Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Piec na ekogroszek i piecyk gazowy?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam mały problem i szukam pomocy.

Planuję wymianę pieca na piec na ekogroszek. Dodatkowo podłącze do niego baniak na wodę. Planuję usunąć piecyk gazowy z łazienki i przenieść go do piwnicy. Hydraulik namawia mnie żeby podłączyć do baniaka piecyk gazowy i dzięki temu dodatkowo grzać nim wodę wodę. Ok to rozumiem. Ale dodatkowo namawia mnie na podpięcie pieca w ten sposób by ogrzewać nim dom. I tu mam zagwozdkę. Czy to się opłaca i ma sens? Mam stary dom, ocieplony ale jednak z lat 90. Kaloryfery mam żeliwne, rury wiadomo grube. Co o tym myślicie? Zdecydować się na coś takiego, podłączać centralne pod gaz? Koszt takiego podpięcia wycenił na ok 6tyś. Nie ukrywam, że ze względów finansowych wolę dać tylko 2tyś za podpięcie do samego baniaka. Proszę o jakieś rady bo sama już nie wiem, osobiście nie widzi mi się to, ale nie jestem specjalistką..

Dziękuję za wszystko odpowiedz:)

Pozdrawiam :)

Opublikowano

Aby skorzystac z dobrodziejstwa gazu, musisz miec kaloryfery odpowiednio dobrane do temp. Zasilania tj.maks 55, aby wykorzystac kondensacje, masz zeliwne kaloryfery, nie wiem ile maja zeberek, nalezaloby sprawdzic kazde pomieszczenie i sprawdzic cxy przy temp.do 55 stopni osiagna odpowiednia moc aby w domu bylo cieplo

1. Sprawdz na cieplowlasciwe.pl jakiego kotla potrzebujesz tzn. Jakiej mocy
2. Czy instalacja w piwnicy jest ocieplona
3. Jaka temp. W domu preferujesz
4. Czy kaloryfery maja glowice termostatyczne
5.czy obecnie jest pompa co
6. Czy podloga piwnicy jest ocieplona
7. Czy dach jest ocieplony

Mozesz grzac bojler w lato kotlem tzw. Tryb letni

Wysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano (edytowane)

8. Jaki mamy komin,aby podpiąć podajnikowca i kocioł gazowy ( z gazowym to nie problem,można i przez ścianę)

Pomijając starą instalację c.o, czy montaż kotła gazowego wraz z kotłem na ekogroszek ma jakis uzasadniony sens? Dobrze dobrany kocioł na ekogroszek ogarnie temat i lepiej żeby działał  cały sezon, a nie z przerwami - kiedy działa gazowy. Gdyby był zasypowy, to inna sprawa,ale wg nowych przepisów musi miec bufor,dodatkowe koszty.

Wszystko rozbija sie o metraż i ocieplenie.

PS  pominąłem oczywiście kwestię wygody uzytkowania, a tu kocioł gazowy wygrywa.

Edytowane przez Panstan
Opublikowano

No właśnie takich odpowiedzi szukałam:) Czyli dobrze rozumuje, że podpinanie dodatkowo gazu pod kaloryfery nie ma sensu. Gdybym chciała to zrobić to zmieniłabym piec na gazowy a nie ekogroszek. Teraz jeszcze muszę wybić ten pomysł mężowi :)

Jeszcze tylko jedno pytanie. Orientuje się ktoś może jakie są koszty zakupu pieca gazowego (tak pi razy oko) w obu wyjściach? Czyli tego zwykłego do pogrzania wody a tego "dodatkowo" podpinanego pod kaloryfery?

Proszę wybaczyć mi moje "fachowe" sformułowania ale gdybym się znała to bym nie pytała ;)

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, mkaczko napisał:

1. Sprawdz na cieplowlasciwe.pl jakiego kotla potrzebujesz tzn. Jakiej mocy
2. Czy instalacja w piwnicy jest ocieplona
3. Jaka temp. W domu preferujesz
4. Czy kaloryfery maja glowice termostatyczne
5.czy obecnie jest pompa co
6. Czy podloga piwnicy jest ocieplona
7. Czy dach jest ocieplony

Mozesz grzac bojler w lato kotlem tzw. Tryb letni

1. sprawdziłam, wygrywa ekogroszek

2. instalacja nie jest ocieplona. sama piwnica czesciowo wkopana w ziemię też nie jest ocieplona (tylko z zewnątrz, rury są 'gołe', jednak sma piwnica jest chłodna)

3. ok 19-20stopni

4. kaloryfery mają zwykłe zawory

5. dotychczas miałam śmieciuch na węgiel i drewno

6. nie jest

7. strych nie jest ocieplony.

Edytowane przez agassu
Opublikowano

Wrzuc link do wyniku

Wysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Przy takiej instalacji najbardziej ekonomiczny bedzie kocioł na ekogroszek, pracujący cały czas,przy okazji zagrzeje baniak z cwu,w lecie tez może to robić. Bez gruntownej modernizacji instalacji c.o i ocieplenia bałbym sie montować kocioł gazowy. Co do grzania baniaka na cwu może w Twojej gminie beda jakieś montaże solarów z dofinansowaniem,  wtedy jako tako sie opłaci ich montaż,nie licząc wygody.

Opublikowano

@agassu  - każdy robi tak jak mu pasuje i w zależności od tego jakie paliwo preferuje.

Dobrze kombinujesz.... Ogrzewanie ekogroszkiem albo gazem.

Ja też mam tak zrobione - piec na ekogroszek grzeje dom i wodę w bojlerze, dziś ciepło to tylko wodę. Wychodzi 25kg groszku na 11 dni.

Oprócz tego mam podłączony gazowy starszego typu do ogrzewania domu. Używam tego który akurat mi odpowiada.

Dziś kupiłem piec kondensacyjny jednofunkcyjny i obydwa będą całkowicie zamienne funkcjonalnie, tzn i grzanie domu i wody.

A który będę używał?  A to już będzie zależne od stanu mojego zdrowia jako że mam już swoje lata no i oczywiście od cen paliwa - a to dziś wielka niewiadoma!

Opublikowano

Niektórzy forumowicze pewnie czytali moje zapytanie (w innym dziale) – podobny problem.
U mnie też już był hydraulik. Wypowiedział się niemal tak samo, jak kolega @Panstan.
Z tą różnicą, że zaproponował kocioł na pellet. Moje zamiary i argumenty zaś były i są takie jak kolegi @Jozefg1

Trzeba trochę czasu, by wszystko przemyśleć na spokojnie. Zweryfikować możliwości techniczne z planami. Poczytać… Zrozumieć (choćby tylko pobieżnie), działanie kotłów.
Jest tu (na Forum), gro osób, które można pytać, więc nie śpieszyć się z decyzją.

Opublikowano

W starszym domu trzeba troche pokombinować z parametrami, np jak wpisać izolację będącą mieszaniną żużla z wełną szklaną, sam żużel chyba jest?. Jak np wpisać pół wysokiego poddasza,drugie pół to nieużywany strych, a gdzie piwnica bez kaloryferów,ale z odsłoniętymi rurami,grzejącymi pośrednio? To są właśnie takie kwiatki. Czasami trzeba zrobic kilka obliczeń i wypośrodkować. W dalszym ciągu i tak najważniejsze jest :jaką mamy instalację (rury, dużo/mało wody), jaki komin,kaloryfery. I to nam rzutuje na źródło ciepła.

Generalnie jest tak:

1. Nowsza instalacja c.o, cienkie rury,grzejniki niskotemperaturowe -  PV, kocioł gazowy, podajnik,kocioł zasypowy z buforem

2. Stara instalacja,grube rury,grzejniki o dużej pojemności,dużo wody - Podajnik, kocioł zasypowy (ale tu pojawia się zagwozdka -wg przepisów trzeba bufor, ale bufor już mamy czyli dużo wody w układzie,a to się wyklucza), kocioł gazowy (ale tu musi być dobra izolacja budynku, a i tak lepiej,żeby w układzie było mało wody,bo kocioł gazowy nie lubi dużej bezwładności tegoż).

3. Komin: trzeba uważać, bo kotły 5 klasy są wydajne i może się okazać,że niska temperatura spalin zeżre np ceglany komin, a ceramiczny modułowy jest OK.

Co do kotła 5 kl. koledzy piszą,że Skam SV-200 radzi sobie nawet z kominem ceglanym,można podwyższyc temp. spalin wyjmując zawirowywacze czy dodatkową półkę kotła

Izolacja - to tylko mniejsze zapotrzebowanie na moc kotła.

Opublikowano

no dokładnie, kombinacja i jeszcze raz kombinacja. pół domu na podpiwniczenie ok 1m. Nieocieplone. Strych też dwupoziomowy. Z czego robiony to już masakra. w tamtych latach z izolacją ciężko.

Jedyne rozwiązanie to dużo $$$ zrównać wszystko z ziemią i wybudować nowe;)

Opublikowano

czasami tak jest, różnie budowano w PRL, z tego co było i nie było ;). Teraz jest łatwiej pod tym względem, ostatnio zaciekawiły mnie domy na zgłoszenie, do 35 m2, teraz to tendencja wzrostowa, idealna dla młodych na dorobku lub emerytów, dla zmniejszenia kosztów użytkowania czy budowy.

Gość berthold61
Opublikowano

Nad takim domkiem na zgłoszenie do 35m2 też już rozmyślałem czy sobie takiego nie postawić  u siebie lub gdzieś gdzie mi pasuje ,koszt śmieszny a mieszkać za prawie friko czemu nie .

Opublikowano

Własnie, zwłaszcza ( przy sprzyjającej lokalizacji) jedynym kosztem mógłby byc tylko prąd, wywóz śmieci i stówka za ogrzewanie miesięcznie (drewno).