mik90 Opublikowano 26 Czerwca 2020 Autor #27 Opublikowano 26 Czerwca 2020 To nie mam pojęcia dlaczego? Wydaje mi się, że ciąg kominowy jest ok, bo generalnie w ciągu sezonu wszystko działa ok. Co mogę jeszcze sprawdzić/poprawic? Dodam, że klapka w wentylatorze podniesiona na stale, do kotłowni nawiec fi 200, więc może powietrze, które przepływa coś tam podniesie temp? Generalnie palenisko nawet w nadzorze ma znaczny żar. Nie wygasa. Cytuj
HarryH Opublikowano 27 Czerwca 2020 #28 Opublikowano 27 Czerwca 2020 No to nic nie zrobisz. Do 80C nic się nie dzieje, potem załączają się pompki do schłodzenia kotła. Cytuj
mik90 Opublikowano 27 Czerwca 2020 Autor #29 Opublikowano 27 Czerwca 2020 Myślę że PID "uczył się" na trybie letnim bo sytuacja która opisałem miala miejsce przez kilkanaście godzin od przejścia na tryb letni. Wczoraj wieczorem minęło 24h i tej nocy temp. trzymają się w zakresie 69-71 st. Więc myślę że będzie dobrze. Cytuj
HarryH Opublikowano 27 Czerwca 2020 #30 Opublikowano 27 Czerwca 2020 No to jest dobrze, nawet bardzo jak na tak dużą moc. Cytuj
sambor Opublikowano 27 Czerwca 2020 #31 Opublikowano 27 Czerwca 2020 Warto sprawdzić jak będzie się zachowywała mieszanka ekogroszku z biomasą np dodać do zbiornika zrębki lub taniego pelletu - powinno być lepiej. Cytuj
HarryH Opublikowano 27 Czerwca 2020 #32 Opublikowano 27 Czerwca 2020 Nie będzie lepiej, bo wymiennik jest ogromny i temperatura spalin jest grubo poniżej 100C. Zgnoi sobie kocioł takimi eksperymentami. Wiem, bo sam wszedłem na minę z takim peletowymi domieszkami-nie idź tą drogą. Ale już chyba wiesz, że węgiel i działanie wg dtr jest słuszne. Cytuj
sambor Opublikowano 27 Czerwca 2020 #33 Opublikowano 27 Czerwca 2020 (edytowane) 3 godziny temu, HarryH napisał: działanie wg dtr jest słuszne. Niesamowicie światły wniosek, z niego wynika, że albo DTR-ki się polepszyły, albo na forum już nikt nie chce się bawić w odpowiedzi bardziej rozwinięte. Całymi latami ludzie palili latem w podajnikach , często dużo gorszych niż obecne i raczej nie było z tym problemu. A teraz nagle wymyślacie FL-e, cuda wianki - potrzeba słabszego paliwa to przecież dodanie biomasy osłabi moc paliwa, a temp i tak będzie przeciągać w górę- taki palnik nie może przerwać swojej pracy ot tak - musi przejść przez cały cykl wygaszania , a przy niewielkiej pojemności wodnej kotła i braku odbioru przez instalację temp kotła musi wzrosnąć nad zadaną i to o kilka dobrych stopni. Edytowane 27 Czerwca 2020 przez sambor 2 Cytuj
mik90 Opublikowano 27 Czerwca 2020 Autor #34 Opublikowano 27 Czerwca 2020 No właśnie sek w tym że nie ma potrzeby słabszego paliwa. Na słabszym żar przygasał i zamiast się palić to się dymiło. Na mocnym paliwie dymu brak a na retorcie konkret żar... Przebija o ok. 7-8 stopni od zadanej. PID radzi sobie doskonale. Cytuj
mikkei Opublikowano 27 Czerwca 2020 #35 Opublikowano 27 Czerwca 2020 Kolego dlaczego nie zastanowisz sie wyłączyć to całe dziadostwo i właczyć grzalkę? 1, Przestaniesz nas truć 2. Oszczedzisz sobie nerwów 3. Wiadomo - powiesz cena prądu mnie zrujnuje - to zainwestuje 2 tys zł w najprosztszy solar - postawiony nawet nie na dachu ale obok domu na podłożu. Wodę to grzeje nawet od lutego. W okresie od połowy marca piec wogóle nie dziala bo takie coś potrafi nagrzać cały boiler 200l do 75;c nawet na samym dole i dzieje sie od rana do godz 14 . Trzeba iść do przodu a nie grzebać w gównianym weglu w lato. https://allegro.pl/oferta/zestaw-solarny-kolektor-1x-eco-2-8-bez-zasobnika-9396772865 1 1 Cytuj
Witek-z-Ulicy Opublikowano 27 Czerwca 2020 #36 Opublikowano 27 Czerwca 2020 2 minuty temu, mikkei napisał: Kolego dlaczego nie zastanowisz sie wyłączyć to całe dziadostwo i właczyć grzalkę? 1, Przestaniesz nas truć ,, Nareszcie jakiś rozsądny głos. Cytuj
Gość Trener40 Opublikowano 27 Czerwca 2020 #37 Opublikowano 27 Czerwca 2020 20 minut temu, mikkei napisał: Ad1. Wodę to grzeje nawet od lutego. Ad2. W okresie od połowy marca piec wogóle nie dziala bo takie coś potrafi nagrzać cały boiler 200l do 75;c nawet na samym dole i dzieje sie od rana do godz 14 Ad1. Chyba na tyle żeby sobie susiaka umyć :), ale nie żeby zapewnić ciepłą wodę dla rodziny ( zmywanie /kąpiel) Ad2. A to już wyobraźnia... No chyba, że ktoś w ogóle nie korzysta z cieplej wody przez 3 dni, to dobije do 75st. ( MOŻE DOBIJE) Przy normalny poborze cieplej wody nie ma takiej opcji. Głupoty piszesz, albo naczytales się za dużo reklamy. Cytuj
Wello Opublikowano 28 Czerwca 2020 #38 Opublikowano 28 Czerwca 2020 14 godzin temu, mikkei napisał: Wodę to grzeje nawet od lutego. W okresie od połowy marca piec wogóle nie dziala bo takie coś potrafi nagrzać cały boiler 200l do 75;c nawet na samym dole i dzieje sie od rana do godz 14 . Trzeba iść do przodu a nie grzebać w gównianym weglu w lato. Potwierdzam. Sam mam dwa panele i bojler 300l z dwiema wężownicami od ponad 10 lat. U mnie podobnie jak u Kolegi mikkei, dolna wężownica w lutym dół bojlera potrafi dogrzać do 30*C. Niby mało ale zawsze to lepiej niż stałe 10*C od dołu do połowy bojlera. Przykład z dzisiaj, do godziny 13. cały bojler solary dogrzały mi do 70*C. Przed chwilą (g. 14.), jak byłem w piwnicy to poma już nie pracowała bo na solarach i w bojlerze było 75*C. Tyle wody o takiej temperaturze wystarczyłoby mi na cały jutrzejszy dzień nawet gdyby było cały czas pochmurno. Dopiero pojutrze musiałbym załączyć grzałkę (mam PV od tego roku). 14 godzin temu, Trener40 napisał: Ad1. Chyba na tyle żeby sobie susiaka umyć :), ale nie żeby zapewnić ciepłą wodę dla rodziny ( zmywanie /kąpiel) Ad2. A to już wyobraźnia... No chyba, że ktoś w ogóle nie korzysta z cieplej wody przez 3 dni, to dobije do 75st. ( MOŻE DOBIJE) Przy normalny poborze cieplej wody nie ma takiej opcji. Głupoty piszesz, albo naczytales się za dużo reklamy. 200l jak u Kolegi mikkei by u mnie nie wystarczyło na cały jutrzejszy dzień, ale od czego jest grzałka. Moja rodzina to 2+2 i nie oszczędzamy specjalnie ciepłej wody. Wystarczy policzyć ile to jest energii i czasu puszczania ciepłej wody o temp. 37*C podczas kąpieli. Odnoszę wrażenie, że Kolega Trener40 nie ma solarów, ani nigdy nie widział poprawnie pracującej instalacji. Cytuj
