Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum o ogrzewaniu

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

piec gazowy+kominek+fotowoltaika+bufor

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Jestem tu Nowy i jestem w trakcie budowy typowego domu parterowego Padme 3B 170m2. W domu na stałe mieszkały by 2 do 3 osób .Szukam sosobu na proste i efektywne zaopatrzenia domu w ciepło i cwu.

Dom będzie ogrzewany przez kominek w płaszczem wodnym 14kW , piec gazowy kondensacyjny 20kW, i grzałkę elektryczną z fotowoltaiki. W domu będzie rekuperacja

W domu będą grzejniki płytowe w garażu i w łazienkach, a na pozostałej powierzchni podłogówka.

W tym celu wymyśliłem że dobrym rozwiązaniem byłby bufor 300-800dm3, który byłby zasilany tymi źródłami. 

Jeżeli chodzi cwu to w buforze zamontowana byłaby wężownica ze stali nierdzewnej o powierzchni wymiany 6,25 m2. Znalazłem taki bufor pod tym linkiem https://linszter.com/pl/pl/ogrzewanie/zbiornik-buforowy-c-wLMT 500 0V + DN32 Zbiornik buforowy (c.w.u.).html-u/lmt-500-0v-dn32. Bufor chciałbym ocieplić samodzielnie obudowując go 20cm warstwą styropianu.

Chciałbym aby woda kotłowa w buforze była ta sama co w kotle gazowym jak i w kominku bez jakiejkolwiek separacji. Oczywiście całość łącznie z kominkiem prazowałaby w układzie zamkniętym. W całość wpięte byłoby odpowiednio duże jedno naczynie przeponowe. Oczywiście kominek miałby zabezpieczenia w postaci wężownicy schładzającej i zaworu bezpieczeństwa.

Mam pytanie.

1.Czy to co wymyśliłem to ma sens?

2. Czy korzystając z cwu grzanej przepływowo przez bufor starczy cw dla zapewnienia komfortu dla 3 osób ? (W domu nie ma wanny tylko 2 prysznice)

3 Czy tak grzanej cwu będzie możliwe zrobienie cyrkulacji?

4. Jaką temperaturę trzeba będzie utrzymywać w górnej warstwie buforu aby mieć w kranie cwu nie mniejszą niż 45 stopni.

Bardzo proszę o krytyczne i merytoryczne spojrzenie na moją wizję.

Pozdrawiam

Jacek

lmt-0500-0v (1).png

dn32.png

Opublikowano
44 minuty temu, sailor41 napisał:

Szukam sosobu na proste i efektywne zaopatrzenia domu w ciepło i cwu.

Dom będzie ogrzewany przez kominek w płaszczem wodnym 14kW , piec gazowy kondensacyjny 20kW, i grzałkę elektryczną z fotowoltaiki. W domu będzie rekuperacja

Drogo, nieefektywnie i po prostu bez sensu.

Nie pytaj dlaczego tak, ale sam chyba o tym wiesz,.

Opublikowano

Dlaczego to ja mam udowadniać że to zły pomysł - raczej sam podaj plusy tego rozwiązania, bo chyba nie jest nim cena wykonania ani tym bardziej prostota sterowania takiego układu.

Opublikowano
  • Autor

Nie jestem instalatorem ani fizykiem dlatego szukam porady ludzi, którzy się znają. Do tej pory myślałem pozytywnie o tym pomyśle. Z tego co przeczytałem obawy może budzić:

1) zbyt duża różnica temperatury bufora z temperaturą cwu (szybkość wymiany ciepła)przez co będę musiał utrzymywać zbyt wysoką temperaturę na buforze.

2) Czy będzie możliwa kondensacja pary wodnej w kotle gazowym ze względu na temperaturę powrotu.

3) dopasowanie wielkości bufora w taki sposób, żeby przynajmniej dał radę w zimę utrzymać dom samodzielnie przez 12h, a latem niebył nadmiernym obciązeniem energetycznym dla cwu. Bufory zaczynają się od 300dm3 z wężownicą SPIRO 6,5m2 wymiany

4) Jakie byłyby straty  ciepła gdybym bufor postawił w rogu kotłowni i zabudowałbym 20cm styropianem oklejonym wewnątrz folią aluminiową. Prodycent bufora podaje że straty są 3kW/dobę przy jego 10cm izolacji.

Proszę o poradę

Cena może nie jest najniższa ale:

pozbywam się dodatkowego zbiornika cwu i związanych z tym kłopotów (wymiany co 5 lat, wymiany elektrod, dodatkowe miejsce)

zyskuję bank ciepła i mam gdzie rozładować ciepło kominka

Jeżeli chodzi o prostotę to wydaje mi się, że jest ok Nie mogę znaleźć prostrzego rozwiązania dla połączenia piec gazowy+kominek z płaszczem wodnym+grzałka elektryczna zasilające podłogówkę i grzejniki. Na dodatek pozbywam się sprzęgła, które normalnie musiałbym dać. 

