Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam jestem nowym użytkownikiem w ogóle pierwszy raz mam styczność z piecem na ekogroszek.

Piec mam nowy dwa miesiące firmy biadała z Pleszewa 25 KW z palnikiem paleko z podajnikiem ślimakowym i sterownikiem ARGOS firmy TECHNIX bez funkcji PID.

Niestety mam problem gdyż nie wiem jak go ustawić bo nie dopala mi węgla i robią się spieki które lądują w popielniku.

Na razie są takie ustawienia u mnie:

Tem. co 49

bojler mam wyłączony gdyż na razie nie grzeje w nim wody

podajnik 10 s pauza 60

dmuchawa zaś 40 %

I na chwilę obecną piec pali mi 160 kg ekogroszku przez 4 doby. To wydaje mi się że trochę za dużo pali jak na 100 m2 ogrzewanej powierzchni.

Opublikowano
10 godzin temu, radek1438 napisał:

podajnik 10 s pauza 60

dmuchawa zaś 40 %

zmniejsz podawanie do 6 sek

zmniejsz nadmuch tak aby spieki się nie robiły

temperatura kotła nie powinna być niższa niż 55*C

Obserwuj co się dzieje

Gość Visitor1230
Opublikowano (edytowane)

Tem. co 49

To ustawiona temp. kotla? Jezeli tak to zbieraj juz kase  na nastepny. Ten wyrzucisz na zlom za max 5 lat.

podajnik 10 s pauza 60

moc palnika ustawiona za wysoko.

biadała z Pleszewa 25 KW

Wstawiles sobie kociol o mocy parowozu. Zdajesz sobie sprawe, ze ten kociol na mocy max spali ok 80-90kg wegla na dobe?. Co bys nie zrobil. Pogodowki, pokojowki. podlogowki, mieszacze,  zasada stalego grzania cala dobe itd.  to ten kociol spali zawsze za duzo. 

Na chwile obecna co by nie bylo wyrzucasz ponad 50% wegla w atmosfere i do popielnika. 

Wrzuc foty palnika, popiolu. A wstepnie ustaw 5 sek podawania, 50- 60 postoju i dobierz tak nadmuch zeby w czasie pracy kopiec na talerzu retorty mial wysokosc 3-5 cm wysokosci.

Edit: jak rozwiazana jest dystrybucja ciepla? mieszacze? jaka temp idzie w tej chwili na obieg?

Edytowane przez Visitor1230
Gość berthold61
Opublikowano
11 godzin temu, radek1438 napisał:

Witam jestem nowym użytkownikiem w ogóle pierwszy raz mam styczność z piecem na ekogroszek.

Piec mam nowy dwa miesiące firmy biadała z Pleszewa 25 KW z palnikiem paleko z podajnikiem ślimakowym i sterownikiem ARGOS firmy TECHNIX bez funkcji PID.

Niestety mam problem gdyż nie wiem jak go ustawić bo nie dopala mi węgla i robią się spieki które lądują w popielniku.

Na razie są takie ustawienia u mnie:

Tem. co 49

bojler mam wyłączony gdyż na razie nie grzeje w nim wody

podajnik 10 s pauza 60

dmuchawa zaś 40 %

I na chwilę obecną piec pali mi 160 kg ekogroszku przez 4 doby. To wydaje mi się że trochę za dużo pali jak na 100 m2 ogrzewanej powierzchni.

Ja na większą powierzchnie mam kocioł 10kw i idzie na 40 procent swojej mocy ale nie o tym ,  masz w sterowniku możliwość zmiany podawania i przerwy na mocy max oraz mocy minimalnej ? jesli tak to spróbuj takich ustawień .

max podawanie                      6 sek

minimalne podawanie          2 sekundy

max przerwa w podawaniu 35 sek

min przerwa w podawaniu  20 sek

wiatr słabo aby nie kopciło .no i najważniejsze to jak sterownik na to pozwala to daj pracę automatyczna nie ręczną oraz ogranicz moc kotła do 50 procent bo na bank taka opcja tam jest .

Opublikowano

Witam powiem tak piec jest kupiony o mocy 25kw i na razie ogrzewa 100m2,   i ogrzewa tylko parter ale za jakiś czas będzie orzewane jeszcze piętro wtedy dojdzie kolejne 150m2.

Cały system ogrzewania parteru polega na rozdzielaczu 8 sekcji z mieszaczem. Pompa co jest ustawiona na 2 biegu i w mieszaczu też drugi bieg.

Zmieniłem trochę parametry na piecu i zobaczymy jaki będzie efekt dam znać.

Temperatura teraz na piecu mam 55`C dmuchawa 40% podajnik 6s pauza 35.

Opublikowano

niewiele zmieniłeś bo miałeś 10/60 czy;i 1:6 a zrobiłeś 6/35 czyli 1:5,8333

obstawiam że po takiej korekcie będzie jeszcze więcej niedopalonego węgla. pojawia się on wtedy gdy podajesz go zbyt dużo w jednostce czasu. nalezy wtedy zmniejszać jego ilość a Ty niechący jeszcze trochę ją zwiększyłeś.  żeby wyeliminować niedopał to z wyjściowego poziomu 10/60 powinieneś zmieniac albo 10/65-10/70-10/75 lub jesli zszedłeś z czasem podawania do 6 sek to odpowiednio 6/40- 6/45-6/50, oczywiście po każdej korekcie obserwując przez minimum 8-12 godzin co spada do popielnika i dopiero jeśli nadal nie ustaje nieporzadane zjawisko wykonywac kolejne korekty. Odnośnie temperatur na kotle to kwestia tego ile idzie na powrót??? jesli jego temperatura przy zadanej 49 była w okolicy 40st to nie ma tragedii ale jeśli była niższa to należy ją podnieść tak aby powrót był cieplejszy. te 55st może być ok ale równiedobrze będziesz musiał dociągnąć z zadaną do 60st i więcej. I jeszcze w kwestii ogrzewania- grzejesz wszystko i nawet o tym nie wiesz, chyba że masz górę odizolowana od dołu np 30cm wełny rozłożonej na podłodze piętra. Jeśli nie masz izolacji to i tak ciepło zasuwa na pięterko - nie wierzysz sprawdź jaka tam jest temperatura i dlaczego wyższa niż na dworze.

niezależnie jednak od tego do domu z izolacją jakąkolwiek, o powierzchni 250m2 kocioł 25KW to spora przesada i chyba Twój instalator niechcący lub chcący załatwił Ci zwiazek bez przyszłości na jakieś 10 lat. to związek toksyczny i to dosłownie.

• Zgadzam się 1
Gość berthold61
Opublikowano

Ale podaje mniejszymi dawkami które są w stanie sensownie się  spalić .

Opublikowano

ale skrócił przerwę między podaniami co w efekcie sprawiło że podaje jeszcze więcej niż do tej pory - czyli jeszcze bardziej zasypuje palnik opałem a powinien podawać mniejlub tyle samo ale rzadziej a tego nie zrobił

Opublikowano

Dokładnie jak kolega TIMON mówi. Skoro węgiel niedopalony spada do popielnika to musi dłużej na tym palniku poleżeć, lub, nie zmieniając czasu pomiędzy podaniami, dawka węgla powinna być mniejsza. Każdy kto zaczyna przygodę z nowym kotłem przechodzi te same "atrakcje".

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano (edytowane)
Cytat

Dokładnie jak kolega TIMON mówi. Skoro węgiel niedopalony spada do popielnika to musi dłużej na tym palniku poleżeć, lub, nie zmieniając czasu pomiędzy podaniami, dawka węgla powinna być mniejsza. Każdy kto zaczyna przygodę z nowym kotłem przechodzi te same "atrakcje".

...i pobawić się siłą nadmuchu. W zależności od kaloryczności paliwa czasem trzeba skręcić/podkręcić obroty na wentylatorze.

Ale od początku...25kW to dość dużo... sam na 270m2 używam 19kW. (na tym forum uczyłem się fachu (możesz poszukać postów po nicku)) z Lorlen'em, który ma bliźniaczy do mojego kotła.

Od czasu do czasu myślę, że z 25 byłoby ciut prościej... ale nie narzekam :)

Swój dom steruje ręcznie, żadnych pogodówek, podzielników... Grzejniki bez regulacji temperatury. Kocioł trzymam na 60C, na dom podaję ok 42-45C za pomocą zaworu trójdrożnego. Swój kocioł mam ustawiony na podawanie 3-4s na 50-99s, wentylator 22-26%. Wszystko w zależności od panujących na zewnątrz warunków. Kocioł nigdy nie osiąga zadanej temperatury, ale też nie wchodzi w przestoje dzięki czemu cały proces spalania jest dużo bardziej ekologiczny - z komina nigdy nie zobaczysz ulatniającego się dymu. Węgiel spala się tak jak mu na to pozwolę. W taki sposób mógłbyś dostosować nawet 50kW kocioł do swojego metrażu.

Daj znać jak sobie poradziłeś... bo w sumie trochę późno piszę... od 2 tygodni grzeję tylko wodę :D

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
  • 9 miesięcy temu...
Opublikowano

powiem krótko 25 kw nawet na 250m bedzie  przewymiarowany no chyba że budynek lata 70

max 19kw   jakbys teraz nie ustawiał bedzie  cie  drogo ogrzewanie kosztowało