Skocz do zawartości
IGNOROWANY

dwa rozdzielacze czy jeden instalacja co

1pieter

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Remontuje dom z 75r i niedługo już przyjdzie czas na zrobienie centralnego ogrzewania, chciał bym się poradzić czy jeśli planuje (parter) podłogówkę w 4 pomieszczeniach i 3 grzejniki to muszę dawać osobne rozdzielacze do tego i tego? Kotłownia i bojler będą w piwnicy. Pomieszczenia wyglądają jak na załączonym obrazku podłogówka na czerwono, a grzejniki na zielono.

Pozdrawiam

centralne.png

Opublikowano

Rozdzielacz do grzejników możesz zainstalować w piwnicy bo odpowietrzą się te obiegi przez grzejniki ale rozdzielacz do ogrzewania podłogowego musi być na tym poziomie gdzie jest podłogówka aby można było ją odpowietrzyć. W grzejnikach i podłogówce panują inne temperatury i muszą to być dwa niezależne obwody a zatem i rozdzielacze.

Opublikowano

Dobrze jak byś jeszcze napisał na co będzie kocioł, i jak planujesz sterować temperatura w obiegu grzejnikowym i podłogowym.

Opublikowano
11 godzin temu, 1pieter napisał:

dzięki za jasną odpowiedzi, bo widziałem po domach, że mają na jednym rozdzielaczu to i to dlatego mnie to zastanawiało

To widziałeś pewnie rozdzielacze kombinowane do CO i podłogówki. Są takie, ale instalacja podłogowa musi być przemyślana i dobrze policzona oraz wykonana. Sterowanie nią wtedy jest ograniczone, bo mamy jedynie mieszacz pompowy oraz termostaty w pomieszczeniach a pętle odcinane powinny być siłownikami. 

Tak czy owak muszą być dwie pompy, z czego jedna mo,ze "obsłużyć" zasilanie CWU oraz rozdzielacza CO/PODŁ.

Opublikowano

dom kupiliśmy z kotłem defro optima komfort plus 10-15 kW węgiel kamienny który ma 5 lat . Właśnie nie wiem za bardzo teraz. Maiłem zmałpować od brata ponieważ ma podobny dom, ale on ma właśnie na jednym rozdzielaczu , a w to chyba nie chciał bym się pchać . Szukam informacji w internecie, ale mało jest gotowych schematów co za czym połączyć by to działała, dużo tylko ogólników jest i jestem trochę w kropce.

Opublikowano

Idealnie jak byś do tego kotła dorzucił bufor. 

Opublikowano

pomyśle nad tym buforem, ale chyba budżet mi narazie nie pozwoli na takie wydanie ponad 1500zł na jakiś bufor 1000l.

jak w ogóle realizować sterowanie takim centralnym ogrzewaniem? przy trzech pompkach na podłogówce, grzejnikach i CUW?

znajdę gdzieś materiały wspomagające jak zaprojektować sobie instalacje na odcinku od rozdzielacza do pieca?  

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.