Gość Trener40 Opublikowano 28 Czerwca 2020 #39 Opublikowano 28 Czerwca 2020 No to odnosisz złe wrażenie :) Jeszcze mogłeś napisać ile gorącej wody zostało z poprzedniego dnia, bo to jest istotne... Pisząc " bojler został dogrzany do 75 st o godz 14-ej" , to tak jakby całe 300L zostalo dogrzane od 15 st do 75 w kilka godzin... Takie pisanie jest mało wiarygodne i mija się z prawdą.. Wylej te całe 300L na maxa i wtedy się pochwal wynikiem jaki uzyskasz o godz 14-ej. :) Cytuj
Wello Opublikowano 28 Czerwca 2020 #40 Opublikowano 28 Czerwca 2020 Szukasz dziury w całym i łapiesz za słówka, próbując udowodnić mi, że wyimaginowałem sobie moją instalację solarną i efekty jej działania. Kilka dni temu jak był przełom pomiędzy dniem całkowicie zachmurzonym, a dniem słonecznym, to miałem nagrzaną górną połówkę bojlera samą grzałką do 50*C. Wiedziałem, że następny dzień będzie słoneczny więc wyłączyłem grzałkę wieczorem, a temperatura spadła do rana do ok. 40*C w górnej połówce. Dolna miała ok. 15*C. Następnego dnia solary dogrzały cały bojler do 70*C. Nie będę teraz liczył ile solary wpompowały energii w bojler bo to nie istotne. Jeśli masz swoją instalację, to pochwal się nią i jej efektami/wydajnością. Nie muszę wylewać 300l, wystarczy to policzyć: 300*4,2*60/3,6=21kWh. Wystarczy jeden słoneczny dzień czerwca żeby cały bojler ogrzać z 15*C do 75*C. Zawsze gdy kończę zimowy sezon grzewczy i zanim go zacznę, to jeszcze mi się nie zdarzyło żeby mi zabrakło ciepłej wody, nawet jeśli przez kilka dni nie ma słońca i grzeję tylko grzałką 1,5kW. Cytuj
mikkei Opublikowano 30 Czerwca 2020 #41 Opublikowano 30 Czerwca 2020 @Wello u nas w tym roku były dotacje i do baniaków 300 montowali 3 panele co daje razem ok((3m2 )- mysle ze dla twojej rodziny to by wystarczyło i by ci nigdy nie brakowało. Mój szwagier jest hydraulikiem i ma zamontowany do baniaka 300l i 1 kolektor 2.4m2 i to jest za mało przy rodzinie 2+2 - u niego temp wody jest 55-60 max u góry na dole też pod 45 u mnie pod 70. Co do wylewania całej wody - chyba u mnie musiało by sie kąpać z 6-7 osob aby wypompowali to . Przy ładnej pogodzie 100l (dolna połowa zbiornika do połowy) solar nagrzał z 15 do 75; zresztą u mnie solar zaczyna już działać teraz od 6.50 (dach na wschód z południem) góra cały czas jest ponad 65 i nie spada nigdy. Każdy jest mądry ale nie ma co cwaniakować. Ja ma to z dotacji i szczerze wolałbym teraz wziąść wiecej fotowoltaniki niż te solary - z nimi jest kłopot że jak nie ma nikogo w domu lub osoby sa na wyjeździe albo na urlopie to jest problem z odbiorem ciepła z boilera - jest go za dużo i teraz juz wiem że lepiej isc w fotowoltanikę - to zawsze produkuje prąd a można go wykorzytać jak sie chce. 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi