Skocz do zawartości
IGNOROWANY

piec gazowy+kominek+fotowoltaika+bufor

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 minut temu, sailor41 napisał:

To nikt z Kolegów nie miał doświadczeń z podobnym rozwiązaniem?

Nie praktycznych, ale mozliwe ze daloby sie ogarnac to na buforze kombinowanym. CO+CWU w funkcji sprzegla i ukladzie zamknietym + zawory przelaczajce (reczne i automatyczne), zwrotne, mieszajace itd. i nie glupia automatyka ktorej fabrycznie nie ma. Jesli nie ogarniesz tego samemu to cena za pomysl/projekt, automatyke i wszystkie urzadzenia Cie skutecznie zniecheci.

Opublikowano
17 godzin temu, sambor napisał:

Ja robiłem takie układy ale na innych warunkach( założeniach).

Widzę że musze odpuścić żeby się nie wkopać. A jaki układ Kolega by radził przy zachowaniu założeń dotyczących mediów gaz prąd i kominek z płaczem wodnym do cwu grzejników i podłogówki.

Pójść tylko w zbiornik wody użytkowej z możliwością podłączena pieca gazowego i grzałki elektrycznej. Kominek podłaczyc przez wymiennik płytowy z podłogówką i cwu. Jakiej wielkości zboirnik cwu zastosować?

Opublikowano

Po kolei - pojemność bojlera zależy od zapotrzebowania na wodę - przyjmuje się 50l/ osobę / 24h- czyli np dla 3 osób bojler powinien mieć ok 150-160l .

Jak chcesz grzać CW z kilku źródeł to bojler powinien mieć min 2 wężownice + mufę 1 1/2 " na grzałkę, bojler najlepiej weź z nierdzewki np Termiki lub inny dostawca.

Gaz : kocioł powinien mieć moc rzędu 20kW + sterowanie dwoma obiegami grzewczymi + sprzęgło

Kominek bez płaszcza - ot tak aby był i się palił, albo jak z płaszczem to niech tylko grzeje CW przez drugą wężownicę i CO przez wymiennik, kominek w układzie otwartym.

Schematy są w tym dziale - trzeba poszukać.

Opublikowano (edytowane)
16 godzin temu, sambor napisał:

Po kolei - pojemność bojlera zależy od zapotrzebowania na wodę - przyjmuje się 50l/ osobę / 24h- czyli np dla 3 osób bojler powinien mieć ok 150-160l .

Jak chcesz grzać CW z kilku źródeł to bojler powinien mieć min 2 wężownice + mufę 1 1/2 " na grzałkę, bojler najlepiej weź z nierdzewki np Termiki lub inny dostawca.

Gaz : kocioł powinien mieć moc rzędu 20kW + sterowanie dwoma obiegami grzewczymi + sprzęgło

Kominek bez płaszcza - ot tak aby był i się palił, albo jak z płaszczem to niech tylko grzeje CW przez drugą wężownicę i CO przez wymiennik, kominek w układzie otwartym.

Schematy są w tym dziale - trzeba poszukać.

Wielkie dzięki za propozycję. Ale coraz większe mam obawy przed zastosowaniem kominka z płaszczem wodnym. Zastanawiam się czy jak żona chciała kominek czy nie zastosować kominka z wkładem akumulacyjnym. Ciepło kumulowane będzie we wkładzie ceramicznym i oddawane do salonu a tam rekuperacja i tak rozniesie je po domu.  Prosze o uwagi czy jestem na dobrym tropie?

Myślę że do zalet należą: ograniczenie kosztów i bezpieczeństwo. W takim przypadku można przewymiarować moc i niczym to nie będzie skutkować

do wad chyba szybkie wychładzanie grzejąc tylko kominkiem ale że podstawowym jest gazowe lub elektryczne to nie ma strachu

Proszę o uwagi do mojego rozumowania.

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

Dokładnie sambor ma racje na cóż ci takie kombinacje ? szwagierka ma dom w nowym budownictwie 130 m ,dwie osoby ogrzewanie podłogowe plus drabinki w łazienkach , ostatnio chwaliła się że za marzec zapłaciła 80 zł rachunek za gaz łącznie z gotowaniem .W kominku pali sobie dla klimatu aby się odprężyć jak jej sie chce .

Opublikowano (edytowane)

To sobie odpuść i nie cytuj w kółko ostatnich postów, gdyż cię pogonią służby porządkowe.

Żonie wystarczy zwykły kominek , szczególnie jak zobaczy ile sprzątania po każdym paleniu.

Dużo ważniejsze jest policzenie instalacji grzewczej i jej prawidłowe wykonanie.

Edytowane przez sambor
Opublikowano

Zgadzam się z @sambor. Kominek w pewnym momencie może stać się przykrym obowiązkiem. Do rekreacyjnego palenia, do rozpalenia go raz w tygodniu i posiedzenia z lampką wina, wystarczy ten najtańszy. 

Opublikowano (edytowane)

Ja wcześniej wspomniałem, że za Kolegów radą zrezygnowałem z kominka z płaszczem wodnym i będzie kominek akumulacyjny.

Chciałbym się zapytać jeszcze o instalację. 

Który moduł lepszy Afriso PrimoBox ACB 910 czy SIM Z2 Termetu. Buduję nową instalację i mam piec termet ecocondens gold plus z zasobnikiem SKW 120 ? 140m2 podłogówki i grzejniki garaż i 2 łazienki. 

Proszę o radę o jakiś gotowy moduł do cyrkulacji cwu 

Edytowane przez sailor41