mironw Opublikowano 29 Stycznia 2020 #126 Opublikowano 29 Stycznia 2020 zamknij zawór ręczny i 4D - PRZY TYCH ŚREDNICACH musi być większy przepływ
sambor Opublikowano 29 Stycznia 2020 #127 Opublikowano 29 Stycznia 2020 Kolego przeczytaj cały temat , to co proponujesz było już dawno przerabiane, Jedyna niewiadoma to to czy siłowniki są dobrane do tych zaworów na powrocie - autor chyba ich nie zdejmował podczas dotychczasowych działań.
mironw Opublikowano 29 Stycznia 2020 #128 Opublikowano 29 Stycznia 2020 Godzinę temu, sambor napisał: autor chyba ich nie zdejmował podczas dotychczasowych działań Jestem pewny że ich nie zdjął , a całość przeczytałem i dalej nie ma na to odpowiedzi . A na pewno tak jak ja to proponuje z zamkniętym zaworem na powrocie z 4d? aby pompa CWU nie pchała w 4D bo ten klapowy to na pewno nie działa , nieprawdaż ?
ACE84 Opublikowano 29 Stycznia 2020 #129 Opublikowano 29 Stycznia 2020 .... a za chwilee bedzie temat czemu szumi mi podlogówka..
Gonzus1989 Opublikowano 29 Stycznia 2020 Autor #130 Opublikowano 29 Stycznia 2020 Siłowniki zdjęte . Siłowniki były założone tylko do sprawdzenia poprawnej synchronizacji. Z tego co pamiętam wczoraj podczas odpowietrzania instalator zrobił obieg zamknięty z ciśnienia z kranu ( do sprawdzenia ) . Przepływomierze praktycznie do 4 dobiło na kazdym obiegu. Czyli problem jest na górze z ciśnieniem.
sambor Opublikowano 29 Stycznia 2020 #131 Opublikowano 29 Stycznia 2020 Godzinę temu, mironw napisał: aby pompa CWU nie pchała w 4D bo ten klapowy to na pewno nie działa , nieprawdaż ? Miał być zdemontowany i wymieniony na sprężynowy
Gonzus1989 Opublikowano 29 Stycznia 2020 Autor #132 Opublikowano 29 Stycznia 2020 Nadmienie jutro (wyleciało mi z głowy ) a jakie uzasadnienie ,wymiany ?
sambor Opublikowano 29 Stycznia 2020 #133 Opublikowano 29 Stycznia 2020 Ten który masz jest tylko do montażu w poziomie , głównie dla układów grawitacyjnych, a tam jest pion i na dodatek pompa i zawór będzie zawsze otwarty. Z resztą co tu uzasadniać - każdy kto się na tym choć trochę zna pisze ci o tym a ty chcesz nadal "uzasadnienia". To śmieszne!
Gonzus1989 Opublikowano 29 Stycznia 2020 Autor #134 Opublikowano 29 Stycznia 2020 Sambor szanuję Twoją pomoc w udzielaniu informacji . Nie kwestionuje Twojej wiedzy i odbiór mojego pytania z pewnością został odebrany w sposób odwrotny. Pytam .. bo w razie czego chce mieć uzasadnienie i "wytłumaczyć" być może albo nasunąć kierunek instalatorowi. Tak jak pisałem jeszcze trochę czasu mu dam następnie zmienię strategie działania ( nie po to płaciłem za instalację ) żeby ktoś teraz poprawiał. Dlatego to że pytam "dlaczego " uzasadnienie" itd itp. Nie jest kontrą / jest po prostu zapytaniem dlaczego tak sądzisz - to wszystko. Moje wykształcenia jest dalekie od takich rzeczy . Przez 1 miesiąc w kwestii sterownika pluma 860 p3c czy jestem do przodu niż nie jeden ,który spędził kilka miesięcy w kotłowni - chodzi o zaangażowanie ,ale nie jestem w stanie z dnia na dzień opanować konstrukcji ,schematu działań ,fizyki panującej w kotłowniach. A to że pytania są "durne" bo i takie będą oznaczać mogą że ktoś wcześniej przekazał mi te informację , które są weryfikowane właśnie przez takie forum. Powiem mu wymień zawór zapyta dlaczego ? powiem że sambor z forum mi powiedział ? Wiesz to może być śmieszne ,ale tak jak pisałem do końca tygodnia postaram się współpracować z instalatorem .
sambor Opublikowano 29 Stycznia 2020 #135 Opublikowano 29 Stycznia 2020 6 minut temu, Gonzus1989 napisał: powiem że sambor z forum mi powiedział Przecież w poprzednim poście ci napisałem co i jak - naucz sie tego na pamięć 18 minut temu, sambor napisał: Ten który masz jest tylko do montażu w poziomie , głównie dla układów grawitacyjnych, a tam jest pion i na dodatek pompa i zawór będzie zawsze otwarty przez co nie spełnia swojej funkcji
Gonzus1989 Opublikowano 29 Stycznia 2020 Autor #136 Opublikowano 29 Stycznia 2020 Wiesz że to boli Instalatorów że się im coś wytyka bazując na " mocy internetu " ? Przeczytałem uzasadnienie- Dzięki . Spokojnie nie będę się niczego uczył na pamięć . 1 cal- Jutro zmienimy.
sambor Opublikowano 29 Stycznia 2020 #137 Opublikowano 29 Stycznia 2020 34 minuty temu, Gonzus1989 napisał: Wiesz że to boli Instalatorów że się im coś wytyka bazując na " mocy internetu " ? Z tego co mi wiadomo to kilku instalatorów to forum wykształciło- lepiej, gorzej ale błędów podstawowych już nie popełniają. Choć nie prowadzi się na forum kursów doskonalenia zawodowego, ale wiedzy trochę jest i to głównie praktycznej.
Gonzus1989 Opublikowano 29 Stycznia 2020 Autor #138 Opublikowano 29 Stycznia 2020 Dokładnie. Jutro napisze Wam co i jak.. Dzieki Panowie za czas- miłej nocy.
Gonzus1989 Opublikowano 30 Stycznia 2020 Autor #139 Opublikowano 30 Stycznia 2020 Czy zawór klapkowy od strony CO też zmienić na sprężynowy ? Bo też jest zamontowany na tym samym poziomie ? numer 2 na zdjeciu .
sambor Opublikowano 30 Stycznia 2020 #140 Opublikowano 30 Stycznia 2020 W dniu 25.01.2020 o 19:16, gmaj22 napisał: 1/ czy to jest zasilanie grzejników? 2/Czy to jest zawór zwrotny klapowy? 3/W tym miejscu powinien być zawór zwrotny 4/ Odpowietrznik automatyczny bezpośrednio przed pompą - to może być przyczyna zapowietrzania, jeśli kapturek odkręcony. 5/ jaki kvs tego mieszacza? Dla 15 pętli może być zbyt mały.(DN20?) Nawiasem mówiąc ten 4D z siłownikiem to zły pomysł. Lepszym rozwiązaniem byłaby pompa kotłowa a zasilanie 3D z kotła. Zauważ co ci napisał kolega w poście #2 - tam musi być zaw zwrotny sprężynowy, - poz 3 na fot Ten co oznaczyłeś na swojej fot jako nr 2 to po prostu zdemontuj , jego tam ma nie być.
Gonzus1989 Opublikowano 30 Stycznia 2020 Autor #141 Opublikowano 30 Stycznia 2020 OK czyli numer 2 ma go tam nie być . A numer 1 oznaczony na moim poście ? Bo tam też jest zwrotny . Pozycja 3 nie ma żadnego zaworu klapkowego . Tam nie ma nic . Ja myślalem że cały czas chodzi o numer 2 - zdjecia gmaj
Gonzus1989 Opublikowano 30 Stycznia 2020 Autor #142 Opublikowano 30 Stycznia 2020 TU kolega napisał : 2/ zawór klapowy jest w tym miejscu bezużyteczny, bo non stop otwarty - powinien być sprężynowy
sambor Opublikowano 30 Stycznia 2020 #143 Opublikowano 30 Stycznia 2020 Weź mnie nie osłabiaj - masz ponoć kolegę hydraulika, więc trzeba było z nim to przekonsultować Masz jeszcze raz poniżej zaznaczone jak to ma być - to podstawa Ten zaw między 4-D a trójnikiem MUSI BYĆ, musisz to przerobić tak aby tam był!
mironw Opublikowano 30 Stycznia 2020 #145 Opublikowano 30 Stycznia 2020 18 godzin temu, Gonzus1989 napisał: Tak jak pisałem jeszcze trochę czasu mu dam następnie zmienię strategie działania ( nie po to płaciłem za instalację ) żeby ktoś teraz poprawiał. Jak słysze co ten koleś planuje to ja bym chyba nie czekał tylko poszukał kogoś innego a jemu wystawił fakturę za przeróbki jeszcze jedno tak mi teraz wpadło w oko pompa kotłowa -1 i pompa bojlera -2 są tak samo na zdjęciu a jak są strzałki na nich
sambor Opublikowano 30 Stycznia 2020 #146 Opublikowano 30 Stycznia 2020 Ponad 140 postów i nadal nie wiemy jak jest naprawdę ta instalacja zrobiona, może niech autor tematu to rozrysuje ołówkiem na papierze , gdyż ja się już zaczynam gubić.
mironw Opublikowano 30 Stycznia 2020 #147 Opublikowano 30 Stycznia 2020 Było by na pewno szybciej , żeby nie moja galeria , to też bym się pogubił , bo najgorzej przerabiać ,poprawiać po kawałkach . Mnie w tej instalacji od początku irytował ten 4D tylko dla podłogi , skoro jest 3D podłogowy , to może go wywalić na allegro i dać 3D z siłownikiem - to był by ful wypas , bo PRZECIEŻ 3D TERMOSTATYCZNY i tak jest zasłaby oczywiście jeśli sterownik ma mieszacz 3D
sambor Opublikowano 30 Stycznia 2020 #148 Opublikowano 30 Stycznia 2020 Zawsze byłem przeciwny dwóm zaworom mieszającym pod rząd, ale niestety tak się czasem robi. 4-D to na ochronę powrotu kotła. Na razie lecimy bez tego 3-D, więc można tak ustawić 4-D aby było sterowanie na podłogę- czujnik dać na zasilanie instalacji + odpowiednie zmiany w sterowniku, a powrót zostawić jako wynik - będzie na pewno ponad 55C. A tak naprawdę to przy siłownikach nie ma potrzeby zaw 3-D z siłownikiem gdyż tu decyduje termostat pokojowy i siłownik na pętli .
mironw Opublikowano 30 Stycznia 2020 #149 Opublikowano 30 Stycznia 2020 No tak ale jeśli zostaje tylko 4D to jest też zbędny ten zawór zwrotny na powrocie z podłogi przy 4D , tylko wymiana na pompie kotłowej .
ACE84 Opublikowano 30 Stycznia 2020 #150 Opublikowano 30 Stycznia 2020 a propo pomp to ta kotłowa jest zle zamontowana ( głowica pompy nie moze byc przekrecona o 180 st)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.