Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ciepła woda strzela z kranów

młody4444

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. Od jakiegoś czasu borykam się z problemem strzelającej CIEPŁEJ wody z kranów na zimnej wszystko jest dobrze.  Instalacja  jest w domu jednorodzinnym, zasilanie wody z ziemi zabity filtr, pompa 3 stopniowa wimest  i zbiornik 300l włącza  się przy 2,2 bar a wyłącza przy 4,2 bar poduszka powietrzna w porządku  . Bojler na ciepłą wode 120 l z cyrkulacją w lato cały czas woda grzana grzałką z termostatem,  w zime piec (kopciuch). Strzelanie jest najczęstsze  rano  po całej nocy jakby  się jego nazbiera  musi się wtedy wystrzelać wyprychać  około 25 sekund pużniej jest już w miare dobrze w dzień też czasami strzela . Wymieniłem zawór zwrotny zasilający bojer z grzałką  w w wode , nic nie pomogło, może są zbyt duże wachania ciśnienia ??? miał ktoś podobny problem , to jest naprawde uciążliwe??? czekam na jakieś odpowiedzi :)

17 godzin temu, sambor napisał:

Brak naczynia przeponowego na wejściu do bojlera

Ewentualnie brak powietrza "buforowego" w naczyniu , pęknięta membrana. 

U kolegi jak widać brak jest naczynia, więc sprawa oczywista, ale powyższa informacja przyda się na pewno innym.

• 3 tygodnie później...

Witam po dłuższej przerwie. Zamontowałem te naczynko przeponowe dopiero przedwczoraj ( pilny wyjazd służbowy ) i prawie nic nie pomogło dalej strzelało, tyle że dopiero wczoraj pomyślałem że jest w nim zbyt dużo powietrza ponieważ fabrycznie ma nabite 4.5 bar i nie spełnia swojej roli ponieważ w układzie panuje ciśnienie około 3 bar, wczoraj spuściłem do 2 bar i jakby się uspokoiło wieczorem i rano nie było już strzelań. Zobacze co będzie się działo przez najbliższe dni i dam znać, oby pomogło.

Rozumiem, jutro jeszcze raz skontroluje ciśnienie i zobacze czy nie strzela woda. Kolego sambor jestem Ci wdzięczny ponieważ naprowadziłeś mnie na właściwy trop. Żaden z moich hydraulików nawet nie wsponiał o tym naczyniu twierdząc, że wina leży po stronie zbyt napowietrzonej wody z ziemi. Sprawdze jeszcze raz z tym ciśnieniem i dam znać. Pozdrawiam

W dniu 7.08.2020 o 10:57, gmaj22 napisał:

Ewentualnie brak powietrza "buforowego" w naczyniu , pęknięta membrana. 

U kolegi jak widać brak jest naczynia, więc sprawa oczywista, ale powyższa informacja przyda się na pewno innym.

Czy brak naczynia przeponowego może skutkować także przerwami w dostawie wody zarówno ciepłej jak i zimnej wody użytkowej? Zdarzają mi się przerwy w dostawie tak po 2-10s. co jakiś czas i przypuszczam, że woda dostarczana jest zapowietrzona. 

A zawór zwrotny na zimnej wodzie jest?