Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Grzejnik drabinkowy - podłączenie grzałki, grzejnik nie chce grzać z CO

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam problem z grzejnikiem drabinkowym. Grzejnik ten mam od niedawna. Wcześniej był zwykły żeberkowy na innej ścianie. Został on przeniesiony na przeciwległą ścianę a rurki zostały puszczone podłogą.
Jak widać na załączonym zdjęciu jest on podłączony od dołu.
Moje pierwsze pytanie jest takie:
Po zamontowaniu grzałki u dołu i zalaniu grzejnika wodą, nie chce on grzać z CO. Mimo iż wcześniej działał. Z instalacji została najpierw spuszczona woda a następnie instalacja została zalana ponownie wodą. Grzejnik łazienkowy i pozostałe grzejniki zostały odpowietrzone, ale mimo to rurka z ciepłą wodą idąca na zasilanie grzejnika była cały czas zimna. (pompka z pieca CO jest cały czas włączona). Nie wiem co może być problemem. Czy gdzieś w instalacji w środku jest zapowietrzenie ? A może trzeba nagrzać piec do 80 stopni, żeby ta temperatura została "przepchana" dalej?

Drugie pytanie: Czy nie lepiej będzie gdy ten grzejnik zostanie podłączony krzyżowo? Czyli zasilanie przeniesione w lewy górny róg (poprzez przedłużenie rurki zasilającej w górę), a powrót tam gdzie jest teraz czyli prawy dolny róg. A jeśli tak, to gdzie miałaby iść grzałka? w lewy dolny róg czy ona musi być zawsze na powrocie?

grzejnik.jpg

Opublikowano (edytowane)

A czy ta grzałka nie blokuje przepływu? Może tam jest "bąbel" powietrza i nie może go przepchnąć.

Edytowane przez radik81
Opublikowano

Ja bym odkrecil grzałkę i wtedy spróbował. Jak będzie grzał to coś z grzałką.

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

To powinno być inaczej zrobione: po prawej grzałka,  a po lewej specjalny zawór termostatyczny z rurką zanurzeniową podłączony do zasilania i powrotu instalacji.

zawor-zespolony-termostatyczny.jpg?itok=dreXI9oW

Opublikowano
Grzejnik został przerobiony tak, że zasilanie jest od góry (lewy górny róg). Tam jest zawór z termostatem. Działa już z CO ale nie jest idealnie.. Góra gorąca bardzo mocno, a doł taki sobie. Dlaczego tak może być ? Pompka chodzi na 3...Czy takie coś to może być wina termostatu ? Czy może pomóc dokręcanie do dolnego zaworu powrotnego zaworu zwrotnego? czyli żeby woda z powrotu nie wlewała się z powrotem do grzejnika? A może coś innego trzeba z tym zrobić?
Opublikowano
7 godzin temu, mikaxx napisał:

Działa już z CO ale nie jest idealnie.. Góra gorąca bardzo mocno, a doł taki sobie. Dlaczego tak może być ?

To prawidłowe zjawisko.

Dół grzejnika zawsze będzie sporo zimniejszy niż góra grzejnika.

Można to trochę zmienić dając wyższy nastaw na głowicy termostatycznej.