młody4444 Opublikowano 6 Sierpnia 2020 #1 Opublikowano 6 Sierpnia 2020 Witam wszystkich. Od jakiegoś czasu borykam się z problemem strzelającej CIEPŁEJ wody z kranów na zimnej wszystko jest dobrze. Instalacja jest w domu jednorodzinnym, zasilanie wody z ziemi zabity filtr, pompa 3 stopniowa wimest i zbiornik 300l włącza się przy 2,2 bar a wyłącza przy 4,2 bar poduszka powietrzna w porządku . Bojler na ciepłą wode 120 l z cyrkulacją w lato cały czas woda grzana grzałką z termostatem, w zime piec (kopciuch). Strzelanie jest najczęstsze rano po całej nocy jakby się jego nazbiera musi się wtedy wystrzelać wyprychać około 25 sekund pużniej jest już w miare dobrze w dzień też czasami strzela . Wymieniłem zawór zwrotny zasilający bojer z grzałką w w wode , nic nie pomogło, może są zbyt duże wachania ciśnienia ??? miał ktoś podobny problem , to jest naprawde uciążliwe??? czekam na jakieś odpowiedzi :) Cytuj
sambor Opublikowano 6 Sierpnia 2020 #2 Opublikowano 6 Sierpnia 2020 Brak naczynia przeponowego na wejściu do bojlera Cytuj
młody4444 Opublikowano 6 Sierpnia 2020 Autor #3 Opublikowano 6 Sierpnia 2020 Kolego Sambor, mógłbyś mi bardziej wyjaśnić???Te naczynie ma być wpięte w instalacje ciepłej wody zaraz po wyjściu z bojera??? Cytuj
sambor Opublikowano 6 Sierpnia 2020 #4 Opublikowano 6 Sierpnia 2020 (edytowane) Na szybko Naczynie do CW 10bar, 8-12l pojemności. Na rys brak jeszcze zaw bezpieczeństwa 6bar między bojlerem a naczyniem Edytowane 6 Sierpnia 2020 przez sambor Cytuj
młody4444 Opublikowano 6 Sierpnia 2020 Autor #5 Opublikowano 6 Sierpnia 2020 Schemat bardzo jasny już wiem o co chodzi... Na dniach postaram się to zamontować i dam znać jak sprawa wygląda.Porzdrawiam Cytuj
gmaj22 Opublikowano 7 Sierpnia 2020 #6 Opublikowano 7 Sierpnia 2020 17 godzin temu, sambor napisał: Brak naczynia przeponowego na wejściu do bojlera Ewentualnie brak powietrza "buforowego" w naczyniu , pęknięta membrana. U kolegi jak widać brak jest naczynia, więc sprawa oczywista, ale powyższa informacja przyda się na pewno innym. Cytuj
młody4444 Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Autor #7 Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Witam po dłuższej przerwie. Zamontowałem te naczynko przeponowe dopiero przedwczoraj ( pilny wyjazd służbowy ) i prawie nic nie pomogło dalej strzelało, tyle że dopiero wczoraj pomyślałem że jest w nim zbyt dużo powietrza ponieważ fabrycznie ma nabite 4.5 bar i nie spełnia swojej roli ponieważ w układzie panuje ciśnienie około 3 bar, wczoraj spuściłem do 2 bar i jakby się uspokoiło wieczorem i rano nie było już strzelań. Zobacze co będzie się działo przez najbliższe dni i dam znać, oby pomogło. Cytuj
sambor Opublikowano 26 Sierpnia 2020 #8 Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Ciśnienie w naczyniu na "sucho" powinno być ok 2,5-2,8 bara. Cytuj
młody4444 Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Autor #9 Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Rozumiem, jutro jeszcze raz skontroluje ciśnienie i zobacze czy nie strzela woda. Kolego sambor jestem Ci wdzięczny ponieważ naprowadziłeś mnie na właściwy trop. Żaden z moich hydraulików nawet nie wsponiał o tym naczyniu twierdząc, że wina leży po stronie zbyt napowietrzonej wody z ziemi. Sprawdze jeszcze raz z tym ciśnieniem i dam znać. Pozdrawiam Cytuj
młody4444 Opublikowano 1 Września 2020 Autor #10 Opublikowano 1 Września 2020 Witam. Po wyrównaniu ciśnienia do koło 2 bar problem ustał :):):) Dziękuje za porady:) zimne piwko kolegom się należy :) Cytuj
Rafciop Opublikowano 1 Września 2020 #11 Opublikowano 1 Września 2020 W dniu 7.08.2020 o 10:57, gmaj22 napisał: Ewentualnie brak powietrza "buforowego" w naczyniu , pęknięta membrana. U kolegi jak widać brak jest naczynia, więc sprawa oczywista, ale powyższa informacja przyda się na pewno innym. Czy brak naczynia przeponowego może skutkować także przerwami w dostawie wody zarówno ciepłej jak i zimnej wody użytkowej? Zdarzają mi się przerwy w dostawie tak po 2-10s. co jakiś czas i przypuszczam, że woda dostarczana jest zapowietrzona. Cytuj
gmaj22 Opublikowano 2 Września 2020 #12 Opublikowano 2 Września 2020 A zawór zwrotny na zimnej wodzie jest? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi