Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Między bajki można włożyć teorię, że taki dom wybuduje się za 20 tysięcy.

Wiec mam pytanie. Jaki jest realny koszt budowy takiego domu murowanego? Chciałbym mamie postawić taki na stare lata, sprzedając molocha 120m2, którego tylko trzeba ogrzewać.

Opublikowano

A za co chcesz matkę ukarać na te stare lata? Zamiast kombinować jak zarobić na zamianie mieszkania, dorzuć jej do ogrzewania.

Opublikowano

Jeżeli kochasz i szanujesz Twoją mamę to jest proste ,bierzesz mamę do siebie , nic dodać nic ująć, ja bym tak postąpił.

Opublikowano

Wyjeżdżam prawdopodobnie za granicę. A mama ma dość latania i ścierania kurzy w całym domu. Dlaczego krzywda? Z chęcią sam bym w takim zamieszkał z zaadoptowanym poddaszem. Jak ktoś chcę brać kredyt na 30 lat niech sobie bierze i chwali się 350m2 przed sąsiadami.

Aaa. I nie dorobienie na zmianie mieszkania, bo pozostałość byłaby jej zabezpieczeniem na stare lata. ;) Ale przed kim ja się tłumaczę. Byliście w takim domu, macie? Czy jak zwykle pisanie byle coś napisać?

• Lubię to 1
Opublikowano

:D

Idea bardzo dobra. Takie domy buduje się bez zezwolenia a ile to kosztuje to poszukaj gotowych projektów z wyliczeniami.

Widziałem ostatnio taki domek z prefabrykatów drewnianych i całkiem ładnie wyposażony.

Stawia się to w kilka dni na wcześniej przygotowanym fundamencie.  Poszukaj w necie albo na alle....

Opublikowano

Na  samotną  starość to tylko mieszkanie w  bloku, i to tak do 1 pietra. Odpada sprzatanie wokól domu, odśnieżanie, wystawianie śmieci i.t.p.

Opublikowano (edytowane)

Mieszkanie w bloku odpada. Mama zwariowałaby mając za ścianą obcych. I chce mieć kawałek ogródka.

Jak na razie jeszcze nie ma 60. ;) Więc to jeszcze nie starość. Na starość już będzie mieszkać ze mną.

Edytowane przez MistrzMasarski
Opublikowano

Tylko zrób 35+ poddasze, coś jak robi mój znajomy, dom na gotowo z elektryka, hydrauliką, ociepleniem, łazienką ok. 115 000zl wychodzi

received_1594744237354076.jpegreceived_340747923764365.jpegreceived_587258225293589.jpegreceived_327326145307315.jpegreceived_677708846157108.jpegreceived_821150871754744.jpeg

Opublikowano

Wełny możesz napchać ile chcesz, a że drewniany, kwestia gustu. U nas kilka teraz takich domów całorocznych powstało.

Opublikowano
2 godziny temu, MistrzMasarski napisał:

Patrząc nawet na gust, to dla mnie letniskowy 

Tu masz rację, no są jeszcze inne projekty, chciałem Ci tylko pokazać mniej więcej jak to wygląda i ile kosztuje.

Gość berthold61
Opublikowano

Na jutubie jest gościu co drugi taki dom murował nazwa kanału    dom za 25 tys zł ,  pierwszy domek z meblami szambem łazienką kuchnią  kosztował go nieco ponad 60 tys na gotowo drugi w stanie surowym z dachem ale bez okien ok 18 tys zł , on też sprzedaje gotowe projekty a ma ich chyba 6 szt po 199 zł , ja mam dom dosyć duży i nie ukrywam że bardziej by mi pasował taki do 35 z użytkowym poddaszem bo ten domek da się przekształcić na normalny dom ale to kosztuje od 2,5 tys do 4,5 tys zł ale to i tak pikuś w razie budowy na pozwolenie . 

Opublikowano

Bo ten film na YT to już ma kilka lat. 

Opublikowano

Może i bujda ale niewątpliwie tańszy w budowie od takiego 130 m2 i tańszy w utrzymaniu. A ile by kosztował? do 100k pod klucz, o wiele mniej gdybyś budował systemem gospodarczym i wiekszość zrobił sam.  Zawsze możesz rozbic poszczególne prace na etapy np. budowa fundamentów,ścian,dachu,elektryka,hydraulika itp.  Przy takim małym domu przeciętny Polak wezwałby pewnie do roboty tylko elektryka i dekarza, reszta to kwestia czasu i ew pomocników do roboty.

Gość berthold61
Opublikowano
21 godzin temu, MistrzMasarski napisał:

Dla mnie właśnie ten kanał to bujda. Dlatego pytam, może ktoś budował. 

Wyjaśnij dlaczego bujda ?

• 1 rok później...