Opublikowano
2 godziny temu, sailor41 napisał:

żeby przynajmniej dał radę w zimę utrzymać dom samodzielnie przez 12h,

Widzę że kolega nie zna kompletnie praw fizyki ani granic zdrowego rozsądku - ale na to pyt odpowiem - pojemność ok 2000l z deltą 30 i hiper , super ocieplonym budynku.

Oczywiście bez korzystania z grzania wody.

2 godziny temu, sailor41 napisał:

Czy będzie możliwa kondensacja pary wodnej w kotle gazowym ze względu na temperaturę powrotu.

Nie, nie będzie kondensacji

A teraz ja zadam pytanie - ile h będzie ładował taki bufor (2000l) kominek?

Edytowane przez sambor

Opublikowano
  • Autor

Dom jest ocieplony z każdej strony styropianem ciemnym 20cm, Okna trzyszybowe zamontowane w systemie cipły montaż. 

Jak kolega uważa? na ile wystarczy bufor 2ooodm3 i ile przeba palić kominkiem 14kW aby go naładować bo ja nie wiem

Myślałem maxymalnie 800dm3 bufor i pdłogówka też ma swoją pojemność i trochę ciepła przechowa do rana

Nie wiem ile czasu bedzie potrzebował kominek 14kW na nagrzanie bufora ale chciałbym w nim rozpalać po pracy i palić do wieczora 

Czy kondensacji nie będzie podłączając powrót do pieca z dna bufora? Czy tam będzie temperatura wyższa niż 55 stopni Cżeby nie dochodziło do kondensacji?

Opublikowano
16 minut temu, sailor41 napisał:

na ile wystarczy bufor 2ooodm3 i ile przeba palić kominkiem 14kW aby go naładować bo ja nie wiem

To proponuję wrócić do szkoły i policzyć!

Albo zlecić komuś, kto to zrobi i uchroni kolegę od popełnienia głupoty instalacyjnej.

Opublikowano
  • Autor

Czy kolega może mi odpowiedzieć co w tej koncepcji jest złego i błędnego? I jak zoptymalizować koncepcję łączącą gaz+kominek+grzałka elektryczna z ogrzewaniem podłogowym? Czy zamierza kolega się wymądrzać i wysyłaść mnie do szkoły?

Opublikowano
24 minuty temu, sailor41 napisał:

Czy zamierza kolega się wymądrzać i wysyłaść mnie do szkoły?

Jak ma być dyskusja w takim stylu to ja się z niej wypisuję , z koniem się kopać nie będę,  a wymądrzasz to się pan, panie sailor41.

Opublikowano

Gdyby o mnie chodziło, zostałbym tylko przy gazowym kotle kondensacyjnym lub pompie ciepła, do tego ewentualnie fotowoltaika. Jeśli ma być kominek(niechętnie), to bez płaszcza wodnego. I tak rozpalany byłby pewnie kilka razy w roku. 

Opublikowano

Takie tematy się w kółko na forum pojawiają i pojawiać nadal będą, a przecież wystarczy kalkulator i kilka działań na nim, aby taki pomysł odpłynął w niebyt.

Nie wspominając o konieczności codziennego palenia na full w kominku , salon zamienia się w kotłownię, a kominek po 1 sezonie jest najbardziej znienawidzoną rzeczą w domu.

Opublikowano

Dymem z czasem nasiąka dom, meble i ubrania. My tego nie czujemy (przyzwyczajamy się), ale od nas śmierdzi jak od chłopów z kurnej chaty. 

Opublikowano
Teraz, HarryH napisał:

ale od nas śmierdzi jak od chłopów z kurnej chaty

Ale to tylko estetyka a jeszcze jest ekonomia i to wcale nie mniej ważna!

Opublikowano
  • Autor

Panowie chyba źle się zrozumieliśmy. Mnie chodziło o połączenie instalacji bo takie paliwa były w założeniu. Żona uparła sie na kominek i chcę to uszanować. Przyjąłem założenie, że jak już to zrobić dom na ciężkie czasy.. Wiem że najtaniej wyszłoby z grzejnikami i piecem dwufunkcyjnum ale nie o to chodzi. Skoro jest kominek z płaszczem wodnym w układzie zamkniętym chcę to jakość spiąć i nie popełnić błędów. Co do mojej koncepcji to:

1 Pierwszym paliwem jest gaz

2 Kominek tylko dla funu, a wrazie katastrofuy żebym nim mógł ogrzać dom niedokładając ciągle do niego

3 Fotowoltaika ewentualnie do wspomagania ogrzewania głównie cwu latem.

Proszę jeżeli chcecie pomóc to nie dyskutujcie o gustach ale o rozwiązaniu technicznym. co w nim jest nie tak.

