Maq1 Opublikowano 1 Września 2020 #1 Opublikowano 1 Września 2020 Cześć Posiadam kocioł Skamp PV13 ze sterownikiem Bolecki SPPv2L. Sterownik nie obsługuje pracy zaworu 4D i chciałbym zastosować jakis "zewnętrzny" sterownik np Tech I-1 lub Bwc310. Ma ktoś doświadczenie z tymi sterownikami? Jak wyglada kwestia pompy? Ma ją uruchamiać sterownik kotła czy zaworu? Ewentualnie możecie polecić jakieś inne rozwiązanie? Cytuj
wiceqq Opublikowano 1 Września 2020 #2 Opublikowano 1 Września 2020 (edytowane) Od niedawna mam Techa i-1, pompa podłączona do sterownika. Fajne ma opcje, dużo parametrów pod siebie można ustawić, skok otwarcia zaworu itp. Uzupełnić trzeba czas całkowitego otwarcia zaworu z siłownika. Chronię powrót i jestem zadowolony. Jeszcze czujnik pogodowy muszę pociągnąć i się pobawić. Przy czym jestem początkującym palaczem więc niech ktoś bardziej fachowy się jeszcze wypowie. Pozdrawiam. Edytowane 1 Września 2020 przez wiceqq Cytuj
grostecki Opublikowano 1 Września 2020 #3 Opublikowano 1 Września 2020 Pompą niech steruje sterownik kotła. Na temat tego Techa co nieco wiem: Cytuj
Ryni Opublikowano 1 Września 2020 #4 Opublikowano 1 Września 2020 Tech wydaje się być lepszym wyborem, jest trochę bardziej rozbudowany i bez problemu uzyskasz wsparcie techniczne u producenta. Cytuj
gmaj22 Opublikowano 1 Września 2020 #5 Opublikowano 1 Września 2020 Czy pompa ma byc podłączona do sterownika kotła, czy sterownika zaworu zależy od wielu czynników, np. czym steruje zawó(podłogówką czy grzejnikami), jakie jest awaryjne działanie sterownika/ sterowników w przypadku przekroczenia temperatury awaryjnej kotła, typu oraz zabezpieczenia kotła. Cytuj
Maq1 Opublikowano 1 Września 2020 Autor #6 Opublikowano 1 Września 2020 (edytowane) W dniu 1.09.2020 o 15:18, gmaj22 napisał: Czy pompa ma byc podłączona do sterownika kotła, czy sterownika zaworu zależy od wielu czynników, np. czym steruje zawó(podłogówką czy grzejnikami), jakie jest awaryjne działanie sterownika/ sterowników w przypadku przekroczenia temperatury awaryjnej kotła, typu oraz zabezpieczenia kotła. Zawor steruje zasilaniem grzejników, kocioł posiada zawór bezpieczeństwa, insyalacja jest otwarta. Edytowane 8 Września 2020 przez Ryszard Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu Cytuj
gmaj22 Opublikowano 2 Września 2020 #7 Opublikowano 2 Września 2020 W SPP v2 czujnik temp. kotła jest zintegrowany z STB. Rozumiem, że jest oddzielna pompa CWU? Niemniej możesz podłączyć pompę do Techa, ale powinieneś ustawić go w funkcji "ochrony kotła", bo w funkcji "ochrony powrotu" nie otworzy awaryjnie zaworu w razie niekontrolowanego wzrostu temperatury na kotle. Przy grzejnikach i 4D wskazana dodatkowa pompa mieszająca i temperatura na kotle wyzsza o co najmniej 20-25 stopni od tej za zaworem. Lepszy byłby mieszacz 3D oraz pompa przewałowa, a jeszcze lepszym rozwiązaniem, zamiast Techa i mieszacza 3/4-D, zawory z głowicami termostatycznymi i pompa przewałowa za kotłem. Cytuj
CIHYMUR Opublikowano 3 Września 2020 #8 Opublikowano 3 Września 2020 Kolega gmaj22 ma rację. Popa kotłowa do ochrony powrotu włączona na stałe. Mieszacz 3D +termostaty na grzejniki i nie potrzeba żadnego urządzenia które kręci raz w lewo i prawo żeby ogłupiać sterownik od kotła. I destabilizować całą instalację. Ja tak mam wykonaną instalacje i wszystko cyka jak w szwajcarskim zegarku. Sterownik Cobra 2 rysuje prostą kreskę . Sterownik już masz więc nie komplikuj sobie życia i twojemu sterownikowi od kotła . Polecam skupić się i wykonać poprawnie instalacje niż wydawać pieniądze na niepotrzebne gadżety. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi