cichy207 Opublikowano 29 Lutego 2020 #1 Opublikowano 29 Lutego 2020 Witam Szukam nowego kotła na pellet dla domu 130 m2 z możliwością przerobienia w późniejszym czasie na ekogroszek. Może to dziwnie brzmi ale taki kocioł potrzebuje który na razie będzie ogrzewał dom a w przyszłości będzie przeniesiony do innego budynku i tam zakupie do niego palnik retortowy na ekogroszek. Najlepiej aby miał możliwość podłączenia palnika retortowego z boku kotła Pozdrawiam
Kijasr Opublikowano 29 Lutego 2020 #2 Opublikowano 29 Lutego 2020 Polecam sekom łucki na forum znajdziesz go pod nikiem Pieklorz
Gość robin60 Opublikowano 29 Lutego 2020 #3 Opublikowano 29 Lutego 2020 Proszę tu masz kompletne i profesjonalne rozwiązanie Kotłospaw DuoKo Ulotka-DuoKo_A4_v3.pdf DuoKo zmiana palnika.pdf Ten kocioł był badany na obu palnikach i ma pełną klasę 5 i ecodesing.
Animus Opublikowano 29 Lutego 2020 #4 Opublikowano 29 Lutego 2020 46 minut temu, cichy207 napisał: Szukam nowego kotła na pellet dla domu 130 m2 z możliwością przerobienia w późniejszym czasie na ekogroszek. To musisz kupić od jakiegoś producenta od razu kocioł z dwoma palnikami, palletowym i ekogroszkowym oraz ze świadectwem 5 klasy, że ten sam kocioł był badany na obu palnikach inaczej będzie to niezgodne z istniejącymi przepisami.
Kijasr Opublikowano 29 Lutego 2020 #5 Opublikowano 29 Lutego 2020 Są już dostępne kotły z palnikem SV 200 co można palić pelletem i ekogroszkiem badania ma na obydwa paliwa nietrzeba zmieniać palnika
eliks Opublikowano 29 Lutego 2020 #6 Opublikowano 29 Lutego 2020 No te kotły z pelletowym sv200 jeszcze chyba dostępne nie są ale będą. Niech się @Pieklorz wypowie.
cichy207 Opublikowano 29 Lutego 2020 Autor #7 Opublikowano 29 Lutego 2020 40 minut temu, eliks napisał: No te kotły z pelletowym sv200 jeszcze chyba dostępne nie są ale będą. Niech się @Pieklorz wypowie. Dziękuje za wszystkie odpowiedzi są dla mnie ważne bo muszę szybko podjąć decyzję i coś mądrego wybrać Właśnie sporo czytałem o tym palniku, chwali go wiele osób lecz nie wiem czy to reklama czy naprawdę jest dobry. Ja szukam czegoś sprawdzonego i najchętniej wysłucham opinii użytkowników nie przedstawicieli. Z tego co czytałem na forum to producent sv200 ma coś nowego wprowadzić na pellet oby szybko bo ja potrzebuje coś na już ;/ Jeżeli ktoś ma jeszcze jakieś propozycje bardzo proszę o pomoc na pewno z każdą się zapoznam
eliks Opublikowano 29 Lutego 2020 #8 Opublikowano 29 Lutego 2020 Tak, ma być sv200 na pellet i po zabiegu możesz palić w nim normalnie grochem.
Kijasr Opublikowano 29 Lutego 2020 #9 Opublikowano 29 Lutego 2020 On Już jest ma go już dwóch producentów.
cichy207 Opublikowano 29 Lutego 2020 Autor #10 Opublikowano 29 Lutego 2020 W dniu 29.02.2020 o 21:42, Kijasr napisał: On Już jest ma go już dwóch producentów. Możesz coś więcej napisać, podać nazwy producentów ?
Pieklorz Opublikowano 1 Marca 2020 #11 Opublikowano 1 Marca 2020 Przebadane na pellecie są moce 10kW (na ekogroszku 9kW), 15kW (ekogroszek też 15kW), 24kW , 38kW podobnie. Powinno to wszystko ruszyć od pewnie połowy marca. Do końca tygodnia pojawią się pewnie zdjęcia i pierwsze opisy. To kocioł na pellet z palnikiem SV200pelletowym, zapalarką, separacją paliwa w koszu, podajnikiem pelletowym wybierającym pellet z zasobnika. Po demontażu kryzy separujacej pellet oraz wyjęciu z zasobnika podajnika pelletowego i zamontowaniu zaślepki można palić po przełączeniu softu w sterowniku ekogroszkiem. Wymienione moce mają podwójne badania. Cenowo ok.+1500zł w stosunku do wersji typowo ekogroszkowej. Może kolega na priv napisać jak chce więcej informacji
Popcorn1 Opublikowano 2 Marca 2020 #12 Opublikowano 2 Marca 2020 Kolego@Pieklorz czekamy na więcej informacji. Na pewno zainteresowanie będzie spore Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka
SUSPENSER Opublikowano 4 Marca 2020 #13 Opublikowano 4 Marca 2020 W dniu 29.02.2020 o 20:13, cichy207 napisał: Właśnie sporo czytałem o tym palniku, chwali go wiele osób lecz nie wiem czy to reklama czy naprawdę jest dobry. Ja szukam czegoś sprawdzonego i najchętniej wysłucham opinii użytkowników nie przedstawicieli. Napisz na priv skąd jesteś to skontaktuję Cię z użytkownikami takich palników z Twojej okolicy i sam z nimi porozmawiasz.
