Skocz do zawartości
IGNOROWANY

TERMET GOLD PLUS 1F 20KW CZY 25KW + 140L CWU

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Posiadam dom do ogrzania ok. 170m2 ( 110m2 podlogowki + 6 grzejnikow ) + rodzina 6 osobowa z dwoma lazienkami. Wybor padl na termeta. Pytanie czy 25kw czy wystarczy 20kw ? Czy zbiornik 140L wystarczy ? Czym rozdzielic te dwa obiegi ? Sprzeglo hydrauliczne ? Dom docelowo bedzie ocieplony 20cm styropianem - dom pietrowy jednak piwnica nieogrzewana.

Opublikowano

Odnośnie mocy kotła ,to na podstawie skromniej wiedzy i doświadczenia powiem, że obydwa kotły posiadają tą samą moc minimalną (a to jest najważniejsze podczas zim jakie teraz mamy) ,dodatkowo ten 25 kW posiada większy wymiennik i właśnie taki zastosowałem u siebie.

Odnośnie zasobnika,to może być na styk,albo za mały jak jest duże zapotrzebowanie na CWU,jak nie ma problemu z miejscem,to bardziej taki 200-250L z odpowiednio wydajną wężownicą, żeby przerwy na ogrzewanie gobyły jak najkrótsze.

Rozdzielenie obiegów-jak najbardziej sprzęgło, tylko jeszcze pytanie,czy to będzie nowa instalacja,czy już kiedyś działała tylko z innym źródłem ciepła? Bo trzeba zastosować układ mieszający do podłogowki , najlepiej sterowany pogodowo. Opisz proszę co już masz i jakie oczekiwania.

Opublikowano

Dzieki za odpowiedz.

Zgadzaz się oba startują z tą samą minimalną mocą. Tylko pytanie czy jeśli piec będzie przewymiarowany to nie będzie spalał więcej gazu ? 

Mocniejszy piec byłby zapewne korzystniejszy do CWU bo do ogrzewania do pewnie połowa mocy pieca wystarczy.

Instalacja podłogowa jest nowa natomiast instalacja pod grzejniki jest stara... stare rury i całość podłączone na chwilę obecną do kopciucha... powrót i zasilanie to rury chyba 1 i 1/2 cala ... A czego oczekuje ? Podłogówkę będę sterować na rozdzielaczu zaworami - termostaty umieszczane w każdym pokoju. Natomiast grzejniki to chyba też termostaty pozakładane na grzejniki. 

Opublikowano
57 minut temu, cemelson napisał:

Tylko pytanie czy jeśli piec będzie przewymiarowany to nie będzie spalał więcej gazu ? 

Kocioł o większej mocy ma większy wymiennik, czyli z tej samej ilości spalonego gazu odda do instalacji więcej ciepła.

Opublikowano

Jeżeli oba kotły mają tą samą moc minimalną to ten większy nie może spalać więcej gazu, teoretycznie z powodu większego wymiennika powinien mieć większą sprawność przy tej samej mocy (niedawno założyłem taki sam u szwagra,gdzie wcześniej był atmosferyk).

Odnośnie podłogowki,to przemyśl dobrze bo nie za bardzo widzę sterowanie nią przez termostaty i siłowniki. Taki rodzaj ogrzewania ma bardzo dużą bezwładność i jak dla mnie ( z autopsji,dom rodzinny 240m2 oraz aktualny 50m2+ reszta grzejniki) to tylko sterowanie pogodowe i praca 24/7 .

Nie licz na jakieś nocne obniżenia oraz oszczędności z tym związane,to nie promienniki podczerwieni.

Moja propozycja jest taka, kocioł na wbudowanym sterowaniu pogodowym z krzywą dobraną pod istniejącą instalację grzejnikową,za nim sprzęgło, osobna pompa na grzejniki oraz osobna grupa mieszająca do zasilania rozdzielacza (y) z siłownikiem sterowanym pogodowo.

Opublikowano

A jesli chcialbym uzyskac mniejsza temp w np. sypialnii to przez sterowanie tylko i wylacznie rotametrem skoro silowniki sa zbedne?  Dla mnie kurcze bardzo jest wazne zeby nie placic ogromnych rachunkow za gaz. A przy mieszanej instalacji mam duzy strach. 

Dodatkowo ... Rury (pex) od ogrzewania + cwu i cyrkulacji przechodza u mnie przez fundament, ktory jest z kamieni... Wiadomo ze beda tam duze straty ciepla. Mocno to sie odbije na rachunkach za gaz? 

Opublikowano
3 minuty temu, cemelson napisał:

jesli chcialbym uzyskac mniejsza temp w np. sypialnii

To musisz już 5-7h wcześniej wyłączyć to pomieszczenie.

Pamiętaj że ponowne podgrzanie tego pomieszczenia zje więcej gazu niż trzymanie  jednej temp w tym pomieszczeniu, jednym słowem nie warto .

5 minut temu, cemelson napisał:

Rury (pex) od ogrzewania + cwu i cyrkulacji przechodza u mnie przez fundament, ktory jest z kamieni... Wiadomo ze beda tam duze straty ciepla. Mocno to sie odbije na rachunkach za gaz? 

Rury w przejściu muszą być oddzielone od fundamentu izolacją!

Jakie będą straty z powodu braku izolacji nie wiadomo, ale mogą być do 10% przesyłanego ciepła.