Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Witek-z-Ulicy gdyby nie oryginał Fettinga nie zajarzyłbym o co kaman. Te covery do mnie nie przemawiaja wogóle. 

• Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)

Coś z fajnych czasów jak jeszcze nie było wirusa :)

Edytowane przez gilal
  • Lubię to 1
Opublikowano

Jak byłem mały, to chciałem być kierowcą ciężarówki ...

• Lubię to 1
Opublikowano

Coś na noc :)

Opublikowano (edytowane)

Akademia Muzyczna im. Karola Szymanowskiego w Katowicach.

6 maja 2020 r. artyści, pedagodzy Akademii Muzycznej im. Karola Szymanowskiego w Katowicach, nagrali wideoklip do kompozycji „Seed of Hope” („Ziarno Nadziei”).

Wideoklip „Seed of Hope” powstał ku pokrzepieniu serc ludzi na Śląsku, w Polsce i na całym świecie.

Tym projektem twórcy chcą przekazać nadzieję (ziarno nadziei, zgodnie z tekstem utworu) i nastroić pozytywnie w trudnym czasie izolacji społecznej, spowodowanej epidemią koronawirusa.

Muzykę napisał Darek Janus, a słowa Anna Ruttar.
Wideoklip ukazujący sfilmowaną naturę (w tym tytułowe ziarno) na przemian z muzykami wykonującymi utwór w pustych wnętrzach Akademii Muzycznej, zrealizował wywodzący się ze Śląska dom produkcyjny AG Studio.

Poniżej kulisy powstania wideoklipu.
Po kuluarach oprowadza absolwent i wykładowca Akademii Muzycznej im. Karola Szymanowskiego, akordeonista Marcin Wyrostek.

Edytowane przez Witek-z-Ulicy
Opublikowano
W dniu 9.05.2020 o 12:22, plasticfun napisał:
Nowa piosenka Kazika, w opisie macie  tekst.
Jakże trafne na dzień dzisiejszy.
Kazik zawsze potrafił pokazać w cudowny sposób aktualne sytuację.

Pewnie dlatego radiowa pis-trójka piosenkę ocenzurowała. Ktoś mi wyjaśni dlaczego? Ja tam nic obraźliwego nie słyszę....

Może to celowy zabieg marketingowy?

Opublikowano
5 godzin temu, Jozefg1 napisał:

,, Ktoś mi wyjaśni dlaczego? ,,

,, Może to celowy zabieg marketingowy?

Jest akcja, jest i reakcja.

Moim zdaniem, to raczej "Bajka o Żelaznym Wilku".
Do dramatu i symboliki  "Chocholego  Tańca", jeszcze sporo brakuje. 

Opublikowano
W dniu 17.05.2020 o 10:30, Jozefg1 napisał:

Pewnie dlatego radiowa pis-trójka piosenkę ocenzurowała. Ktoś mi wyjaśni dlaczego?

Jozefg1   bo   " Prawda to bluźnierstwo ,,  i to jest ten ból..

• Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)

Przymknijmy na chwile powieki, następnie chwila oddechu i wsłuchajmy się w piosenkę aktorską (tym razem, okrojoną z środków muzycznych), w wykonaniu aktora Mateusza Damięckiego.

Edytowane przez Witek-z-Ulicy
  • Zgadzam się 2
Opublikowano (edytowane)

Witam Szanowni Koledzy

Kazik wypuścił nową piosenkę ,lecz tym razem  przeciw tzw. hejterom po aferze z radiową trójką    ;-)   

Pozdrawiam 

plasticfun

Edytowane przez plasticfun
Gość witek4321
Opublikowano (edytowane)

Preferuję spokojne klimaty :)

Utwór na powitanie :)

Nie spodziewałem się tak szybkiego powrotu ale życie nie znosi pustki...Tadek Krok, mój serdeczny kolega ze szkolnej ławy. Adzik,pozdro. Hejka.

Edytowane przez witek4321
Gość witek4321
Opublikowano

Witam imiennika:)

Galicja to swoiste klimaty IXX i początków XX wieku i tak pozostało do dziś. Przynajmniej w stolicy regionu - Krakowie. 

