Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum o ogrzewaniu

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Miarkownik Esbe Czy Honeywell (zębiec Kwkd 22kw)?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Który wybrać? Pytam, gdyż na forum ktoś skarżył się na Honeywell (miał przewymiarowany kocioł) i zmienił na ESBE. Czy to ma jakieś znaczenie, który kupię?

Opublikowano

Bardzo dobrą opinię mają miarkowniki firmy Regulus

Opublikowano

potwierdzam,miałem regulusa w kamino 3, bezawaryjnie przez 8 lat i nadal służy nastepnęmu właścicielowi kotła, w U24 też jest fabrycznie regulus :)

Opublikowano

miałem tez Regulusa i tez sie sprawował przez 6 lat i nadal mam w nowym piecu na groszek ze stałym paleniskiem i dziala dobrze

Opublikowano
  • Autor

Kupiłem Honeywell Fr 124 na 3/4. Nie mieli Regulusa (szkoda) - a był to już 3 sklep w jakim szukałem. Zobaczymy jak się ten będzie sprawdzał bo zdania są podzielone.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

niestety regulus się z jakością zepsuł, zrobiony został ze świecącego "sera" :P i plastiku, wytrzymał 3 miesiące palenia, może chińczyki to robią teraz dla regulusa :)

Opublikowano

Mialem dokladnie ten sam dylemat.

Ja zakupilem ESBE. Decyzje, mimo ceny, pokierowalo to, ze robiony jest w Szwecji. Jezeli Szwedzi produkuja to w Chinach, to uwierz mi, maja duze wymogi co do jakosci. Wybor oazal sie trafny, bardzo szybko reaguje (mala bezwladnosc), udzwig 12N (okolo 1kg). Mimo, ze musialem przeniesc udzwig, az z drugiego konca pieca, daje rade bez probemu, nie obeszlo sie jednak bez ''odchudzenia'' dolnej klapki.

Jezeli jestes gotow wydac 160pln, to polecam.

Opublikowano

Regulusa ma trzeci sezon - OK.

Co do szwedzkiej jakości - OK

A bubel trafi się wszędzie. To statystyka, jeden na sto.

• 10 miesięcy temu...
Opublikowano

Jaki jest gwint ma miarkownik w tym Zębcu?

Opublikowano

W moim KWKD Regulus pracował przez około cztery miesiące po czym cały środek popękał - w poprzednim kotle U22 chodził przez cały sezon grzewczy i chyba u innego właściciela pracuje nadal.

Obecnie mam Honeywella i jest ok. Jakość wykonania zdecydowanie lepsza od Regulusa. W środku elementy w całości wykonane z jakiegoś mosiądzu a nie z tandetnego tworzywa.

Opublikowano

A ja się zastanawiam nad miarkownikiem Unister do kotła Ogniwo S6Sw 13 kW. Czy zakładanie miarkownika w takim kotle jest możliwe i ma sens? Jeśli tak, to czy Unister to dobry wybór?

Opublikowano

A który z miarkowników ma największy sens;) ?

Opublikowano

Wystarczy zwykły mechaniczny miarkownik, który jest 4x tańszy od tego elektronicznego Unistera.

Ludzie chwalą np. Regulusa.

Opublikowano

Jeżeli masz nadmiar gotówki to kup Unistera - plus dla niego za to, że w przypadku braku prądu klapka w kotle zamknie się od razu

Opublikowano

Plus, ale chyba dla instalacji która nie działa opcjonalnie grawitacyjnie. (moja np. działa :P )

Więc dla grawitacyjnej raczej lepszy jest mechaniczny (pompka się wyłączy) ale kocioł będzie śmigać na samym miarkowniku , ja mam fabrycznie z kotłem mechanicznego Honeywella.

pozdrawiam

Opublikowano

Niestety, u mnie grawitacyjnie można ogrzewać tylko poddasze. Kotłownia na poziomie parteru, więc dla mnie, z tego co radzicie Panowie, lepszy będzie elektroniczny.

Dziękuję za rady:)

Opublikowano

No to albo kiepski instalator robił, albo nie chciała Pani grawitacji. (ja też mam kotłownię na parterze i nie ma to żadnego znaczenia)

pozdrawiam

Opublikowano

To wychodzi, że kiepski instalator. I ja doszłam do wniosku, że nie najwyższych lotów:( Ale o tym wcześniej nie wiedziałam. Grawitacyjnie chciałam, ale usłyszałam, że się nie da:( Więc kiedy nie będzie prądu, będziemy musieli siedzieć na górze.

pozdrawiam

Opublikowano
Jeżeli masz nadmiar gotówki to kup Unistera - plus dla niego za to, że w przypadku braku prądu klapka w kotle zamknie się od razu

A po co ma sie zamykać od razu?

Może ktoś przedstawić jakiś scenariusz uzasadniający tę "funkcję"?

Opublikowano

Vernal w moim przypadku jest to wskazane z uwagi na to, iż mam mały układ otwarty połączony wymiennikiem płytowym z układem zamkniętym. Zamknięcie klapki powoduje zaduszeni kotła przy braku zasilania. Kto ma grawitację ten nie ma problemu.

Opublikowano

No nie wiem czy jest wskazane.

Robiłeś prostą symulację sytuacji awaryjnej?

Opublikowano

Witam wszystkich, właśnie nabyłem Regulator ciągu Regulus RT3.

No i nie wiem jak to coś ustawić.W instrukcji jest wprawdzie wytłumaczone,ale gdy ustawie tak jak piszą,na60 i chcę ustawic na 90 to miarkownik się opuszcza.USTAWIAM NA CZERWONEJ SKALI DO STRZAŁKI Z TYŁU APARATU. proszę opomoc ;)

Opublikowano

Miarkownik masz wkręcony pionowo czy poziomo?