shogunzlasa Opublikowano 5 Marca 2020 #14 Opublikowano 5 Marca 2020 Pojawiły się i pierwsze kociołki po internetach. Cena przyzwoita. Sterownik wyglądowo wypada jak włoskie konstrukcje - coś jak lidia, redy, ferroli. (niestety dalej interfejs 3 klawiszy jak cobry, talosy...) Tylko z tego co widzę, piszą, że kocioł groszek-pellet, a sterownik póki co tylko do pelletu. Ehh ten markieting. Ale zakładając, że cena dla sterownika groszek-pellet wzrośnie którąś stówkę to i tak przedstawia się to nieźle za hybrydę pozwalającą na spalanie 2 paliw.@Pieklorz Co to za fajny mały silniczek przy reduktorze? To tylko do pelletu? Do grocha i pelletu będzie ten sam ślimak? I czy docelowo dmuchawka będzie jednak w pionie?
eliks Opublikowano 5 Marca 2020 #15 Opublikowano 5 Marca 2020 Myślę że produkt o którym piszą @Pieklorz i @SUSPENSER będzie się jednak finalnie różnił od tego zdjęcia, a na pewno rura podająca nie może wyglądać. Tam przy motoreduktorze to wygląda jak jakiś wiatraczek do chłodzenia.
Pieklorz Opublikowano 6 Marca 2020 #16 Opublikowano 6 Marca 2020 Jeszcze trzeba poczekać. Powoli zdjęcia się robią jak ktoś ma chwilę wolną. Nie ma jeszcze papierów i paru drobnych rzeczy. Przy dobrych wiatrach może to ruszy od połowy nowego tygodnia. Rura nie może tak wyglądać jak na tej fotce, tak jest źle. Przy motoreduktorze jest silnik który używam normalnie od wielu już miesięcy przy SVkach groszkowych. To cichy i energooszczędny zestaw przekładni z silnikiem 40W Przy wersji pelletowej musi dojść odstawka pod montaż zapalarki i w tym momencie dmuchawa wypada w pionie.
marcus312 Opublikowano 6 Marca 2020 #17 Opublikowano 6 Marca 2020 Ciekawy pomysł z tym oddzieleniem paliwa mam nadzieję że jest tam jakiś rodzaj izolatora bo chyba zwykła blacha to za mało.
HarryH Opublikowano 6 Marca 2020 #18 Opublikowano 6 Marca 2020 Nie do końca na temat - ale zobaczyłem dzisiaj na placu pod firmą kamaza z kabiną (i jak się okazało silnikiem) mercedesa - dwupaliwowego. Może jechać na gazie ziemnym, dieslu lub mieszaninie obu. Podobno w Rosji jeżdżą tego tysiące.
Dioob Opublikowano 7 Marca 2020 #19 Opublikowano 7 Marca 2020 A zapytam czy będzie może jakiś zestaw do przeróbki skama pv13 z sv200 na taką hybrydę.?
Popcorn1 Opublikowano 7 Marca 2020 #20 Opublikowano 7 Marca 2020 Z tego co mówił kolega@Pieklorz to będzie można zakupić takie zestawy do modyfikacji pracujących już SV-ek.Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka
Pieklorz Opublikowano 7 Marca 2020 #21 Opublikowano 7 Marca 2020 Nastąpiła jakiś czas temu drobna zmiana wyglądu. Montowane są kosze z nowego uniwersalnego szablonu. Jest na nich zaślepka, po której zdjęciu montowany może być palnik pelletowy. Nowe przekładnie są już od paru miesięcy. Jak ktoś jednak trochę techniczny i szlifierkę obsłuży, to można otwór w swoim koszu podobnie wyciąć i zmienić pozostałe elementy.
shogunzlasa Opublikowano 8 Marca 2020 #22 Opublikowano 8 Marca 2020 No a ja mam takie inne pytanie... Jak robicie takie zdjecia? Zamawiaciee wykonanie zdjec w technologii bezcieniowej czy robicie zdj jak leci i obróbka? Co do kotla to czekam na dtrke sterownika hybrydowego...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.