Z mojej miejscowości na barda pełną gębą wyrósł Mirek Czyżykiewicz bywający na salonach Warszawy, ale i mało znana grupa Serencza która popularyzuje treści mniejszości etnicznej Łemków . Może kiedyś jeszcze coś z ich utworów tutaj podrzuce ale mam obawy jak by to zostało przyjęte. W moich stronach jak na Bałkanach, jeszcze widać zgliszcza opuszczonych wsi ,niby wszyscy w zgodzie żyją ale żale i krzywdy z lat powojennych i akcji Wisła nadal dzielą ludzi. No ale to nie ten temat. Pozdrawienia i hejka.

Opublikowano

Pozdrawiam „Witków”, a także pozostałych forumowiczów, którzy urozmaicają i podtrzymują temat :)

Gość witek4321
Opublikowano (edytowane)

Ktoś proponował już ten utwór? Nie śledzę listy szczegółowo :)

Jakże życiowy i skłaniający do chwili zadumy...

hejka : )

Edytowane przez witek4321
Opublikowano (edytowane)

„...to będzie dobry dzień...”, tydzień, miesiąc... itd.

Edytowane przez Fozgas
Opublikowano
W dniu 24.05.2020 o 13:03, witek4321 napisał:

Witam imiennika:)

Galicja to swoiste klimaty IXX i początków XX wieku i tak pozostało do dziś. Przynajmniej w stolicy regionu - Krakowie. 

Z mojej miejscowości na barda pełną gębą wyrósł Mirek Czyżykiewicz bywający na salonach Warszawy ,,

Pozdrawiam Gorlice.

Muszę się przyznać, że nie znałem tego zacnego barda.
Pierwszy utwór  jaki znalazłem w sieci to „Konie narowiste” Włodzimierza Wysockiego, jestem pod wrażeniem.
Mnie nie wypada, ale dobrze by było gdybyś coś osobiście wkleił z dorobku pieśniarza, gitarzysty, kompozytora, poety i artysty grafika.

Podczas przeszukiwania w sieci dorobku Mirosława Czyżykiewicza, odnalazłem zapomnianą przeze mnie wokalistkę, kompozytorkę Joannę Lewandowską.

Poniżej wspólny występ Joanny i Mirosława.

Poniżej piosenka o miłości z płyty Joanny Lewandowskiej "Mężczyźni mojego życia... Marek G. z Krakowa".
Autorem słów oraz muzyki jest Marek Grechuta 

Gość witek4321
Opublikowano

Chwilę byłem nieobecny ale już jestem :)

Witku, w sumie to już herbata po obiedzie bo sam Mirka przedstawiłeś :)

Ale.... Jest jeszcze jeden gorliczanin którego mało kto znał i  kojarzył  z kultowym zespołem... Zespołem tym był wspaniały Breakout i jego lider - niedościgniony , cudowny artysta Tadek Nalepa. W jego zespole grał chłopak z Gorlic, Piotrek Nowak. Na gitarze basowej . Niestety kilka miesięcy temu zmarł . Odeszła Mira, odszedł Tadeusz i Piotr ... Ot życie. Ale ten zespół mam w sercu cały czas. I nie tylko ja.

A teraz ich bodajże najbardziej znany utwór, chociaż dla mnie każdy inny jest równie wspaniały.

Gość witek4321
Opublikowano

Rozpędziłem się i wrzucam jeszcze dwa utwory :)

Uwielbiam polskie piosenki z lat 60 -tych. Dzisiaj nikt takich piosenek nie tworzy...Może to za trudne dla dzisiejszych artystów.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Weekend, więc pora na nastrojową muzykę.
Grecki muzyk i kompozytor Jannis Chrysomallis swoją twórczością niesie wizję dobra i piękna, oraz promuje pokojową wizję lepszego świata.

Koleżanki i koledzy poznajcie Yanni.
źródło:
https://www.yanni.com/

Muzyk obiecuje na swojej stronie niesamowite emocje.

"Nie mogę się doczekać bycia z wami wszystkimi, w tym bardzo intymnym otoczeniu!…
Całkowicie nieskrępowani !…  Pójdziemy tam, gdzie mnie zabierzecie!
Żadne dwie noce nigdy nie będą takie same! :)…

Yanni ❤️"

By zachęcić do zapoznania się z dorobkiem artystycznym tego genialnego muzyka i kompozytora proponuje na sam początek taką sobie zabawę muzyczną.

Dla tych, którym przypadł do gustu ten typ muzyki proponuje utwór (wypisuje głupoty, to jest spektakl muzyczny) Do ostatniej chwili”, wykonany w kamiennym teatrze w Akropolu.