Wiem, że podobne rozwiązania stosuje się (https://www.makroterm.pl/) ale chciałbym usłyszeć od profesjonalistów jak to będzie działać

Godzinę temu, Jasiek11 napisał:

Gdyby o mnie chodziło, zostałbym tylko przy gazowym kotle kondensacyjnym lub pompie ciepła, do tego ewentualnie fotowoltaika. Jeśli ma być kominek(niechętnie), to bez płaszcza wodnego. I tak rozpalany byłby pewnie kilka razy w roku. 

W domu będzie rekuperacja więc kominek musi być  w układzie zamkniętym 

Czy znajdzie się ktoś z Kolegów, potrafi mi odpowiedzieć na zadane pytania bez zmiany paliw jakie chcę używać ?

Jeżeli nie osiągnę celu grzania buforem domu przez 12 godzin to przynajmniej na 6 też w trudnych czasach do zaakceptowania

Opublikowano
  • Autor
11 minut temu, sambor napisał:

????

pobór powierza z zewnątrz przy szczelnej szybie. Żeby nie zakłucać rekuperacji

Spalanie w kominku niewpływa na bilas powietrza w środku domu

Edytowane przez sailor41

Opublikowano

Kominek w układzie zamkniętym to zamknięty układ wody a nie powietrzny.

Wszelakie urządzenia do spalania przy mocy ponad 6kW muszą mieć pobór powietrza potrzebnego do palenia z zewnątrz.

Opublikowano
  • Autor
W dniu 8.06.2020 o 15:31, sambor napisał:

Kominek w układzie zamkniętym to zamknięty układ wody a nie powietrzny.

Wszelakie urządzenia do spalania przy mocy ponad 6kW muszą mieć pobór powietrza potrzebnego do palenia z zewnątrz.

Może żle się wyraziłem ale kominek z odseparowanym od domu paleniskiem. https://kratki.com/sklep/pl/produkt/2043/lucy-14

Myśląc o kominku to też chciałbym go zamontować bez naczynka przelewowego ale z naczyniem membranowym

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu

Opublikowano

Ten co podałeś to kominek powietrzny, bez płaszcza wodnego, jak będziesz szukał to musisz kupić kominek z płaszczem wodnym do układu zamkniętego.

Np taki  https://kratki.com/sklep/pl/produkt/545/zuzia-pw-15 do płaszcza musisz doprowadzić zimną wodę i wykonać układ schładzający, ten akurat ma wężownicę, więc będzie mniej kłopotów.

Opublikowano

Kominek dla funu, pierwszym paliwem gaz a zamierzasz wszystko przystosować tylko pod ten kominek którego użyjesz max kilka razy? Przecież to zupełnie jest bezsensu marnowanie pieniędzy i tworzenie problemów. Biokominek żonie nie wystarczy?

Opublikowano
  • Autor
12 minut temu, sambor napisał:

Ten co podałeś to kominek powietrzny, bez płaszcza wodnego, jak będziesz szukał to musisz kupić kominek z płaszczem wodnym do układu zamkniętego.

Np taki  https://kratki.com/sklep/pl/produkt/545/zuzia-pw-15 do płaszcza musisz doprowadzić zimną wodę i wykonać układ schładzający, ten akurat ma wężownicę, więc będzie mniej kłopotów.

Tak Oczywiście pomyliłem się

Teraz, user2018 napisał:

Kominek dla funu, pierwszym paliwem gaz a zamierzasz wszystko przystosować tylko pod ten kominek którego użyjesz max kilka razy? Przecież to zupełnie jest bezsensu marnowanie pieniędzy i tworzenie problemów. Biokominek żonie nie wystarczy?

Niestety czasami trzeba robić rzeczy, o których całe życie marzyła druga osoba :)

Wiem że to wszystko podraża instalację dlatego chcę to zrobić dobrze i dotego dobrze to rozumieć bo nie lubię powiedzenia "bo tak się robi albo nie robi" bez zrozumienia problemu

28 minut temu, sambor napisał:

To też nie ten kominek bo nie jest szczelny i nie nadaje się do rekuperacji ale ten https://kratki.com/sklep/pl/produkt/2425/lucy-pw-16

Opublikowano
  • Autor
46 minut temu, sailor41 napisał:
Godzinę temu, sambor napisał:

Czy dobrze zrozumiałem? Kominek z płaszczem wodnym do układu zamkniętego? Czy to nie wszystko jedno? Myślałem że każdy kominek z płaszczem wodnym można zastosować w układzie otwartym z naczynkiem przelewowym lub w układzie zamkniętym z naczyniem membranowym. Jeden i drugi musi mieć wężownicę schładzającą i zawór bezpieczeństwa. Czy jest jakaś inna różnica?

Opublikowano
6 minut temu, sailor41 napisał:

Jeden i drugi musi mieć wężownicę schładzającą i zawór bezpieczeństwa. Czy jest jakaś inna różnica?

W układzie otwartym nie trzeba wężownicy schładzającej ani zaworu bezpieczeństwa