mateo1995 Opublikowano 9 Czerwca 2020 #1 Opublikowano 9 Czerwca 2020 Witam,Czy mogę zastosować pompę LFP PCOw 25/6B w miejsce uszkodzonej IMPPUMPS GHN 25/60?Parametry LFP PCOw 25/6:- P na 3 biegu 78W- Hmax 5,5m- Qmax 3,6m3/h- 110stCZ jakimi ewentualnymi problemami wiązałoby się zastosowanie pompy do CWU w instalacji CO?Instalacja to stara instalacja grawitacyjna na grubych stalowych rurach z kotłem węglowym zasypowy. Została dołożona pompa obiegowa z zaworem kulowym po remoncie kiedy wpięto do instalacji 4 grzejniki na pexach już nie w grawitacji. Problem jest w sumie taki, że ja tą pompkę mam zakupioną przez pomyłkę i teraz zastanawiam się czy wymieniać(ale w tej cenie nie dostanę z LFP) czy montować. Sprzedawca zapewnia że nie ma problemu ze stosowaniem jej do CO. Różnica pomiędzy starą a tą to 10W mniej na niekorzyść nowej. Stara pracowała na 3 biegu. Cytuj
tomekb Opublikowano 10 Czerwca 2020 #2 Opublikowano 10 Czerwca 2020 Witam, pompy do cyrkulacji mają odpowiednie dopuszczenia higieniczne do wody użytkowej . Cytuj
sambor Opublikowano 10 Czerwca 2020 #3 Opublikowano 10 Czerwca 2020 (edytowane) 20 godzin temu, mateo1995 napisał: Czy mogę zastosować pompę LFP PCOw 25/6B w miejsce uszkodzonej IMPPUMPS GHN 25/60 Możesz, ta imp pumps to zwykła pompa do CO produkcji sloweńskiej , z resztą 3 biegowa takich już nie ma w sprzedaży na rynku UE. Podaj jeszcze gdzie ta pompa pracowała - pewnie między kotłem a bojlerem. Ale jeżeli naprawdę to pompa od cyrkulacji CW, pewnie z większego bloku to musi być pompa z dopuszczeniem do pracy w wodą pitną np Grundfosa Alpha2 25/60 N - indeks N na końcu oznacza że cała pompa jest z nierdzewki i kosztuje sporo więcej - ok 2000zł Edytowane 10 Czerwca 2020 przez sambor Cytuj
HarryH Opublikowano 10 Czerwca 2020 #4 Opublikowano 10 Czerwca 2020 Od roku używam takiej pompy w CO z dobrym skutkiem. To stara szkoła niezniszczalnego Grundfosa. Cytuj
mateo1995 Opublikowano 10 Czerwca 2020 Autor #5 Opublikowano 10 Czerwca 2020 1 godzinę temu, sambor napisał: Podaj jeszcze gdzie ta pompa pracowała - pewnie między kotłem a bojlerem. Pompę zamontowałem, odpowietrzyłem, działa na 3 biegu. Schemat w załączeniu pokazuje lokalizacje pompy. Cytuj
sambor Opublikowano 10 Czerwca 2020 #6 Opublikowano 10 Czerwca 2020 To zwykła pompa CO/CWU. Ona powinna max na 2 biegu latać, nie ma potrzeby jej na 3 biegu męczyć i niepotrzebnie prąd psuć. Cytuj
mateo1995 Opublikowano 10 Czerwca 2020 Autor #7 Opublikowano 10 Czerwca 2020 1 piętro - 6 grzejników parter - 6 grzejników piwnica - 3 grzejniki Jak pisałem Instalacja stara z lat 90tych oraz 4 grzejniki na pexach, czyli jeśli na 2 biegu będą grzać wszystkie grzejniki zostawić 2 bieg a jeśli na 1 to może działać na 1 biegu? Cytuj
sambor Opublikowano 10 Czerwca 2020 #8 Opublikowano 10 Czerwca 2020 Trzeba ustawić jak najniższy bieg pompy - ale tak aby instalacja grzała prawidłowo, Teraz to daj na 1 bieg, przecież grzejesz tylko CW, a próby nastaw pompy wykonaj w zimą - wtedy masz pełne zapotrzebowanie na ciepło. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi