50groszy Opublikowano 7 Maja 2020 #1 Opublikowano 7 Maja 2020 Przypadkowo oglądając film na YouTube jak gościu gra na skrzypcach zobaczyłem ciekawy układ połączenia przy grzejniku co to jest i jaki ma to sens? Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka Cytuj
HarryH Opublikowano 7 Maja 2020 #2 Opublikowano 7 Maja 2020 (edytowane) System jednorurowy. We wszystkich rosyjskich hotelach i biurach, w ktorych bylem, w taki sposob byly podlaczone grzejniki. Edytowane 7 Maja 2020 przez HarryH 1 Cytuj
50groszy Opublikowano 7 Maja 2020 Autor #3 Opublikowano 7 Maja 2020 (edytowane) 2 godziny temu, HarryH napisał: System jednorurowy. We wszystkich rosyjskich hotelach i biurach, w ktorych bylem, w taki sposob byly podlaczone grzejniki. Ale tam są dwie rury jedna u góry druga idzie dołem plus ta rurka która jest między dolna a górna rurą Coś wiadomo.jak działa taki system? Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka Edytowane 7 Maja 2020 przez Ryszard Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu Cytuj
Gość Trener40 Opublikowano 7 Maja 2020 #4 Opublikowano 7 Maja 2020 Ochrona powrotu grzejnika hahaha Cytuj
sambor Opublikowano 7 Maja 2020 #5 Opublikowano 7 Maja 2020 1 godzinę temu, 50groszy napisał: jak działa taki system? To instalacja w układzie pętlicowym dwururowym, coś takiego jak to poniżej Cytuj
HarryH Opublikowano 7 Maja 2020 #6 Opublikowano 7 Maja 2020 Nic podobnego, jeszcze raz sie powtórzę - jest to ruski system jednorurowy (odnotrub) z grzejnikiem z podłączeniem bocznym. Zaleta jest 2 razy mniej rur i armatury, brak koniecznosci stosowania ochrony powrotu, niezawodnosc i latwosc diagnozowania (grzeje wszystko, albo nic). Ale trzeba umiec liczyc i spawac, wiec w Polsce raczej tego nie zobaczysz :-) Cytuj
Hermogenes Opublikowano 7 Maja 2020 #7 Opublikowano 7 Maja 2020 Dodaj że w układzie z termostatem "przy podłączeniu bocznym" można odcinać poszczególne grzejniki. Pozdrawiam Hermogenes Cytuj
HarryH Opublikowano 7 Maja 2020 #8 Opublikowano 7 Maja 2020 Dokladnie, wiec gdy jakis grzejnik zamarznie, bo ktos otworzyl okno przy -50C i zasnal :-) spokojnie reszta dziala :-) Cytuj
shogunzlasa Opublikowano 9 Maja 2020 #9 Opublikowano 9 Maja 2020 Tzw. Ruskie gniotsa nie łamiotsa Cytuj
tommyp2 Opublikowano 9 Maja 2020 #10 Opublikowano 9 Maja 2020 A jak to jest zrobione, że woda płynie przez grzejnik, a nie tą rurą gdzie łatwiej? Cytuj
Darekgra Opublikowano 9 Maja 2020 #11 Opublikowano 9 Maja 2020 (edytowane) Bo woda to nie człowiek że idzie na łatwiznę:) tu jeszcze coś do powiedzenia ma fizyka. Edytowane 9 Maja 2020 przez Darekgra Cytuj
tommyp2 Opublikowano 9 Maja 2020 #12 Opublikowano 9 Maja 2020 A ja myślałem, że woda jest "leniwa" i pójdzie tam gdzie ma łatwiej? Cytuj
HarryH Opublikowano 9 Maja 2020 #13 Opublikowano 9 Maja 2020 To oczywiste, ze idzie rowniez przez rure. Do tego stopniowo stygnie, wiec kaloryfery sa coraz wieksze. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi