc2f1203b28a22eda52e74.jpg

Opublikowano

tak mam taką opcję zaznaczoną ewidentnie na wykresie zauważyłem że piec sie uruchamia jak na gorze bufora spadnie temperatura ponizej temperatury załączenia pomp. a ja chce zeby sie uruchamiał jak spadnie temperatura na buforze góra czyli u mnie to 45 stopni.

dołączam screen z wykresu z ostatniej doby.

123.png

Opublikowano

cos masz nie tak w instalacji

temp. co 50, temp. bufor góra 65

temp. co 42, temp. bufor góra 60

kocioł sie załączy i temp co wzrasta do 80st.

masz jakis zawór 3D do regulacji temp co?

ogólnie temperatura na co wyzsza niz na górze bufora

Moze wstaw schemat tej instalacji, bo ewidentnie masz cos skopane

13 godzin temu, steryd1234 napisał:

posiadam kocioł Sas bio compact + bufor 500L moduł st555p

nie wazne co posiadasz, wazne jak masz to wszystko spiete/pdłaczone

Opublikowano

Wszystko jest ok. Temperatura co w czuwaniu spada szybciej niż temperatura w buforze. Kocioł się załącza i po 2 godzinach dogrzewa bufor na gorze do 70 stopni dlatego taka wysoka temperatura.

Chodzi mi o inny problem. Dlaczego kocioł startuje jak wartośc bufora spadnie poniżej 60 stopni kiedy mam ustawioną temperature górna 45. I poniżej tej wartości powinien się dopiero uruchomić.

Opublikowano

ja wiem o co Ci chodzi, ale masz cos zryte w tej instalacji

23.10 godz. 2:00 bufor ok 76 a CO ponad 80. jakim cudem??????

Opublikowano

Już Ci tłumacze. Bufor się naładował do 70+ stopni na gorze. Piec przeszedł w czuwanie pozostała w piecu woda stopniowo w ciągu 10-20 minut nagrzała się tam do 80  stopni myślę że to normalne zjawisko.

Opublikowano

nienormalne jest aby temp. CO zasilana z bufora miała wyższą temperaturę niz bufor!!!

mam kocioł, mam bufor i mam CO mieszane. Nigdy ale to przenigdy temp. zasilania CO nie była, nie jest i nie będzie wyższa niż temperatura bufora.

narysuj schemat, bez tego nikt Ci nie pomoże

Opublikowano

A jaka masz ustawioną zadaną temperature? Przeciez piec gdy nagrzeje bufor do ustawionej temperatury to jak niby ma się schłodzić? W stanie spoczynku podnosi się temperatura bo wygrzany płaszcz wodny oddaje jeszcze jakieś tam ciepło i temperatura się podnosi mimo że płomień już wygasł. 

Instalacje mam wykonaną zgodnie z rysunkiem pieca identycznie jak na tym rysunku nie mam tylko grzejników. Sama podlogowka

IMG_20201023_211012.jpg

Opublikowano

W takim razie masz źle czujniki wpiete w instalację. Ten czerwony wykres powinien być w miarę płaski a czujnik być w miejscu nr13 z rysunku

Jesli masz tak jak poniżej to jest ok, a jak masz inaczej do test do ..... .

na schemacie brak 3D do ochrony powrotu

IMG_20201023_211012.thumb.jpg.f7c91f220f03d8df09e242057a0063ee.jpg

Opublikowano

Sprawdź czy nie masz pomylonych czujników....
Faktycznie skoki temperatury przy buforze się nie zdarzają... Wyjmij czujnik i sprawdź czy spada temperatura.

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
20 minut temu, steryd1234 napisał:

A jaka masz ustawioną zadaną temperature?

dowolna w przedziale 40-80 i nie jest to brane pod uwagę

przy zasilaniu z bufora

najważniejsze sa temp. bufora, a kocioł do nich sie dostosowuje

Dobra juz wiem co to jest to "temp. co" to jest temperatura kotła a nie CO.

Kolejna sprawa:

musisz włączyć obsługę bufora, a tego pewnie nie zrobiłeś.

to, ze instalacja ma byc zasilana z bufora to druga sprawa i jest niezależna od tej pierwszej

masz moduł ST-66B? sam sterownik 555p nie obsługuje bufora

Opublikowano (edytowane)

Czujnik co jest w fabrycznie wbudowany w piecu nie mogę sobie go tak o przenieść i niby dlaczego miałbym tak robić?

Mam moduł st66b i jest załączona opcja bufor. Poprostu dziwi mnie to że temperatura załączania pomp jest ustawiona na 61 stopni i poniżej tej temperatury piec się rozpala zamiast czytać poniżej wartość bufora góra. 

A jaka macie temperature załączenia pomp w instalacji z buforem? Ja ustawiłem 61 stopni tylko dlatego że mi wychładzala niższa temperatura strasznie piec. Poprostu chciałem zrobić tak że ładuje sobie bufor do 70 stopni na gorze. Podlogowka sobie chodzi  i pobiera sobie wodę az do czasu gdy na gorze bufora nie spadnie temperatura poniżej ,45 stopni. Piec się w tym momencie rozpala. Ale nie ładuje bufora odrazu od temperatury załączenia pomp (czyli od 45 stopni,) tylko od 60 stopni . Czyli pompa między piecem a buforem się odpala jak piec osiagnie temperature 60 stopni a nie 45. A jak ustawiam 60 stopni to piec się uruchamia gdy na buforze góra jest poniżej 60 stopni. Kicha straszna z tym sterownikiem nic nie jest zależne. 

Edytowane przez steryd1234
Opublikowano
7 minut temu, steryd1234 napisał:

Czujnik co jest w fabrycznie wbudowany w piecu nie mogę sobie go tak o przenieść i niby dlaczego miałbym tak robić?

bo to jest błędne oznaczenie, wszędzie nazywa się czujnik temp kotła. temp CO w Twoim wypadku do jest czujnik 13 w/g mojego rysunku a 17(błedny opis) w/g Twojego.

o buforze poczytaj tu

http://www.sas.busko.pl/pl/do-pobrania/send/228-tech-st-555-555p/424-tech-st-555-555p-instrukcja-obslugi

strona 30/31

ja jak to czytam, to nic nie rozumiem, to jest mocno pokręcone, jakieś histerezy temp. górnej i dolnej, jakieś podtrzymania itp. na penis to komu i czemu ma słuzyć.